Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 25 Απρ 2024
Ναόμι Κλάιν: «Χρειαζόμαστε μια έξοδο από τον Σιωνισμό»
Κλίκ για μεγέθυνση


 
 

*το παρόν κείμενο αποτελεί μετάφραση ομιλίας της συγγραφέα Ναόμι Κλάιν την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, κατά τη διάρκεια της τελετής Seder για το εβραϊκό Πάσχα, που μέλη εβραϊκών οργανώσεων πραγματοποίησαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους φοιτητές των αμερικανικών πανεπιστημίων και στον παλαιστινιακό λαό. Το κείμενο της ομιλίας δημοσιεύτηκε στον the Guardian.

Σκεφτόμουν τον Μωυσή και την οργή του όταν κατέβηκε από το βουνό και βρήκε τους Ισραηλίτες να λατρεύουν ένα χρυσό μοσχάρι.

Η οικοφεμινίστρια μέσα μου ήταν πάντα ανήσυχη για αυτή την ιστορία: τι είδους Θεός ζηλεύει τα ζώα; Τι είδους Θεός θέλει να μαζέψει όλη την ιερότητα της Γης για τον εαυτό του;

Αλλά υπάρχει ένας λιγότερο κυριολεκτικός τρόπος να κατανοήσουμε αυτή την ιστορία. Πρόκειται για ψεύτικα είδωλα. Για την ανθρώπινη τάση να λατρεύουμε το βέβηλο και λαμπερό, να κοιτάμε το μικρό και το υλικό αντί για το μεγάλο και το υπερβατικό.

Αυτό που θέλω να σας πω απόψε σε αυτό το επαναστατικό και ιστορικό Seder στους δρόμους είναι ότι πάρα πολλοί από τους ανθρώπους μάς λατρεύουν ένα ψεύτικο είδωλο για άλλη μια φορά. Έχουν γοητευτεί από αυτό. Είναι μεθυσμένοι από αυτό. Βδελύσσονται από αυτό.

Αυτό το ψεύτικο είδωλο ονομάζεται Σιωνισμός.

Είναι ένα ψεύτικο είδωλο που παίρνει τις πιο βαθιές βιβλικές ιστορίες μας για δικαιοσύνη και χειραφέτηση από τη δουλεία — την ίδια την ιστορία του Πάσχα — και τις μετατρέπει σε βάρβαρα όπλα αποικιοκρατικής κλοπής γης, οδικούς χάρτες για εθνοκάθαρση και γενοκτονία.

Είναι ένα ψεύτικο είδωλο που πήρε την υπερβατική ιδέα της γης της επαγγελίας — μια μεταφορά για την ανθρώπινη απελευθέρωση που ταξίδεψε μέσα από πολλαπλές θρησκείες σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη — και τόλμησε να τη μετατρέψει σε πράξη πώλησης για ένα μιλιταριστικό εθνοκράτος.

Η εκδοχή του πολιτικού σιωνισμού για την απελευθέρωση είναι η ίδια βέβηλη. Από την αρχή, απαιτούσε τη μαζική εκδίωξη των Παλαιστινίων από τα σπίτια και τα πατρογονικά τους εδάφη κατά τη Νάκμπα.

Από την αρχή βρισκόταν σε πόλεμο με τα όνειρα της απελευθέρωσης. Σε ένα Seder αξίζει να θυμόμαστε ότι αυτό περιλαμβάνει τα όνειρα απελευθέρωσης και αυτοδιάθεσης του αιγυπτιακού λαού. Αυτό το ψεύτικο είδωλο του Σιωνισμού εξισώνει την ισραηλινή ασφάλεια με την αιγυπτιακή δικτατορία και τα πελατειακά κράτη.

Από την αρχή παρήγαγε ένα άσχημο είδος ελευθερίας που έβλεπε τα παιδιά των Παλαιστινίων όχι ως ανθρώπινα όντα αλλά ως δημογραφικές απειλές — όπως ο Φαραώ στο βιβλίο της Εξόδου φοβόταν τον αυξανόμενο πληθυσμό των Ισραηλιτών και έτσι διέταξε τον θάνατο των γιων τους.

Ο σιωνισμός μας έφερε στη σημερινή στιγμή του κατακλυσμού και είναι καιρός να πούμε ξεκάθαρα: πάντα μας οδηγούσε εδώ.

Είναι ένα ψεύτικο είδωλο που έχει οδηγήσει πάρα πολλούς από τους δικούς μας ανθρώπους σε ένα βαθιά ανήθικο μονοπάτι που τώρα τους κάνει να δικαιολογούν τον τεμαχισμό βασικών εντολών: Ου φονεύσεις. Ου κλέψεις. Ουκ επιθυμήσεις.

Είναι ένα ψεύτικο είδωλο που εξισώνει την ελευθερία των Εβραίων με τις βόμβες διασποράς που σκοτώνουν και ακρωτηριάζουν Παλαιστίνια παιδιά.

Ο Σιωνισμός είναι ένα ψεύτικο είδωλο που έχει προδώσει κάθε εβραϊκή αξία, συμπεριλαμβανομένης της αξίας που δίνουμε στην αμφισβήτηση — μια πρακτική που ενσωματώνεται στο Seder με τις τέσσερις ερωτήσεις που θέτει το μικρότερο παιδί.

Συμπεριλαμβανομένης της αγάπης που έχουμε ως λαός για το κείμενο και την εκπαίδευση.

