Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 10 Μάι 2023
Στήριξη Ράμα στον Ερντογάν ενόψει των τουρκικών εκλογών
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Η παρέμβαση του Ράμα δείχνει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή, με τη γειτονική Ελλάδα να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις υπό το φως των ανοιχτών θεμάτων της με την Άγκυρα. [EPA/STR]

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα εξέφρασε την έντονη υποστήριξή του στον νυν πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες πριν τις τουρκικές προεδρικές εκλογές.

Η παρέμβαση του Ράμα δείχνει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή, με τη γειτονική Ελλάδα να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις υπό το φως των ανοιχτών θεμάτων της με την Άγκυρα.

Ο Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 20 χρόνια, αλλά η ψηφοφορία της Κυριακής (14 Μαΐου) θα μπορούσε να βάλει τέλος σε αυτή τη θητεία, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια άνευ προηγουμένου αμφισβήτηση της εξουσίας του.

Η Αλβανία και η Τουρκία έχουν από καιρό καλές σχέσεις, με την τελευταία να επενδύει σημαντικά στην Αλβανία και να παρέχει βοήθεια και υποστήριξη για την ανοικοδόμηση μετά τον σεισμό του 2019 που έπληξε το Δυρράχιο και την επαρχία των Τιράνων, σκοτώνοντας 51 άτομα και αφήνοντας χιλιάδες άστεγους.

Η Τουρκία ήταν επίσης μία από τις πρώτες που προσέφερε τα εμβόλια COVID-19, σε μια εποχή που η ΕΕ δεν κατάφερε να υποστηρίξει τα υποψήφια και δυνητικά υποψήφια κράτη για την απόκτηση εμβολίων. Αυτή η αποτυχία της ΕΕ επικρίθηκε έντονα από τον Ράμα, ο οποίος τη χαρακτήρισε «επαίσχυντο λάθος».

«Σε κάθε σας ομιλία, λέτε ας βοηθήσουμε τα Βαλκάνια να είναι μαζί μας και να μην έχουν παρεμβάσεις από τρίτους παράγοντες, αλλά για τα εμβόλια, η Σερβία στράφηκε στην Κίνα και τη Ρωσία, εμείς τρέξαμε στην Τουρκία και χωρίς τον Ερντογάν θα είχαμε περισσότερα θύματα, αυτή είναι η πραγματικότητα, ελπίζω η Ευρώπη να πάρει τα μαθήματά της», δήλωσε ο Ράμα το 2022.

Στο μήνυμα της Τρίτης, χαρακτήρισε τον Ερντογάν καλό φίλο των Αλβανών σε δύσκολες στιγμές, όπως ο σεισμός ή η πανδημία, προσθέτοντας ότι έχει επίσης αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

«Η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε εκλογές μεγάλης σημασίας, όχι μόνο για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Είναι αναμφίβολα καθήκον του τουρκικού λαού να επιλέξει τον ηγέτη και την κυβέρνηση που θέλει. Κανείς δεν μπορεί και δεν ξέρει πώς να το κάνει αυτό καλύτερα από τους ίδιους, αλλά με σεβασμό προς τον καθένα από αυτούς, θέλω να εκφράσω την ύψιστη εκτίμησή μου προς τον Πρόεδρο Ερντογάν», δήλωσε ο Ράμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία αγόρασε επίσης τρία τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar από την Τουρκία το 2022.

«Υπογράψαμε ένα συμβόλαιο εξαγωγής με την Αλβανία, μια χώρα με την οποία βαδίζουμε χέρι-χέρι εδώ και αιώνες και μοιραζόμαστε ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε δήλωσή του πέρυσι, αναφερόμενος στα περίπου 600 χρόνια που η  Αλβανία βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία.

Το σχόλιο προκάλεσε την οργή του πρώην πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, ο οποίος δήλωσε στη EURACTIV: «Η Τουρκία είναι αναμφίβολα φίλη, εταίρος, αλλά με ένα δόγμα νεο-οθωμανισμού που δεν θα αποδεχθώ».

Η Ελλάδα ήταν επίσης δυσαρεστημένη με την συγκεκριμένη συμφωνία. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα με την Αλβανή ομόλογό του Όλτα Τζάτσκα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας τόνισε την παρουσία αναθεωρητικών δυνάμεων που «θέλουν να επιστρέψουμε σε άλλες εποχές και αντιλήψεις και να επηρεάσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια».

«Στόχος τους δεν είναι μόνο η συνεργασία, αλλά η δημιουργία ζωνών επιρροής, οι οποίες δεν συνάδουν καν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ούτε με την ευρωπαϊκή προοπτική ούτε με τις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε τότε ο κ. Δένδιας.

Μια πρόκληση για τη γειτονική Ελλάδα

Η Ελλάδα, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, παρακολουθεί τις τουρκικές εκλογές με κομμένη την ανάσα και προσοχή, χωρίς όμως να παίρνει θέση.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας θητείας του Ερντογάν, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έφτασαν στο ναδίρ όλων των εποχών, μέχρι που ο φονικός σεισμός στην Τουρκία αποκλιμάκωσε κάθε είδους ένταση.

Η διαμάχη για τα θέματα στο Αιγαίο παραμένει ανοιχτή και άλυτη, αλλά προς το παρόν έχει επικρατήσει η διπλωματία και η ηρεμία.

Ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε την Τρίτη στροφή στην εξωτερική πολιτική.

«Θα ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονές μας. Όπως έλεγε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ‘ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο’», υπογράμμισε ο υποψήφιος.

Σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή Γκούντερ Σούφερτ, επικεφαλής του CATS (Κέντρο Εφαρμοσμένων Τουρκικών Μελετών) στο think-tank Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP), ο Κιλιτσντάρογλου θα εφαρμόσει μια πιο φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση, καθώς θα λάβει υπόψη του την κομβική σημασία της ΕΕ για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας.

«Επειδή ο εκδημοκρατισμός του κράτους είναι προς το δικό του συμφέρον, θα επιλυθούν ορισμένες συγκρούσεις με την ΕΕ. Και εφόσον δεν φοβάται τις απαιτήσεις της ΕΕ για περισσότερη δημοκρατία, δεν υπάρχει λόγος να στηριχθεί στον Πούτιν», δήλωσε στην ελληνική εφημερίδα Τα Νέα.

Πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση θα διεκδικήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά θα το κάνει «μέσω της διπλωματικής οδού και θα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις».

Η Αθήνα δεν είδε θετικά την «προσέγγιση» μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας υπό τον Ράμα.

Σε συνέντευξή του στη EURACTIV τον Δεκέμβριο του 2022, ο Μπερίσα -που θεωρείται πιο κοντά στην Αθήνα- αποκάλυψε ότι η Άγκυρα έκανε μια «πραγματικά ισχυρή παρέμβαση» για να εμποδίσει μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας το 2009.

Δημοκρατική οπισθοδρόμηση

Ο Ράμα, στην υποστηρικτική του ομιλία προς τον νυν Τούρκο Πρόεδρο είπε ότι υπό τον Ερντογάν, «το όραμα, το θάρρος και η σκληρή δουλειά μετέτρεψαν την Τουρκία στα μάτια όλου του κόσμου σε ένα φανταστικό παράδειγμα μετασχηματισμού».

Ωστόσο, υπό την εξουσία του Ερντογάν, η χώρα έχει δει σημαντική δημοκρατική οπισθοδρόμηση. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Freedom House, η Τουρκία έχει σημειώσει πτώση σε όλους τους πίνακες, πέφτοντας από «μερικώς ελεύθερη» το 2015 σε «μη ελεύθερη» τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, είναι γνωστή για τις περισσότερες φυλακίσεις δημοσιογράφων στον κόσμο και συνεχίζει να υποχωρεί στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Επίσης, κατέγραψε σημαντική πτώση στην κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας σχετικά με τη διαφθορά των κρατών, φθάνοντας στο ιστορικό χαμηλό της 36ης θέσης από την 100η το 2022.

Η χώρα έχει επίσης καταδικαστεί για τις απαιτήσεις της να απελάσουν άλλες χώρες τα φερόμενα ως μέλη του κινήματος Γκιουλέν, το οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Στο παρελθόν, η Τουρκία έχει αξιοποιήσει τους δεσμούς της με την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο για να πατάξει τους φερόμενους ως οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, οδηγώντας σε δυνητικά παράνομες εκδόσεις και επιδρομές σε σχολεία.

Η Τουρκία έχει επενδύσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην Αλβανία μέσω 600 εταιρειών που απασχολούν περισσότερους από 15.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Ερντογάν και το 2022, κάλεσε την Αλβανία να σταθεί απέναντι στο κίνημα του Γκιουλέν.

«Προϋπόθεση για την υποστήριξη και την αδελφοσύνη μας», είπε ο Ερντογάν, «είναι η δέσμευσή σας στον αγώνα κατά της FETÖ».

Αυτές οι περιπτώσεις έκδοσης, που αφορούν περισσότερα από 100 άτομα, περιγράφηκαν από τους εισηγητές των Ηνωμένων Εθνών ως «εξωεδαφικές απαγωγές», «βίαιες επιστροφές» και «εξαναγκαστικές εξαφανίσεις».

Απευθυνόμενος στους επικριτές του Ερντογάν, ο Ράμα είπε ότι η ηγετική του ικανότητα σε θέματα όπως οι δρόμοι εφοδιασμού της Ουκρανίας με σιτηρά και η στάση του απέναντι στην τρομοκρατία σε τοπικό και διεθνές επίπεδο «είναι πολύτιμα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη από όλους εκείνους που την Κυριακή θα αποφασίσουν ποιος θα ηγηθεί της Τουρκίας».

«Για μένα προσωπικά, ο πρόεδρος Ερντογάν δεν είναι μόνο ένας καλός φίλος σε δύσκολους καιρούς, αλλά και ένας πολύ ιδιαίτερος πολιτικός ηγέτης γιατί λέει αυτά που κάνει και κάνει αυτά που λέει», είπε ο Ράμα.

«Για αυτή τη φάση της ιστορίας της Τουρκίας και σε αυτόν τον απρόβλεπτο κόσμο, η αμετανοησία είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόταν και χρειάζεται μια χώρα όπως η Τουρκία,  η οποία στις 14 Μαΐου πρέπει να αποφασίσει μεταξύ της δυσκολίας να προχωρήσει μπροστά και της ευκολίας να γυρίσει πίσω!», πρόσθεσε ο Ράμα.

Οι Αλβανοί πρόκειται να ψηφίσουν την ίδια ημέρα για δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους στις τοπικές εκλογές, με το κόμμα του Ράμα να προηγείται αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις στην πρωτεύουσα Τίρανα και στους περισσότερους δήμους.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου