Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 14 Οκτ 2021
Αγωνίστρια των δικαιωμάτων η πρωθυπουργός του Περού
Κλίκ για μεγέθυνση







Η Μίρτα Βάσκες




14.10.2021, 15:22

 

 
Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Περού είναι ένας άνθρωπος σμιλεμένος μέσα από τις μάχες από τα κάτω για τα γυναικεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τους αγώνες των αγροτών για γη και ελευθερία ● Η μετριοπάθειά της μπορεί να βοηθήσει να κλείσει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ώστε να παραχθεί έργο για τους φτωχούς της χώρας

Φεμινίστρια και νομικός που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, είναι δύο από τις ιδιότητες που ξεχωρίζουν την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό του Περού. Η Μίρτα Βάσκες, που ανέλαβε το αξίωμα μετά την παραίτηση του εκπροσώπου της σκληρής πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος (PL) Γκίντο Μπεγίδο, κατά την ορκωμοσία της δήλωσε πως αναλαμβάνει «για αυτή τη χώρα γυναικών και αντρών που αγωνίζονται να ζήσουν με αξιοπρέπεια και χωρίς διακρίσεις και πασχίζουν για πραγματικές αλλαγές». Αναλαμβάνει επίσης σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, με τον πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο -πριν καν κλείσει τρεις μήνες στο αξίωμα- να αναγκάζεται να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό για να μειώσει την ένταση με την αντιπολίτευση.

Η Μίρτα Βάσκες γεννήθηκε στην επαρχία Καχαμάρκα, από όπου κατάγεται και ο πρόεδρος Καστίγιο. Σπούδασε νομικά, έκανε μεταπτυχιακό σε Διαχείριση Κοινωνικών Θεμάτων, υπήρξε καθηγήτρια στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Καχαμάρκα, εστίασε την καριέρα της στη νομική συνδρομή κοινωνικών οργανώσεων, ενώ υπήρξε μέλος του Εθνικού Συντονιστικού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της φεμινιστικής συλλογικότητας «Ούτε Μία Λιγότερη».

Έγινε γνωστή και πέραν των εθνικών συνόρων όταν το 2012 ανέλαβε την υπεράσπιση της Μάξιμα Ακούνια, της θρυλικής «Κυράς της Λίμνης», μιας αγρότισσας που έδωσε μάχη κατά του μεγαλύτερου χρυσωρυχείου της Νότιας Αμερικής, της μεταλλευτικής Yanacocha (και της βασικής της ιδιοκτήτριας αμερικανικής πολυεθνικής Newmont), που ήθελε να σφετεριστεί τα χωράφια της. Μια μάχη πολύχρονη που έκανε τον γύρο του κόσμου και δικαίωσε την Ακούνια, η οποία επίσης τιμήθηκε το 2016 με το Περιβαλλοντικό Βραβείο Goldman.

Η 46χρονη Βάσκες ανήκει στο Πλατύ Μέτωπο, έναν αριστερό συνασπισμό κοινωνικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, με το οποίο εκλέχτηκε βουλεύτρια στις πρόωρες εκλογές του 2020. Διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής στο διάστημα Νοεμβρίου 2020 και Ιουλίου 2021, έπειτα από έναν χαοτικό μήνα όπου το Περού γνώρισε τρεις προέδρους. Παρότι η Δεξιά επιχείρησε να την καθαιρέσει, εκείνη επέδειξε πολιτική δεξιότητα για διάλογο και διαπραγματεύσεις, κερδίζοντας τον σεβασμό αρκετών αντιπάλων της. Στοιχεία, όπως και η μετριοπάθειά της, καταλυτικά στον διορισμό της από τον Καστίγιο, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης που ελέγχει το κοινοβούλιο.

Είναι ενδεικτικό πως από τις πρώτες πρωτοβουλίες της ήταν να ξεκαθαρίσει πως δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησής της μια Συντακτική Συνέλευση, κόκκινο πανί για την αντιπολίτευση αλλά επίμονο αίτημα της σκληρής πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος PL. «Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και η οικονομική ανάκαμψη, η μάχη για την υγεία και κατά της φτώχειας και της πείνας».

Αν και η παρουσία της Βάσκες μπορεί να βελτιώσει τη σχέση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, ο Καστίγιο κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη του ίδιου του κόμματος, όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Βαλντεμάρ Σερόν: «Δεν στηρίζουμε αυτή την κυβέρνηση γιατί θεωρούμε ότι είναι μια προδοσία για τις πλειοψηφίες που περίμεναν πολλά χρόνια να φτάσουν στην εξουσία, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά τους».

Η πρώτη και μεγάλη μάχη της θα δοθεί το αργότερο σε έναν μήνα, όταν η Βουλή θα κληθεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή της.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου