Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 21 Σεπ 2022
Κολομβία: Ο διάλογος ως προϋπόθεση της ειρήνης
Κλίκ για μεγέθυνση








Νικολάς Μαδούρο και Γουστάβο Πέτρο

AP PHOTO
21.09.2022, 18:06

 

 
Ο αριστερός πρόεδρος της χώρας Γουστάβο Πέτρο κατέθεσε σχέδιο νόμου που εξουσιοδοτεί εκπροσώπους να ξεκινήσουν ειρηνευτικό διάλογο με παράνομες ένοπλες ομάδες, με τη συμμετοχή όλων των υπουργείων, αλλά και με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας σε ρόλο εγγυητή.

«Ολική ειρήνη»· συνολική, εμπεριεκτική, ολόπλευρη, χωρίς αποκλεισμούς κανενός από όσους μετέχουν στις έξι ανοιχτές ένοπλες συρράξεις, που σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού αντιμετωπίζει ακόμη η Κολομβία.

«Γιατί χωρίς ολική ειρήνη, καμιά νέα κοινωνία, κανένα Κράτος Δικαίου, Ευημερίας και Ισότητας για όλους δεν μπορεί να οικοδομηθεί». Αυτό είναι το κεντρικό «δόγμα» του πρώτου αριστερού προέδρου της χώρας, Γουστάβο Πέτρο, και άξονας της νέας στρατηγικής που από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του άρχισε να εφαρμόζει.

Ηδη η κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο νόμου που εξουσιοδοτεί τους εκπροσώπους της να προχωρήσουν σε διάλογο και υπογραφή συμφωνιών με παράνομες ένοπλες ομάδες υπό την επιτήρηση και τον έλεγχο διεθνών οργανισμών, όπως έγινε με τη συμφωνία του 2016 ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). Οπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών Αλφόνσο Πράδα, στη διαδικασία για την επίτευξη της ολικής ειρήνης δεν θα υπάρχουν περιορισμοί ως προς το ποιες παράνομες ομάδες θα μπορεί να προσέλθουν στον διάλογο, ενώ στις επιμέρους πολιτικές θα συμμετέχουν όλα τα υπουργεία της κυβέρνησης, αφού εφεξής η «ολική ειρήνη αποτελεί μια δημόσια πολιτική του κράτους».

Με πρόταγμα την αρχή ότι η στρατιωτική αντιπαράθεση δεν υπήρξε λύση, αλλά μέρος του προβλήματος, ήδη ξεκίνησαν διαβουλεύσεις με τον Εθνικοαπελευθερωτικό Στρατό (ELN), το ένοπλο αντάρτικο με το οποίο ο πρώην πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος είχε προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις το 2017 που μετέπειτα επί του υπερσυντηρητικού προέδρου Ντούκε πάγωσαν. Κυβερνητική αντιπροσωπεία συναντήθηκε στις 11 Αυγούστου στην Κούβα με εκπροσώπους του ELN συμφωνώντας στα πρώτα βήματα για την επίσημη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών των ανταρτών, Ισραέλ Ραμίρες Πινέδα, γνωστός ως «Πάμπλο Μπελτράν», δήλωσε στο πρακτορείο Efe πως το ELN είναι πρόθυμο να συζητήσει τον αφοπλισμό του, αλλά με άλλες προϋποθέσεις από εκείνες της συμφωνίας του 2016 όταν «οι FARC κατέθεσαν τα όπλα κι άρχισαν να τους σκοτώνουν».

Στήριξη από το Καράκας

Εγγυήτρια δύναμη αυτού του διαλόγου ειρήνης θα είναι η Βενεζουέλα. Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αποδέχτηκε την πρόσκληση του ομολόγου του, Πέτρο, που αντιστρέφοντας άρδην την ώς τώρα κολομβιανή πολιτική αντιπαράθεσης και εχθρότητας με τη γείτονα, τόνισε πως «η κυβέρνηση και ο λαός της Βενεζουέλας πάντοτε πρόσφεραν αποτελεσματική στήριξη για την οριστική διευθέτηση της κολομβιανής ένοπλης σύρραξης».

Ο Γουστάβο Πέτρο, σε αντίθεση με την πολιτική απομόνωσης της Βενεζουέλας, έχει ταχθεί υπέρ της σύσφιγξης των σχέσεων των δύο χωρών (που μοιράζονται περισσότερα από 2.200 χιλιόμετρα σύνορα) για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων: από το μεταναστευτικό ώς τις παραστρατιωτικές ομάδες και το λαθρεμπόριο. Ηδη στα τέλη Αυγούστου αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις τους, που είχαν παγώσει το 2019, ενώ στις 26 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα χερσαία σύνορα και να επανεκκινήσουν οι εμπορικές πτήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο δε υπουργός Εξωτερικών, Αλβαρο Λέιβα, ανακοίνωσε πως η Κολομβία (όταν θα είναι πρόσφορη η στιγμή) θα επιδιώξει να αποσύρει την προσφυγή που έκανε ο Ιβάν Ντούκε (όταν ακόμη ήταν γερουσιαστής, το 2017) κατά του Νικολάς Μαδούρο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Τα μεγάλα αγκάθια

Παράλληλα, το περασμένο Σάββατο, αντιπροσωπεία της κολομβιανής κυβέρνησης και της πιο ισχυρής ομάδας των διαφωνούντων των FARC (το Πρώτο Μέτωπο ή Νοτιοανατολικό Μπλοκ) είχαν μια «διερευνητική συνάντηση» για να ορίσουν τις προϋποθέσεις για έναρξη διαλόγου. Στη συνάντηση μετείχαν 4 αντάρτες, ο ύπατος επίτροπος Ειρήνης Ντανίλο Ρουέδα και ο Ραούλ Ροσέντε, της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Παρακολούθηση της Εφαρμογής της Συμφωνίας Ειρήνης του 2016. Σε κοινό τους ανακοινωθέν μαζί με τον Δανό διπλωμάτη Νταγκ Ναγκόδα εξέφρασαν την «πρόθεση και αναγκαιότητα αυτοί οι διάλογοι να συνοδεύονται από μια κατάπαυση του πυρός και από τις δύο πλευρές».

Σύμφωνα με τον Ρουέδα κι άλλη ομάδα διαφωνούντων, της οποίας αρχηγός είναι ο εκ των ιστορικών ηγετών των FARC Ιβάν Μάρκες, «έχει εκφράσει τη διάθεσή της να αποτελέσει μέρος της ολικής ειρήνης». Οπως επίσης και το καρτέλ Κλαν του Κόλπου, γνωστό και ως Γαϊτανιστικές Αυτοάμυνες της Κολομβίας (AGC), η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση της χώρας.

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις με τους διαφωνούντες των FARC, που επέστρεψαν στην παρανομία για να πολεμήσουν κατά της κυβέρνησης, αλλά και με τα βίαια καρτέλ με τις παραστρατιωτικές δομές αποτελούν ένα αγκάθι σε αυτή τη διαδικασία. Και πολλοί ζητούν από την κυβέρνηση να διασαφηνίσει ποιο θα είναι το αντάλλαγμα για να σταματήσουν τις παράνομες δραστηριότητές τους ώστε να μην ανακυκλωθεί απλά η βία ή με ποια κριτήρια θα γίνει η διάκριση ανάμεσα στον πολιτικό ή εγκληματικό χαρακτήρα αυτών των ομάδων, όταν πλέον τα όρια της δράσης τους, ιδίως η εμπλοκή τους στο ναρκω-εμπόριο και τους εκβιασμούς, είναι δυσδιάκριτα; Ο γερουσιαστής του κυβερνώντος Ιστορικού Συμφώνου, Ιβάν Σεπέδα, απαντά στις επικρίσεις πως «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη χώρα δίχως να σταματήσουν τα εμπόλεμα μέτωπα».

Οι συνομιλίες με τα καρτέλ συνιστούν τμήμα μιας διαφορετικής αντίληψης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών και μιας στροφής από τον αμερικανικής έμπνευσης αποτυχημένο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» στην αντιμετώπισή του ως ζητήματος δημόσιας υγείας που απαιτεί διεθνή ρύθμιση. Αυτό διαμήνυσε ο Πέτρο τη Δευτέρα, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για να μετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη χθεσινή ομιλία του, παθιασμένη όπως την χαρακτήρισε το CNN, ο Πέτρο εστίασε κυρίως στο περιβάλλον, στην προστασία των δασών της Αμαζονίας, για την καταστροφή της οποίας κατηγόρησε τις ανεπτυγμένες χώρες, και στην ανάγκη μέτρων για την αναχαίτιση της κρίσης που επιφέρει στον πλανήτη η κλιματική αλλαγή με την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Επέκρινε δε με έμφαση την πολιτική του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» και τις καταστροφικές τακτικές για την εξάλειψη των παράνομων καλλιεργειών. Μάλιστα, λίγα λεπτά μετά την ομιλία του, συναντήθηκε με τον Τζον Κέρι, τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου για το Κλίμα, και συνομίλησαν για τόσο για την κλιματική αλλαγή όσο και τις διαδικασίες ειρήνης.

πηγη: https://www.efsyn.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου