Σοβαρές ζημιές υπέστη η ρωσική ναυαρχίδα της Μαύρης Θάλασσας, το Admiral Makarov, κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους το Σαββατοκύριακο στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με βίντεο που επικαλείται ο Guardian. Κάποιες εκτιμήσεις μάλιστα αναφέρουν πως το πολεμικό ίσως να έχει αχρηστευτεί πλήρως λόγω της επίθεσης.

Ερευνητές δήλωσαν ότι η φρεγάτα ήταν ένα από τα τρία ρωσικά πλοία που επλήγησαν το Σάββατο όταν ένα σμήνος drones έπληξε το ρωσικό ναυτικό στις 4.20 π.μ.. Βίντεο από ένα από τα θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη δείχνει μη επανδρωμένο όχημα να πλέει ανάμεσα σε εχθρικές βάρκες.

 

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν ήταν σαφές αν το Admiral Makarov είχε υποστεί βαριές ή ελαφρές ζημιές. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές αναφέρουν ότι το γιγαντιαίο πλοίο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές τα συστήματα ραντάρ έχουν καταστραφεί.

Σημειώνεται ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέγραψαν δυνατές εκρήξεις στο νότιο τμήμα της Σεβαστούπολης, σε μια περιοχή γνωστή ως Riflemen's Bay. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται μια σχολή του ρωσικού ναυτικού.

Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα δήλωσε ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε εννέα εναέρια και επτά θαλάσσια drones, αρκετά από τα οποία αναχαιτίστηκαν, από ρωσικές δυνάμεις ενώ υποστηρίζει ότι το Admiral Makarov δεν έχει υποστεί καμία σημαντική ζημιά. Το υπουργείο παραδέχθηκε ότι υπήρξαν «μικρές ζημιές» σε ένα ναρκαλιευτικό, το Ivan Golubets.

Ουκρανός δημοσιογράφος, ο Andriy Tsaplienko, μοιράστηκε πλάνα που τραβήχτηκαν από ένα drone σε δράση στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας, στα οποία φαίνεται να αποφεύγει πυρά που χτυπούν δίπλα από το σκάφος. Ο ίδιος είπε ότι το Admiral Makarov υπέστη ζημιές μαζί με τουλάχιστον δύο άλλα πλοία που μεταφέρουν πυραύλους κρουζ. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πολλά πλοία όχι απλώς να έχουν υποστεί ζημιές αλλά να έχουν βυθιστεί», έγραψε.

Την Κυριακή το GeoConfirmed, μια εθελοντική ομάδα, δήλωσε ότι μια «φρεγάτα κλάσης Ναύαρχος Γκριγκορόβιτς» ήταν θύμα της επίθεσης. Αφού εξέτασε φωτογραφίες, κατέληξε στο συμπέρασμα: «Μόνο το Admiral Makarov ταιριάζει με αυτή την κλάση για τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας». Το βίντεο σταματά όταν ένα drone φτάνει στο ρωσικό σκάφος, πρόσθεσε, με το μη επανδρωμένο σκάφος «πιθανότατα» να ανατινάζεται κατά την πρόσκρουση.

Συνεργάτες του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η χώρα βρισκόταν πίσω από την καλά οργανωμένη επιδρομή του Σαββάτου. Η κυβέρνησή του όμως δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Κίεβο φαίνεται να έχει χτυπήσει διάσημο ρωσικό πολεμικό πλοίο, σε μια προσεκτικά σχεδιασμένη επιχείρηση που έπιασε το Κρεμλίνο απροετοίμαστο.

Προηγήθηκε η δραματική βύθιση τον Απρίλιο του θωρηκτού Moskva, πλήρωμα 510 ατόμων πολλοί εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ρωσία έχασε ναυαρχίδα από τον ρωσοϊαπωνικό πόλεμο του 1905, με το Moskva να είναι το μεγαλύτερο πλοίο που βυθίστηκε σε σύγκρουση από το 1945. Ολόκληρος ο στόλος της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα μοιάζει πλέον ευάλωτος σε απομακρυσμένο πόλεμο.

Ο Andriy Zagorodnyuk, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, περιέγραψε το χτύπημα του Σαββάτου ως "μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη". «Όποιος το έκανε χρησιμοποίησε ομαδική επίθεση. Δεν είναι ένας μεμονωμένος πύραυλος που χτύπησε τον στόχο. Είναι συντονισμένο. Ένας αριθμός εναέριων και θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών υπερφόρτωσε το ρωσικό αμυντικό σύστημα, δήλωσε στον Guardian. "Πρόκειται για μια τακτική σμήνους" σημείωσε ο ίδιος.

Ο Zagorodnyuk δήλωσε ότι του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι τα drones είχαν "μια αρκετά ισχυρή ζωντανή σύνδεση βίντεο". Ήταν σε θέση να καταγράψουν την επίθεση, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε λειτουργία σε απόσταση άνω των 100 μιλίων από τις ουκρανικές ακτές. "Το ότι αυτό μπορεί να γίνει σε αυτή την απόσταση είναι αξιοσημείωτο", παρατήρησε. Αντίθετα, τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι που επιτέθηκαν στο Κίεβο πριν από δύο εβδομάδες ήταν πιο πρωτόγονα και "πετούσαν στα τυφλά", σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Ουκρανία έχει δείξει ότι είναι σε θέση να πλήξει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014. Πιθανολογείται ότι έπληξε τη γέφυρα που συνδέει τη χερσόνησο με τη Ρωσία, το αεροδρόμιο Σάκι και - πριν από δύο μήνες - το κτίριο του αρχηγείου του ναυτικού στη Σεβαστούπολη. Ο Ζελένσκι έχει ορκιστεί να απελευθερώσει την Κριμαία, μαζί με όλη την κατεχόμενη νότια και ανατολική Ουκρανία.

πηγη: https://tvxs.gr