Φωτο:Κάτοικοι της Χαργκέισα, της πρωτεύουσας της Σομαλιλάνδης, κυματίζουν σημαίες της Σομαλιλάνδης για να γιορτάσουν την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της χώρας τους στις 26 Δεκεμβρίου 2025. Ο πρόεδρος της Σομαλιλάνδης δήλωσε ότι αυτή η απόφαση σηματοδότησε την έναρξη μιας «στρατηγικής συνεργασίας». Farhan Aleli/AFP
Το κράτος τηςΣομαλιλάνδης, που σχηματίστηκε το 1991, είναιανεξάρτητο από κάθε άποψη, αλλά το Ισραήλ είναι το πρώτο κυρίαρχο κράτος που το αναγνωρίζει. Για όλες τις άλλες χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς, η Σομαλιλάνδη (πληθυσμός 4,5 εκατομμύρια) παραμένει υπό τον έλεγχο του σομαλικού κράτους, από το οποίο αποσχίστηκε μετά από έναν πόλεμο που ισοδυναμούσε με γενοκτονία στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Τραπεζογραμμάτια Σομαλιλάνδης των 500, 1.000 και 5.000 σελινίων. Το νόμισμα εισήχθη το 1994, τρία χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Somalilandstandard.com
Ο Πρόεδρος Αμπντιράχμαν Ιρό σίγουρα χρειαζόταν αυτά τα καλά νέα. Μετά τη νίκη του στις 13 Νοεμβρίου 2024, η κυβέρνησή του βυθίστηκε σεσυγκρούσεις μεταξύ φυλώνκαι σημείωσε μικρή πρόοδο στα κρίσιμα μέτωπα τηςαπασχόλησης των νέων, της οικονομικής ανάπτυξης και της καταπολέμησηςτου πληθωρισμού. Μετά την ισραηλινή ανακοίνωση, πανηγυρίζοντα πλήθη βγήκαν στους δρόμους της Χαργκέισα, της πρωτεύουσας της Σομαλιλάνδης.
Τι θα έφερνε η ευρεία διεθνής αναγνώριση στους Σομαλιλάντες, εκτός από την υπερηφάνεια; Την αποδοχή των διαβατηρίων τους και την ένταξή τους στα διεθνή τραπεζικά συστήματα, κάτι που θα διευκολύνει το εμπόριο, καθώς και την ελευθερία της κυβέρνησης να δανείζεται χρήματα από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.
Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί. Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έδωσε συνέχεια στην ισραηλινή πρωτοβουλία. «Ποιος ξέρει τι είναι η Σομαλιλάνδη;»ρώτησε.
Ωστόσο, είναι γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επισκέφθηκαν πρόσφατα τις ακτές της Σομαλιλάνδης για να μελετήσουν τηνπιθανότητα ίδρυσης στρατιωτικής βάσης.
Ένα γεωπολιτικό ρήγμα
Οιέντονες αντιδράσειςαπό την Αφρικανική Ένωση, την Αίγυπτο, την Τουρκία και πολλά άλλα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, τα οποία επιβεβαίωσαν όλα τη δέσμευσή τους στο απαραβίαστο των συνόρων της Σομαλίας, υπογραμμίζουν ένα γεωπολιτικό ρήγμα που κινδυνεύει να επιδεινωθεί στο εγγύς μέλλον. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες που πιστεύουν ότι η ανεξαρτησία της Σομαλιλάνδης θα ήταν προς το συμφέρον τους - τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοπία και η Κένυα - παραμένουν σιωπηλές. Ωστόσο, η υποστήριξη του Ισραήλ σε αυτό το στρατόπεδο - και ενδεχομένως, μια μέρα, σε αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών - του δίνει σημαντικά μεγαλύτερο βάρος
Επισήμως, το Ισραήλ δεν έχει δώσει καμία συγκεκριμένη εξήγηση για αυτήν την αναγνώριση. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτέςσυμφωνούνότι ο κύριος λόγος είναι η ασφάλεια των θαλάσσιων οδών που οδηγούν, μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, στο ισραηλινό λιμάνι του Εϊλάτ και στη διώρυγα του Σουέζ. Η ακτογραμμή της Σομαλιλάνδης, που βλέπει στην Υεμένη και βρίσκεται κοντά στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντάμπ, θα παρείχε στο Ισραήλ μια πλατφόρμα για να περικυκλώσει την Υεμένη που ελέγχεται από τους Χούθι και να αντιμετωπίσει την τουρκική περιφερειακή επιρροή.
Ένα δεύτερο, λιγότερο συχνά αναφερόμενο ενδιαφέρον, είναι η επιθυμία του Ισραήλ να βρει μια χώρα πρόθυμη να φιλοξενήσει τους Παλαιστίνιους που η κυβέρνηση Νετανιάχου επιδιώκει να απελάσει. Νωρίτερα φέτος, οι ισραηλινές και αμερικανικές προσπάθειες για διαπραγμάτευσηεπανεγκατάστασης Παλαιστινίων σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σομαλιλάνδης, προσέλκυσαν σημαντική προσοχή. Ενώ ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται εξαιρετικά απίθανο σε αυτό το στάδιο, η Σομαλιλάνδη θα μπορούσε ενδεχομένως να επωφεληθεί από αυτό εάν συνεπαγόταν ευρύτερη διεθνή αναγνώριση και σημαντικές οικονομικές μεταφορές.
Αξίζει να υπενθυμιστεί, σε αυτό το πλαίσιο, ότι η έξοδος εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων στοΚουβέιτκαι σε άλλα κράτη του Κόλπου μετά την κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Γάζας το 1967 συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη αυτών των χωρών. Ωστόσο, οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Το μορφωμένο και εξειδικευμένο παλαιστινιακό εργατικό δυναμικό ήταν μια ευπρόσδεκτη προσθήκη σε αυτές τις χώρες που είναι πλούσιες σε πετρέλαιο, αλλά φτωχές σε πόρους και κυρίως αραβόφωνες. Στη Σομαλιλάνδη, όπου το 70% των νέων είναι άνεργοι, οι Παλαιστίνιοι θα αντιμετώπιζαν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες ένταξης.
Ένα τρίτο όφελος θα μπορούσε να είναι η διατάραξη μιας περιφερειακής τάξης που είναι γενικά εχθρική προς το Ισραήλ. Η αναγνώριση της Σομαλιλάνδης, ειδικά αν τα Εμιράτα, η Αιθιοπία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ισραήλ, σπέρνει διχόνοια μεταξύ των αντιπάλων του Τελ Αβίβ: του Ιράν και της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούθι, της Τουρκίας και του Κατάρ (των κύριων χορηγών του σομαλικού ομοσπονδιακού κράτους), καθώς και της Αιγύπτου, η οποία έχει συμμαχήσει με το Σουδάν, την Ερυθραία και το Τζιμπουτί για να απομονώσει τονΑιθίοπα αντίπαλότης .
Ένα δηλητηριασμένο δώρο;
Αυτή η αιφνιδιαστική αναγνώριση μοιάζει με ένα επικίνδυνο στοίχημα, αλλά θα μπορούσε να μεταβάλει την ισορροπία δυνάμεων υπέρ του Ισραήλ. Ένας βασικός παράγοντας είναι η εσωτερική νομιμότητα και σταθερότητα της κυβέρνησης της Σομαλιλάνδης, γεγονός που την καθιστά καλύτερο σύμμαχο από την κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Σομαλίας.
Βραχυπρόθεσμα, η ανακοίνωση φαίνεται να ωφελεί τον Πρόεδρο Irro και την εύλογη επιθυμία για αναγνώριση από τον λαό της Σομαλιλάνδης. Αλλά η ένταξη στο ισραηλινό στρατόπεδο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα δηλητηριασμένο δισκοπότηρο μεσοπρόθεσμα. Οι ισλαμιστές της al-Shabaab έχουν εγκαταλείψει τη Σομαλιλάνδη από το 2008, αλλά, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των περίπου 12 εκατομμυρίων πολιτών του ομοσπονδιακού κράτους, βλέπουν με μεγάλη καχυποψία αυτό που θεωρούν προδοσία τόσο του παλαιστινιακού σκοπού όσο και της ενότητας του σομαλικού λαού. Συνέχεια...
Μας απομένουν λίγες μέρες για να πετύχουμε τον στόχο μας. Γιατί να κάνετε μια δωρεά; Η υποστήριξή σας εγγυάται έναν χώρο όπου μπορούν να υπάρξουν έγκυρες αναλύσεις και έξυπνος δημόσιος διάλογος, μακριά από τον θόρυβο των μέσων ενημέρωσης. Χάρη σε εσάς, φέτος καταφέραμε να: - υποστηρίξουμε μια ομάδα 20 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 15 δημοσιογράφων - δημοσιεύσουμε 2.500 άρθρα, διαβάσαμε περισσότερα από 50 εκατομμύρια φορές - κυκλοφορήσουμε 2 νέα ενημερωτικά δελτία (Επιστήμη και Ιστορία) - παράγουμε σχεδόν 150 βίντεο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - διατηρήσουμε ελεύθερη και ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση για πάνω από 10 χρόνια. Κάθε ευρώ μετράει και ενισχύει την ικανότητά μας να διαδίδουμε αξιόπιστες πληροφορίες, χρήσιμες για την κατανόηση του κόσμου. Μπορείτε να μας βοηθήσετε τώρα.