Η Ρωσία πανηγυρίζει την επικράτηση του «ναι» στα δημοψηφίσματα στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια, στο Ντανιέτσκ και στο Λουγκάνσκ, όπου διεξήχθησαν δημοψηφίσματα με το ερώτημα της ένταξης των περιοχών αυτών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Μάλιστα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως την προσάρτηση των περιοχών αυτών την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι το Κίεβο δεν μπορεί να διεξαγάγει καν συνομιλίες με τη Μόσχα έπειτα από την οργάνωση των δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση.

Την ίδια ώρα η Δύση δηλώνει ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία, ο ΟΗΕ υποστηρίζει «την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» στα «αναγνωρισμένα» σύνορά της και ο Πούτιν, απαντώντας, επαναφέρει στο προσκήνιο την πυρηνική απειλή.

Κίνηση Πούτιν

 

«Οι ηγέτες της Ρωσίας ελπίζουν σχεδόν σίγουρα ότι οποιαδήποτε ανακοίνωση προσχώρησης θα θεωρηθεί ως δικαίωση της "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης" και θα εδραιώσει την πατριωτική υποστήριξη στη σύγκρουση», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, το οποίο εκτιμά ότι ο Πούτιν θα ανακοινώσει την Παρασκευή την ένταξη του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στη Ρωσία.

Όταν ανακοινωθεί η επικράτηση του «ναι» στα δημοψηφίσματα το ρωσικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει μια συνθήκη που θα επισημοποιεί την ένταξη των τεσσάρων αυτών περιοχών στο ρωσικό έδαφος. Το νομοσχέδιο θα περάσει στη συνέχεια από την άνω βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Παράλληλα, ο Πούτιν, κι αφού έχει ανακοινώσει μερική επιστράτευση προειδοποίεί ότι η Μόσχα θα απαντήσει στον «πυρηνικό εκβιασμό» της Δύσης. Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι τα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης θα έχουν «συνέπειες» για τα εδάφη αυτά στο επίπεδο της ασφάλειάς τους, περιλαμβανομένης πιθανής πυρηνικής προστασίας.

«Στα εδάφη αυτά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές από νομικής απόψεως, σε επίπεδο διεθνούς δικαίου και ως προς όλες τις αντίστοιχες (των ληφθέντων μέτρων) συνέπειες για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε αναφερθεί στην πιθανότητα εφαρμογής του ρωσικού δόγματος πυρηνικής αποτροπής στα εδάφη αυτά. Το ρωσικό δόγμα προβλέπει πυρηνικά πλήγματα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης κατά της Ρωσίας ή υπαρξιακής απειλής κατά του ρωσικού κράτους.

Η Δύση δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους «δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ» την προσάρτηση στη Ρωσία εδαφών της Ουκρανίας.

«Εμείς οι ίδιοι και πολλές άλλες χώρες ήμασταν σαφείς. Δεν θα αναγνωρίσουμε, δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ, την προσάρτηση ουκρανικού εδάφους στη Ρωσία», τόνισε ο Μπλίνκεν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μάλιστα, ετοιμάζει νέο πακέτο όπλων και πυρομαχικών αξίας 1,1 δισεκ. δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία και η χορήγησή του θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι χθες Τρίτη, μετά την ολοκλήρωση των δημοψηφισμάτων, που η Ουάσινγκτον αποκαλεί «απάτη» για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Ουάσινγκτον παράλληλα ετοιμάζει νέα δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αν η Μόσχα προσαρτήσει τις ουκρανικές περιφέρειες όπου διεξήχθησαν δημοψηφίσματα.

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Γερμανίας τονίζει σε δήλωσή του που δημοσιεύεται σήμερα στον Τύπο, πως η θέση του Βερολίνου σε ό,τι αφορά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, όπου οι φιλορωσικές αρχές οργάνωσαν τις τελευταίες ημέρες δημοψηφίσματα για την προσάρτηση τεσσάρων περιφερειών στη Ρωσία, δεν θα αλλάξει.

«Δεν θα αποδεχθούμε τα αποτελέσματα αυτών των δημοψηφισμάτων, που αποτελούν απάτη, και η υποστήριξή μας στην Ουκρανία θα συνεχιστεί αμείωτη», τόνισε ο Όλαφ Σολτς σε δήλωσή του στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, που προκαλεί αντεγκλήσεις, ο κ. Σολτς επέμεινε πως το Κίεβο θα παραλάβει άμεσα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) σοβιετικού σχεδιασμού από άλλες νατοϊκές χώρες, τα αποθέματα των οποίων θα αναπληρωθούν από τη Γερμανία και άλλους στο πλαίσιο της λεγόμενης κυκλικής ανταλλαγής.

Ο ΟΗΕ υποστηρίζει «την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας»

Τα Ηνωμένα Έθνη επανέλαβαν χθες Τρίτη την υποστήριξή τους στην «εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» στα «αναγνωρισμένα σύνορά της», κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα δημοψηφίσματα προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία, που οι ΗΠΑ ήθελαν να καταδικαστούν με επίσημη απόφαση του σώματος.

«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν απόλυτα δεσμευμένα στον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, της ενότητας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους», υπογράμμισε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για πολιτικά θέματα, η Ρόζμαρι Ντικάρλο, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ΣΑ.

Παίρνοντας τον λόγο με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως και αρκετοί αντιπρόσωποι κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατήγγειλε για ακόμη μια φορά τις «παρωδίες δημοψηφισμάτων».

Μίλησε για «κυνική προσπάθεια να αναγκαστούν οι Ουκρανοί στα κατεχόμενα εδάφη να στρατολογηθούν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για να σταλούν να πολεμήσουν εναντίον της πατρίδας τους», εκτιμώντας εξάλλου πως η αναγνώριση από τη Μόσχα των «ψευτοδημοψηφισμάτων» που διεξήχθησαν από την Παρασκευή ως χθες Τρίτη σημαίνει πως «δεν μπορούμε να συζητήσουμε με τον νυν Ρώσο πρόεδρο» Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είναι απαραίτητο να «σταλεί σαφές και απαραίτητο μήνυμα από όλες τις χώρες του κόσμου», πρόσθεσε. «Πιστεύω στην ικανότητά σας να αναλάβετε δράση».

Εξ ορισμού δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα το Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο, να καταλήξει σε κοινή θέση.

Μολαταύτα, οι ΗΠΑ, μαζί με την Αλβανία, διένειμαν «σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τα ψευτοδημοψηφίσματα», «καλεί τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίσουν οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος στην Ουκρανία» και να «υποχρεωθεί η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία», είπε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Κι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει το βέτο της «για να προστατευτεί», «θα στραφούμε στη Γενική Συνέλευση για να στείλουμε απερίφραστο μήνυμα στη Μόσχα», πρόσθεσε, σημειώνοντας στον Τύπο πως σκοπός είναι να διεξαχθεί ψηφοφορία στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.
πηγη: https://tvxs.gr