Περίπου 100.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του Ισπανού βασιλιά Φελίπε ΣΤ’ και τουλάχιστον εννέα προέδρων της Λατινικής Αμερικής, παρευρίσκονται στην ορκωμοσία του ως αρχηγού κράτους. Την ορκωμοσία τελεί ο πρόεδρος της Γερουσίας Ρόι Μπαρέρας.

Η νέα αντιπρόεδρος, Φράνθια Μάρκες, περιβαλλοντική ακτιβίστρια, θα είναι η πρώτη Αφρο-Κολομβιανή γυναίκα που καταλαμβάνει παρόμοια θέση.

Ο Πέτρο δήλωσε ότι η πρώτη του προτεραιότητα θα είναι οι ενέργειες για την καταπολέμηση της πείνας στη χώρα των 50 εκατομμυρίων, όπου σχεδόν ο μισός πληθυσμός ζει στη φτώχεια.

Μια φορολογική μεταρρύθμιση 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα αυξήσει τους δασμούς στους υψηλόμισθους για τη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων, θα προταθεί στο Κογκρέσο τη Δευτέρα από τον νέο υπουργό Οικονομικών Χοσέ Αντόνιο Οκάμπο.

Ο Πέτρο έχει δεσμευτεί για δωρεάν δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση και αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη και έχει δημιουργήσει έναν ευρύ συνασπισμό αριστερών και κεντρώων κομμάτων στο Κογκρέσο για να περάσει το πρόγραμμά του.

Ο νέος πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης να αναθερμάνει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN).

Ο υπουργός Εξωτερικών του είπε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τον διάλογο με τις συμμορίες που ανθούν στη χώρα και ενδεχομένως θα επιβάλει στα μέλη τους μειωμένες ποινές σε αντάλλαγμα για πληροφορίες σχετικά με τη διακίνηση ναρκωτικών

πηγη: https://thepressproject.gr