Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 06 Μάι 2021
Μάγχη / Σκηνικό έντασης μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας
Κλίκ για μεγέθυνση
 

Αποκλιμακώνεται η ένταση που δημιουργήθηκε νωρίτερα σήμερα στη θάλασσα της Μάγχης μεταξύ Γάλλων ψαράδων και του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού αναφορικά με τα δικαιώματα αλιείας στην περιοχή μετά τη συμφωνία για το Brexit.

 

Συγκεκριμένα, δύο πλοία του βρετανικού Ναυτικού και δεκάδες γαλλικά αλιευτικά κατέπλευσαν το πρωί της Πέμπτης μπροστά από το λιμάνι της πρωτεύουσας του μεγαλύτερου από τα Αγγλονορμανδικά νησιά της Μάγχης, Τζέρσεϊ.

Οι ψαράδες από τη Γαλλία διαμαρτύρονταν για τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους στη μετά Brexit εποχή, ενώ την ίδια ώρα κατέπλευσαν στην περιοχή δύο πολεμικά πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, το HMS Severn και το HMS Tamar, μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση του Τζέρσεϊ, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Γαλλίας με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον να δηλώνει ότι οι βρετανικοί ελιγμοί «δεν πρόκειται να μας εντυπωσιάσουν» και στη συνέχεια να φτάνουν στην περιοχή δύο γαλλικά περιπολικά σκάφη.

 

Όπως μεταδίδει το Reuters, αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας υπογράμμισε ότι η χώρα του επιδιώκει να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στο Τζέρσεϊ, προσθέτοντας ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησε η Βρετανία στο ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων επιδείνωσε τις εντάσεις.

 

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αξιωματούχων του Τζέρσεϊ με εκπροσώπους των Γάλλων ψαράδων, ενώ αργά το απόγευμα τα 50 περίπου γαλλικά αλιευτικά άρχισαν να αναχωρούν από την περιοχή.

«Η επίδειξη δύναμης έγινε. Ο πολιτικός είναι αυτός που πρέπει να αναλάβει», δήλωσε ο πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής αλιέων της Νορμανδίας, Ντιμιτρί Ρογκόφ και πρόσθεσε ότι «δεν εξαρτάται από τους ψαράδες να πάνε και να αποκλείσουν το Τζέρσεϊ για να πάρουν αυτό που θέλουν. Τώρα, εάν δεν υπάρξει επιτυχής έκβαση, ο υπουργός πρέπει να κόψει το φως».

Την Τρίτη, η Γαλλίδα υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Ανίκ Ζιραρντέν δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να καταφύγει σε «αντίποινα» εάν οι βρετανικές αρχές συνεχίσουν να περιορίζουν την πρόσβαση των Γάλλων ψαράδων στα ύδατα του Τζέρσεϊ, αναφερόμενη κατά πάσα πιθανότητα στη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με υποβρύχιο καλώδιο που τροφοδοτεί το νησί από τη Γαλλία.

Σήμερα η ίδια άσκησε περισσότερη πίεση σημειώνοντας: «Εύχομαι οι βρετανικές αρχές να επανεξετάσουν την απόφασή τους» να συμπεριλάβουν νέους περιορισμούς πρόσβασης στις άδειες αλιείας που χορηγούνται στους Γάλλους ψαράδες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αλιέων του Τζέρσεϊ Ντον Τόμσον, από την πλευρά του, μιλώντας στο ITV, κατηγόρησε τους Γάλλους αλιείες ότι θέλουν «να ψαρεύουν χωρίς περιορισμό στα ύδατά μας, ενώ τα δικά μας πλοία υπόκεινται σε κάθε είδους προϋποθέσεις όσον αφορά την ποσότητα (των ψαριών) που μπορούν να αλιεύουν εκεί όπου μπορούν». Θα ήταν «εξαιρετικά άδικο» η κυβέρνηση «να συνθηκολογήσει μπροστά σ' αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το Παρίσι, το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή έναν κατάλογο 41 γαλλικών αλιευτικών, από 344 αιτήσεις, που έχουν άδεια αλιείας στα ύδατα του Τζέρσεϊ, αλλά ο κατάλογος αυτός συνοδεύεται από νέες απαιτήσεις «που δεν συμφωνήθηκαν, συζητήθηκαν, κοινοποιήθηκαν προηγουμένως» στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit που επιτεύχθηκε μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου