Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 16 Σεπ 2021
Διεθνείς αντιδράσεις στη συμφωνία AUKUS, η Κίνα καταγγέλλει «ψυχροπολεμική νοοτροπία»
Κλίκ για μεγέθυνση

Οι ηγέτες ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS

AP Photo/Andrew Harnik





16.09.2021, 16:20

 

 
Το Παρίσι μιλάει για «πισώπλατη μαχαιριά» από συμμάχους • Η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων επισημαίνει ότι η συμφωνία «κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση» • Αμηχανία από την Ε.Ε. που ανακοινώνει τη στρατηγική της για την περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού

Πολύ σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σύμφωνο ασφαλείας με την ονομασία AUKUS, που συνήψαν ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία, με προφανή στόχο να ελέγξουν την επιρροή της Κίνας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η Κίνα χαρακτήρισε τη συμφωνία «ψυχροπολεμική», η Γαλλία καταγγέλλει τον αποκλεισμό της από τη συμφωνία, ενώ η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (Ican) που κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη το 2017 επισημαίνει ότι η συμφωνία «κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση»

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία AUKUS, στην οποία αποφεύγεται διπλωματικά κάθε αναφορά στην Κίνα και την ενισχυμένη στρατηγική παρουσία της στον Ειρηνικό, αφορά τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης και της πυρηνικής τεχνολογίας υποβρυχίων, ενώ οι τρεις συμμετέχουσες χώρες, θα μοιράζονται πληροφορίες σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο κυβερνοχώρος και οι υποβρύχιες αμυντικές τεχνολογίες. 

Πεκίνο: Ψυχρός πόλεμος

Η πρώτη αντίδραση από το Πεκίνο ήρθε μέσω της κινεζικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι μέσω της AUKUS οι ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία δείχνουν «την ψυχροπολεμική νοοτροπία τους και την ιδεολογική προκατάληψή τους».

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας επισήμανε ότι οι χώρες «δεν πρέπει να χτίζουν πλαίσια αποκλεισμού θέτοντας στο στόχαστρο ή θίγοντας τα συμφέροντα τρίτων μερών».

Το πρωί της Πέμπτης, ίσως και σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, έκανε «ανοιχτή πρόσκληση» προς τον πρόεδρο της Κίνα, Σι Τζινπίνγκ, για συνομιλίες. Οι δύο χώρες έχουν σχεδόν παγωμένες διπλωματικές σχέσεις, λόγω της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων σε πολιτικό και εμπορικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια.

Παρίσι: «Πισώπλατη μαχαιριά»

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και της Γαλλίας, η οποία πάντως καταγγέλλει το γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι έχει στρατηγική συμμαχία και με τις τρεις χώρες, έχει αποκλειστεί από τη συμφωνία, ενώ την ίδια ώρα η AUKUS θέτει τέλος στη συμφωνίας με την Αυστραλία για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων συνολικού ύψους 90 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, η Αυστραλία -που ανακοίνωσε ότι απορρίπτει τη συμφωνία με το Παρίσι και θα αγοράσει αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια- κινείται «ενάντια στο πνεύμα και το γράμμα της μεταξύ τους συμφωνίας».

Σε κοινή δήλωσή τους, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, και η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, σημειώνουν: «Η επιλογή των ΗΠΑ να αφήσουν στο περιθώριο ένα Ευρωπαίο σύμμαχο σαν τη Γαλλία από μια συμφωνία με την Αυστραλία σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις στην περιοχή του Ειρηνικού και Ινδικού Ωκεανού, δείχνει έλλειψη συνοχής την οποία η Γαλλία αναγνωρίζει για λυπάται πολύ».

Από την πλευρά του, ο πρώην πρέσβης της Γαλλίας στις ΗΠΑ, Ζεράρ Αρό, σχολίασε μέσω Twitter: «Η Γαλλία μόλις συνειδητοποίησε την πικρή αλήθεια ότι δέχτηκε μια πισώπλατη μαχαιριά από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, στο έδαφος της Αυστραλίας. Αυτά έχει η ζωή». Και πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε λόγος να ανακληθεί η συμφωνία για τα υποβρύχια, καθώς μια αλλαγή της συμφωνίας θα μπορούσαν «εύκολα» να μετατραπούν σε πυρηνικά.

Από την πλευρά του, ο Αυστραλός πρωθυπουργός δικαιολογήθηκε όσον αφορά τη συμφωνία με τη Γαλλία, λέγοντας ότι «δεν ήταν πεταμένα λεφτά το 2,4 δισ. που ήδη δαπανήθηκαν, γιατί βελτίωσαν την αμυντική ισχύ της χώρας». 

Με την αγορά των αμερικανικών υποβρυχίων, η Αυστραλία -που δεν έχει υπογράψει τις συμφωνίες για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων- γίνεται η έβδομη χώρα που θα αποκτήσει στόλο υποβρυχίων που θα κινούνται με πυρηνική ενέργεια, ωστόσο ο Μόρισον υποστήριξε ότι δεν θα φέρουν πυρηνικά όπλα.

Αμηχανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ε.Ε. είναι πιθανό να μην είναι και πολύ ευχαριστημένη, όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες η ανταποκρίτρια της «Εφ.Συν.» Μαρία Ψαρά. Η κίνηση της Αυστραλίας να εγκαταλείψει τη Γαλλία και να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για τα πυρηνικά υποβρύχια δεν μπορεί να έρθει σε πιο αμήχανη χρονική στιγμή για τις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα τη στρατηγική της για τον Ινδο-Ειρηνικό, στην οποία υπόσχεται να διαδραματίσει ρόλο στην ασφάλεια και την άμυνα.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο, στην ερώτηση της Μαρίας Ψαρά, η Ε.Ε. δεν είχε γνώση των πραγμάτων.

«Η Ε.Ε. δεν ενημερώθηκε γι' αυτήν την πρωτοβουλία. Είμαστε σε επαφή με τους τρεις εταίρους μας για να μάθουμε περισσότερα», δήλωσε, σημειώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις αυτής της συμμαχίας.

 

Ο Πίτερ Στάνο αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει σήμερα τη στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού.

«Η ανάλυση αυτής της κατάστασης και η αποτίμηση των συνεπειών αυτής της συμμαχίας θα γίνουν κατά την προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, και προσφέρουν μία ευκαιρία για συζητήσεις για την συμμαχία αυτή», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την οργή της Γαλλίας για την ακύρωση του συμβολαίου με την Αυστραλία και τις συνέπειες της οργής αυτής στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Αυστραλία για την συνομολόγηση συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ περιορίστηκε να δηλώσει: «Δεν θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στις συνομιλίες και στις σχέσεις με την Αυστραλία».

Και άλλες αντιδράσεις

Η ίδια η συμφωνία έχει προκαλέσει και άλλες αντιδράσεις. Κατ' αρχάς από τη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (Ican), που σημειώνει ότι η AUKUS «κινείται σε λάθος κατεύθυνση τον λάθος χρόνο», σημειώνοντας ότι η Αυστραλία είναι πλέον ένα βήμα πριν από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Από την πλευρά της η Νέα Ζηλανδία, που έχει απαγορεύσει την παρουσία πλοίων κινούμενων με πυρηνική ενέργεια από στα χωρικά της ύδατα, ανακοίνωσε ότι «δεν θα υπάρξει εξαίρεση για την Αυστραλία», ένδειξη ότι δημιουργήθηκε ρήξη με τους συμμάχους της.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν πάντως δήλωσε ότι η AUKUS δεν θα θίξει την πενταμερή συμφωνία «Πέντε Μάτια», στην οποία συμμετέχουν ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Καναδάς, για τη συνεργασία σε επίπεδο στρατηγικής και πληροφοριών.

Λονδίνο: «Δεν είναι μήνυμα»

Η Βρετανία από την πλευρά της προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι τόσο προς τη Γαλλία, όσο και έναντι της Κίνας.

Ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, υποστήριξε ότι το σύμφωνο δεν περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα και δεν αφορά την Κίνα, ισχυριζόμενος ότι το σύστημα δεν συνιστά μέρος νέου Ψυχρού Πολέμου με την Κίνα: «Το να τον αποκαλούμε Ψυχρό Πόλεμο είναι απαρχαιωμένο», είπε, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για να μήνυμα προς την Κίνα».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις της Γαλλίας, ο Ουάλας υπογράμμισε ότι το AUKUS δεν αντιπροσωπεύει κάποια στρατηγική διαφορά μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας, αν και, όπως είπε, κατανοεί την απογοήτευση του Παρισιού για την απώλεια του συμβολαίου.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η βρετανική αμυντική βιομηχανία θα ενισχυθεί από το νέο σύμφωνο για την ανταλλαγή τεχνολογίας των ΗΠΑ και της Βρετανίας με την Αυστραλία, είπε ο Ουάλας, που υπογράμμισε ότι το σύμφωνο δεν συνιστά «προδοσία» σε βάρος των Γάλλων.


πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου