Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 04 Μάι 2023
«Λιγότερο περήφανοι» για την «υπό παρακμή» Βρετανία οι πολίτες της
Κλίκ για μεγέθυνση


04.05.2023, 15:51
 
 

Τα δύο τρίτα των Βρετανών είναι «λιγότερο περήφανοι» για το Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων και μέτρησης της κοινής γνώμης, YouGov, που δημοσιεύτηκε παραμονές της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαΐου.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 68% των ερωτηθέντων αισθάνονται ότι η Βρετανία βρίσκεται «γενικά σε παρακμή» και περισσότεροι από τους μισούς λένε ότι το βιοτικό τους επίπεδο επιδεινώνεται διαρκώς.

Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη από το YouGov για λογαριασμό της πολυεθνικής διαφημιστικής εταιρείας Saatchi & Saatchi, διαπίστωσε ότι το 73% των Βρετανών πιστεύουν ότι η χώρα τους είναι πιο διχασμένη από ό,τι πριν από μια δεκαετία.

Τα ευρήματα απηχούν έρευνα που διεξήχθη από το think tank the Resolution Foundation στα τέλη του 2022, η οποία υποστήριξε ότι η χρονιά αυτή ήταν «καταστροφή για το βιοτικό επίπεδο του Ηνωμένου Βασιλείου».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ιδρύματος, που ρώτησε 10.000 ενήλικες, τα 3/4 ανέφεραν ότι προσπαθούσαν να μειώσουν τις συνολικές δαπάνες τους και το 45% των ερωτηθέντων εξέφρασε σοβαρή ανησυχία κυρίως για τους λογαριασμούς ενέργειας.

Από την άλλη, οι δημοσκοπήσεις για τη στέψη του βασιλιά έχουν δείξει ότι μεγάλο μέρος του βρετανικού λαού αισθάνεται αδιάφορο για την τελετή, με το 75% των ατόμων ηλικίας 18-24 να λέει ότι ενδιαφέρεται «ελάχιστα» έως «καθόλου» για την εκδήλωση. Συγκεκριμένα, το 35% από τους πάνω από 3.000 ενήλικες που ερωτήθηκαν για την τελετή στέψης δήλωσαν ότι «δεν ενδιαφέρονται πολύ» για το γεγονός και το 29% «δεν τους ενδιαφέρει καθόλου».

«Τι σκ#τα συμβαίνει;»

Η δημοσκόπηση της Saatchi & Saatchi έρχεται μαζί με μια νέα μελέτη της διαφημιστικής εταιρείας, με τίτλο "What the f**k is going on?" («Τι σκ#τά συμβάινει;»).

Η μελέτη παραθέτει τις απόψεις δεκατριών ατόμων που επιλέχθηκαν τυχαία από όλη τη Βρετανία προκειμένου να σχολιάσουν την κατάσταση της χώρας.
Οι συγγραφείς της μελέτης υποστήριξαν ότι «οι άνθρωποι αισθάνονται πραγματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα». Η έκθεση συνέχισε: «Όσοι βρίσκονται στη σφαίρα της φτώχειας και εξαρτώνται από τις τράπεζες τροφίμων το αισθάνονται αυτό εδώ και πολύ καιρό. Αλλά κανείς με τον οποίο περάσαμε χρόνο δεν ήταν σε αυτή την επισφαλή θέση. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ο αντίκτυπος της εθνικής κρίσης σε κοινωνικές τάξεις που ζούσαν πολύ καλύτερα με βάση τα παραδοσιακά πρότυπα».

Ο Hamid, γιατρός από το Middlesborough, είπε στους ερευνητές: «Στο ιατρείο του φίλου μου στο Μπράντφορντ, υπήρχε ένας ασθενής που απειλούσε να κατέβει με ένα μαχαίρι και να μαχαιρώσει τους πάντες και είναι απλώς τρέλα... η κοινωνία φαίνεται να είναι θυμωμένη».
Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι ο κόσμος είναι πιο θυμωμένος αυτές τις μέρες. Είτε ο Covid ήταν καταλύτης για όλα αυτά είτε όχι, οι άνθρωποι φαίνεται να είναι πολύ λιγότερο ανεκτικοί και πολύ λιγότερο πρόθυμοι να συμβιβαστούν».

Ο Richard Huntington της Saatchi & Saatchi είπε: «Η βασιλική στέψη είναι μια σημαντική πολιτιστική στιγμή και μια στιγμή που η πλειοψηφία του έθνους μας δεν έχει βιώσει στη διάρκεια της ζωής της. Επομένως, ήταν δεδομένο ότι θα ξεκινούσε μια συζήτηση για το πώς λειτουργεί αυτή η χώρα.

Τα ευρήματα της έρευνάς μας και οι συνομιλίες μας με πραγματικούς ανθρώπους και γνωστούς σχολιαστές μιλούν από μόνα τους - υπάρχει διχασμός, ρήγμα και βαθιά ανησυχητικές προοπτικές» στη βρετανική κοινωνία.

Το YouGov ρώτησε 1.999 ενήλικες από τις 6 έως τις 10 Απριλίου φέτος.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου