Έντονη ενόχληση φαίνεται να προκάλεσε η Βορειοατλαντική Συμμαχία στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας με το κοινό ανακοινωθέν του, με το οποίο επέκρινε τη δράση του Πεκίνου στο διεθνές στερέωμα. Σημειώνεται, ότι η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ήρθε αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής των G7 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για συκοφάντηση της χώρας κάνουν λόγο οι Κινέζοι από το ΝΑΤΟ το οποίο προσπάθησεί, όπως λενε, να προκαλέσει συγκρούσεις.  Στην ανακοίνωσή τους οι Δυτικοί τόνισαν ότι «οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες και η επιθετική συμπεριφορά της Κίνας παρουσιάζουν συστημικές προκλήσεις στη διεθνή τάξη που βασίζεται στους κανόνες και σε τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια της Συμμαχίας».

Οι νατοϊκοί υπογράμμισαν ότι η Κίνα "επεκτείνει γρήγορα" το πυρηνικό της οπλοστάσιο και διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία και κάλεσαν το Πεκίνο να τηρήσουν τις διεθνείς του δεσμεύσεις και να «ενεργήσει υπεύθυνα» στην παγκόσμια σκηνή.

Το ΝΑΤΟ σκέπτεται ψυχροπολεμικά

Δεν άργησε να έρθει άμεσα η κινεζική απάντηση, μέσω της διπλωματικής αποστολής στην ΕΕ. Οι Κινέζοι κατηγορούν την ηγεσία του ΝΑΤΟ για «κατασυκοφάντηση της ειρηνική ανάπτυξης της Κίνας και εσφαλμένη εκτίμηση της διεθνούς κατάστασης και του ρόλου της Κίνας». Στην ανακοίνωσή τους, οι Κινέζοι διπλωμάτες έκαναν, μάλιστα, λόγο για αντιλήψεις του ΝΑΤΟ που αποτελούν «συνέχεια της νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου και της πολιτικής των συμμαχιών».

Όπως υποστηρίζουν στην ανακοίνωσή τους, ο κινεζικός αμυντικός προϋπολογισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 1,3% του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο είναι κάτω από το 2% που αναγκάζει το ΝΑΤΟ τα μέλη του να διατηρούν αποκλειστικά για την άμυνα.

Όσον αφορά στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας υπογράμμισαν ότι αυτό «δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με αυτό των Αμερικανών». 

Το ΝΑΤΟ υπερβάλει, λένε οι Κινέζοι

Όπως αναφέρει η δήλωση: «Η Κίνα καλεί το ΝΑΤΟ να δει την ανάπτυξη της Κίνας με ορθολογικό τρόπο και να σταματήσει να υπερβάλει με οποιοδήποτε τρόπο μιλώντας για «κινεζική απειλή»», ανέφερε η δήλωση, κατηγορώντας το δυτικό μπλοκ ότι προσπαθεί να «δημιουργήσει αντιπαράθεση».

Είχε μάλιστα προηγηθεί η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με την οποία καλούσε τους συμμάχους σε μια κοινή στρατηγική αντιμετώπισης της οικονομική και στρατιωτικής ανόδου της Κίνας.  Ωστόσο, Στόλτενμπεργκ, δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διατηρήσει τον «διάλογο» και την «επικοινωνία» με το Πεκίνο στον στρατιωτικό τομέα και ότι οι σύμμαχοι μπορούν να συνεργαστούν με την Κίνα σε θέματα, όπως ο έλεγχος των όπλων και το Αφγανιστάν.

Έρευνα για την εξάπλωση του κορονοϊού

Της συνόδου του ΝΑΤΟ είχε προηγθεί η συνάντηση των ισχυρών G7 στη διάρκεια της οποίας οι ηγέτες ζήτησαν μια «έγκαιρη, διαφανή και από εξειδικευμένους επιστήμονες» μελέτη για την προέλευση του κοροναϊού στην Κίνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι είναι «σημαντικό να μάθουμε την απάντηση» για το εάν ο ιός μεταδόθηκε σε ανθρώπους από ζώα σε φυσικό περιβάλλον ή αν «ήταν ένα πείραμα που ξέφυγε από ένα εργαστήριο». Πρόκειται για την θεωρία ότι ο κοροναϊός διέρρευσε κατά λάθος από εργαστήριο της Γουχάν της Κίνας, όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά. 

Βέβαια, υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έχει απορρίψει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς ότι ο ιός «διέρρευσε» από εργαστήριο.

 



πηγη: https://tvxs.gr