Σήμερα, αυτό το ψεύτικο είδωλο δικαιολογεί τον βομβαρδισμό κάθε πανεπιστημίου στη Γάζα, την καταστροφή αμέτρητων σχολείων, αρχείων, τυπογραφείων, τη δολοφονία εκατοντάδων ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, ποιητών — αυτό είναι που οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν σχολαστικοκτονία, τη δολοφονία των μέσων εκπαίδευσης.

Εν τω μεταξύ, σε αυτή την πόλη, τα πανεπιστήμια καλούν την αστυνομία της Νέας Υόρκης και οχυρώνονται απέναντι στη σοβαρή απειλή που συνιστούν οι ίδιοι οι φοιτητές τους, οι οποίοι τολμούν να τους θέσουν βασικά ερωτήματα, όπως: πώς μπορείτε να ισχυρίζεστε ότι πιστεύετε σε οτιδήποτε, και κυρίως σε εμάς, ενώ επιτρέπετε, επενδύετε και συνεργάζεστε με αυτή τη γενοκτονία;

Το ψεύτικο είδωλο του Σιωνισμού έχει αφεθεί να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα για πάρα πολύ καιρό.

Έτσι απόψε λέμε: τελειώνει εδώ.

Ο Ιουδαϊσμός μας δεν μπορεί να περιοριστεί από ένα εθνοκράτος, γιατί ο Ιουδαϊσμός μας είναι διεθνιστικός από τη φύση του.

Ο Ιουδαϊσμός μας δεν μπορεί να προστατευτεί από τον αφηνιασμένο στρατό αυτού του κράτους, γιατί το μόνο που κάνει αυτός ο στρατός είναι να σπέρνει θλίψη και να θερίζει μίσος — και εναντίον μας ως Εβραίων.

Ο Ιουδαϊσμός μας δεν απειλείται από τους ανθρώπους που υψώνουν τη φωνή τους σε αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη πέρα από τα όρια της φυλής, της εθνικότητας, της φυσικής ικανότητας, της ταυτότητας φύλου και των γενεών.

Ο Ιουδαϊσμός μας είναι μία από αυτές τις φωνές και γνωρίζει ότι σε αυτή τη χορωδία βρίσκεται τόσο η ασφάλειά μας όσο και η συλλογική μας απελευθέρωση.

Ο Ιουδαϊσμός μας είναι ο Ιουδαϊσμός του Πασχαλινού Seder: η συγκέντρωση σε μια τελετή για να μοιραστούμε το φαγητό και το κρασί με αγαπημένους και ξένους, η τελετουργία που είναι εγγενώς φορητή, αρκετά ελαφριά για να τη μεταφέρουμε στην πλάτη μας, χωρίς να χρειαζόμαστε τίποτε άλλο παρά ο ένας τον άλλον: χωρίς τοίχους, χωρίς ναό, χωρίς ραβίνο, ένας ρόλος για όλους, ακόμη και — ειδικά — για το μικρότερο παιδί. Το Seder είναι μια τεχνολογία της διασποράς, αν υπήρξε ποτέ, φτιαγμένη για συλλογικό πένθος, περισυλλογή, αμφισβήτηση, μνήμη και αναζωογόνηση του επαναστατικού πνεύματος.

Κοιτάξτε γύρω σας. Αυτός, εδώ, είναι ο Ιουδαϊσμός μας. Καθώς τα νερά ανεβαίνουν και τα δάση καίγονται και τίποτα δεν είναι σίγουρο, προσευχόμαστε στον βωμό της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας, ανεξαρτήτως κόστους.

Δεν χρειαζόμαστε ούτε θέλουμε το ψεύτικο είδωλο του Σιωνισμού. Θέλουμε ελευθερία από το σχέδιο που διαπράττει γενοκτονία στο όνομά μας. Ελευθερία από μια ιδεολογία που δεν έχει κανένα σχέδιο για την ειρήνη παρά μόνο συμφωνίες με δολοφονικά θεοκρατικά πετροκράτη της διπλανής πόρτας, ενώ πουλάει τις τεχνολογίες των ρομποτικών δολοφονιών στον κόσμο.

Επιδιώκουμε να απελευθερώσουμε τον Ιουδαϊσμό από ένα εθνοκράτος που θέλει τους Εβραίους να είναι μονίμως φοβισμένοι, που θέλει τα παιδιά μας να φοβούνται, που θέλει να πιστεύουμε ότι ο κόσμος είναι εναντίον μας, ώστε να τρέξουμε στο φρούριό του και κάτω από τον σιδερένιο θόλο του, ή τουλάχιστον να διατηρήσουμε τη ροή όπλων και δωρεών.

Αυτό είναι το ψεύτικο είδωλο.

Και δεν είναι μόνο ο Νετανιάχου, είναι ο κόσμος που έφτιαξε και που τον έφτιαξε — είναι ο Σιωνισμός.

Τι είμαστε εμείς; Εμείς, σε αυτούς τους δρόμους εδώ και μήνες, είμαστε η έξοδος. Η έξοδος από τον Σιωνισμό.

Και στους Chuck Schumers [ΣτΜ: γερουσιαστής των Δημοκρατικών και ηγέτης της πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία] αυτού του κόσμου, δεν λέμε: «Αφήστε τον λαό μας να φύγει».

Λέμε: «Έχουμε ήδη φύγει. Και τα παιδιά σας; Είναι μαζί μας τώρα».

από: https://info-war.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου