Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 21 Νοέ 2020
Τι συμβαίνει στο Περού; Η κοινωνία αντιμέτωπη με βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση
Κλίκ για μεγέθυνση
 
 

Το Περού βρίσκεται εδώ και λίγο παραπάνω δέκα μέρες στη δίνη μιας μεγάλης πολιτικής και οικονομικής κρίσης, με ελάχιστα ΜΜΕ διεθνώς να καλύπτουν τα γεγονότα στη χώρα.

Η χώρα άλλαξε διαδοχικά τρεις προέδρους μέσα σε λιγότερο από 10 μέρες και κανένας από αυτούς δεν εξελέγη από τον περουβιανό λαό. Τις τελευταίες μέρες έχουν ξεσπάσει μεγάλες κοινωνικές αναταραχές, το Κονγκρέσο καθαιρεί τον έναν πρόεδρο μετά τον άλλο, η οικονομία έχει παραλύσει, ενώ για ένα 24ωρο η χώρα βρέθηκε «ακέφαλη» πολιτικά.  

Η χώρα των 32 εκατομμυρίων κατοίκων στις Άνδεις της Νοτίου Αμερικής ελάχιστα έχει απασχολήσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια, ωστόσο το τελευταίο διάστημα κλονίζεται από σκάνδαλα διαφθοράς.

Η τρέχουσα κρίση ξέσπασε όταν την περασμένη εβδομάδα το Κονγκρέσο ψήφισε για την καθαίρεση του συντηρητικού Προέδρου Μαρτίν Βισκάρα, έπειτα από αποκαλύψεις ότι είναι μπλεγμένος σε σκάνδαλα διαφθοράς την περίοδο που ήταν κυβερνήτης στην πολιτεία Μοκέγκουα, μεταξύ 2011-2014. Ο Βισκάρα είχε αναλάβει την Προεδρία το 2018, έπειτα από την παραίτηση του του Πέδρο Κατσίνσκι, ο οποίος και εκείνος με τη σειρά του είχε κατηγορηθεί για σκάνδαλο διασπάθισης δημοσίου χρήματος και νοθεία στις προηγούμενες εκλογές.

Ο Βισκάρα, που στον πολιτικό του βίο πολιτεύτηκε με κύριο σύνθημα την καταπολέμηση της διαφθοράς, ήταν δημοφιλής αρχικά σε μεγάλο μέρος των Περουβιανών, ωστόσο ήταν και στο στόχαστρο πολλών διαφορετικών ομάδων βουλευτών σε ένα από τα πλέον κατακερματισμένα κοινοβούλια της Νοτίου Αμερικής. Πάνω από τα μισά μέλη του Κονγκρέσου διώκονται για υποθέσεις διαφθοράς, χρηματισμού και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Πολίτες διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα Λίμα κατά του Βισκάρα και του Κονγκρέσου συνολικά, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης και της τρέχουσας εβδομάδας. Credit: Rodrigo Abd / Associated Press.

Η διαδικασία καθαίρεσης του Βισκάρα και αντικατάστασής του με τον Μανουέλ Μερίνο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην κοινωνία, με χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν στους δρόμους της Λίμα και να μιλούν για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Η αστυνομία αντέδρασε με τη δολοφονία πολλών διαδηλωτών -με τον ακριβή αριθμό να μην έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τις αρχές-  αναγκάζοντας τον Μερίνο σε παραίτηση την προηγούμενη Κυριακή, υπό το βάρος των κατηγοριών για δικές του ευθύνες για την ακραία αστυνομική καταστολή. Η παραίτηση του Μερίνο άφησε κενό εξουσίας για ένα 24ωρο, μέχρι το Κονγκρέσο να επιλέξει τον 76χρονο τεχνοκράτη Φρανσίσκο Σαγκάστι, πρώην αντιπρόσωπο της χώρας στην Παγκόσμια Τράπεζα, για τη θέση του Προέδρου.

Ο Σαγκάστι έχει αναλάβει προσωρινά ως μεταβατικός Πρόεδρος ώστε να πάει την χώρα σε εκλογές τον Απρίλιο του 2021. Ωστόσο, οι προκλήσεις που έχει μπροστά του το επόμενο διάστημα είναι μεγάλες:

Πρώτον, το θέμα της πανδημίας. Παρά τα lockdown, το Περού έχει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά 100,000 παγκοσμίως, με την κατάσταση να επιδεινώνεται διαρκώς.

Δεύτερον, η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει βαθιά ύφεση, τη χειρότερη εδώ και δεκαετίες. Οι απώλειες στο ΑΕΠ φτάνουν στο 14% φέτος, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως.

Τρίτον, το πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης, με τις επερχόμενες εκλογές να μην μπορούν παρά να δώσουν μια προσωρινή λύση. Η περιόδος Φουτζιμόρι (1990-2000) άφησε πίσω της μια τραγική κληρονομία σε επίπεδο θεσμικό και οικονομικό, με το πολιτικό σύστημα να είναι έκτοτε ασταθές. Πολλά κόμματα βραχείας διάρκειας, εύθραυστες πολιτικές συμμαχίες, οπορτουνισμός και κατάχρηση εξουσίας ήταν και παραμένουν τα βασικά χαρακτηριστικά του πολιτικού συστήματος της χώρας.  

Η κοινωνία έχει εξαντληθεί, ζητώντας διέξοδο από την αστάθεια και την ανακύκλωση των ίδιων προσώπων στην πολιτική ζωή του τόπου, τα ίδια ανικανοποίητα συλλογικά αιτήματα, το ίδιο ζοφερό τοπίο για την οικονομία. Προς το παρόν, εάν και είναι νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις, ο 38χρονος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Τζορτζ Φόρσαϊθ, προπορεύεται στις δημοσκοπήσεις με κεντρικό σύνθημα – τι άλλο – την καταπολέμηση της διαφθοράς.  


πηγη:https://rosa.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου