Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 05 Ιουν 2025
Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας στη ρωσική αεροπορική βάση αποκαλύπτουν ότι οποιαδήποτε χώρα είναι ευάλωτη στο ίδιο είδος επίθεσης
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Οι Ουκρανοί γιορτάζουν την επιτυχία ενός από τα πιο τολμηρά πραξικοπήματα του πολέμου κατά της Ρωσίας - μιας συντονισμένης επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη την 1η Ιουνίου σε πέντε αεροπορικές βάσεις βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος. Γνωστή ως Επιχείρηση Ιστός Αράχνης, ήταν αποτέλεσμα 18 μηνών σχεδιασμού και περιελάμβανε λαθρεμπόριο μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, συγχρονισμένους χρόνους εκτόξευσης και αυτοσχέδια κέντρα ελέγχου κρυμμένα μέσα σε εμπορευματικά οχήματα.

Ουκρανικές πηγές ισχυρίζονται ότι περισσότερα από 40 ρωσικά αεροσκάφη υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν. Εμπορικές δορυφορικές εικόνες επιβεβαιώνουν σημαντικές ζημιές από πυρκαγιά, κρατήρες στους διαδρόμους προσγείωσης και μοτίβα εκρήξεων σε πολλαπλές τοποθεσίες, αν και η πλήρης έκταση των απωλειών παραμένει αμφισβητούμενη.

Οι στόχοι ήταν στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη και αεροσκάφη επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης Tu-95 και A-50 . Τα drones εκτοξεύτηκαν από το εσωτερικό της Ρωσίας και πλοηγήθηκαν σε επίπεδο κορυφής δέντρων χρησιμοποιώντας πλοήγηση με οπτική επαφή και προγραμματισμό GPS.

Κάθε ένα από αυτά ελέγχονταν από έναν κινητό επίγειο σταθμό σταθμευμένο σε απόσταση βολής από τον στόχο. Αναφέρεται ότι συνολικά 117 drones αναπτύχθηκαν σε πέντε τοποθεσίες. Ενώ πολλά πιθανότατα αναχαιτίστηκαν ή δεν κατάφεραν να πετύχουν, αρκετά έφτασαν στους στόχους τους για να σηματοδοτήσουν μια δραματική ρήξη στην άμυνα της Ρωσίας στα μετόπισθεν.

Οι ίδιες οι πλατφόρμες των drone ήταν οικείες. Αυτά ήταν προσαρμοσμένα drones πολλαπλών ρότορων σε πρώτο πρόσωπο (FPV) . Αυτά είναι εκείνα όπου ο χειριστής αποκτά μια οπτική γωνία πρώτου προσώπου από την ενσωματωμένη κάμερα του drone.

Αυτά χρησιμοποιούνται ήδη σε τεράστιους αριθμούς κατά μήκος των γραμμών του μετώπου στην Ουκρανία και από τις δύο πλευρές . Αλλά η Επιχείρηση Ιστός Αράχνης επέκτεινε τον αντίκτυπό τους μέσω της υλικοτεχνικής διείσδυσης και του χρονισμού.

Τα έθνη αντιμετωπίζουν τον εναέριο χώρο τους ως κυρίαρχο, ένα ελεγχόμενο περιβάλλον: χαρτογραφημένο, ρυθμιζόμενο και επιτηρούμενο. Τα συστήματα αεράμυνας βασίζονται στην υπόθεση ότι οι απειλές προέρχονται από πάνω και πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα. Η ανίχνευση και η αντίδραση αντικατοπτρίζουν επίσης αυτή τη λογική. Εστιάζουν στην επιτήρηση μεσαίου και μεγάλου υψομέτρου και στις διαδρομές προσέγγισης πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα.

Αλλά η Επιχείρηση Ιστός Αράχνης αποκάλυψε τι συμβαίνει όταν τα κράτη δέχονται επίθεση από κάτω και από μέσα. Σε εναέριο χώρο χαμηλού επιπέδου, η ορατότητα μειώνεται, η ευθύνη κατακερματίζεται και τα εργαλεία ανίχνευσης χάνουν την ακμή τους. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη φτάνουν απροειδοποίητα, οι χρόνοι απόκρισης καθυστερούν, ο συντονισμός διακόπτεται.

Το Spiderweb λειτούργησε όχι λόγω του τι μπορούσε να κάνει κάθε drone ξεχωριστά, αλλά λόγω του τρόπου με τον οποίο σχεδιάστηκε η επιχείρηση. Ήταν μυστική και προσεκτικά σχεδιασμένη φυσικά, αλλά και κινητή, ευέλικτη και χαλαρά συντονισμένη.

Το κόστος κάθε drone ήταν χαμηλό, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα ήταν υψηλό. Δεν πρόκειται απλώς για ασύμμετρο πόλεμο, είναι ένα διαφορετικό είδος επιθετικής ικανότητας - και κάθε άμυνα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα.

Στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας, όπου οι απειλές από μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι συνεχείς, και οι δύο πλευρές έχουν προσαρμοστεί αναπτύσσοντας επίπεδα εργαλείων ανίχνευσης, συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας και συστήματα παρεμβολών . Με τη σειρά τους, οι χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις. Μια επιλογή είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν καρούλια θωρακισμένου καλωδίου οπτικών ινών . Το καλώδιο είναι συνδεδεμένο στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο ένα άκρο και στο χειριστήριο που κρατά ο χειριστής στο άλλο. Μια άλλη επιλογή περιλαμβάνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη με προφορτωμένες διαδρομές πτήσης για την αποφυγή ανίχνευσης.

Οι οπτικές ίνες , όταν χρησιμοποιούνται για έλεγχο ή συντονισμό, δεν εκπέμπουν ραδιοσήμα και έτσι παρακάμπτουν εντελώς την επιτήρηση που βασίζεται σε ραδιοσυχνότητες (RF). Δεν υπάρχει τίποτα προς αναχαίτιση ή παρεμβολή. Οι προφορτωμένες διαδρομές εξαλείφουν εντελώς την ανάγκη για ζωντανή επικοινωνία. Μόλις εκτοξευθεί, το drone ακολουθεί μια προγραμματισμένη διαδρομή χωρίς να μεταδίδει τη θέση του ή να λαμβάνει εντολές.

Ως αποτέλεσμα, ο εναέριος χώρος δεν θεωρείται ποτέ ασφαλής, αλλά αντιθέτως θεωρείται ότι διεκδικείται ενεργά και απαιτεί συνεχή διαχείριση. Αντίθετα, η Επιχείρηση Ιστός Αράχνης στόχευε σε αεροπορικές βάσεις στην περιοχή του οπισθίου τμήματος όπου υπήρχαν πιο περιορισμένα προσαρμοστικά συστήματα. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούσαν χαμηλά, μέσα από μη παρακολουθούμενα κενά, εκμεταλλευόμενα υποθέσεις σχετικά με το είδος της απειλής που αντιμετώπιζαν και από πού.


Ντου-95
Μεταξύ των αεροπλάνων που καταστράφηκαν ήταν και βομβαρδιστικά Tu-95. Almaz Mustafin

Η επιχείρηση Spiderweb δεν είναι η πρώτη επιχείρηση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας σε αυτόν τον πόλεμο, ούτε η πρώτη που εκμεταλλεύεται τα κενά στις ρωσικές άμυνες. Αυτό που επιβεβαιώνει η Spiderweb είναι ότι τα κενά στον εναέριο χώρο μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιοδήποτε μέρος με επαρκή σχεδιασμό και την κατάλληλη τεχνολογία. Μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνο από κράτη και όχι μόνο σε πόλεμο. Η τεχνολογία δεν είναι σπάνια και οι τακτικές δεν είναι περίπλοκες. Αυτό που έκανε η Ουκρανία ήταν να τις συνδυάσει με τρόπο που τα υπάρχοντα συστήματα να μην μπορούν να αποτρέψουν την επίθεση ή ίσως ακόμη και να την προβλέψουν.

Αυτό απέχει πολύ από το να είναι μια αποκλειστικά ρωσική ευπάθεια - είναι η καθοριστική πρόκληση διακυβέρνησης των drones σε εναέριο χώρο χαμηλού επιπέδου. Η διαχείριση του πολιτικού και στρατιωτικού εναέριου χώρου βασίζεται στην ιδέα ότι οι διαδρομές πτήσης είναι αναγνωρίσιμες και μπορούν να ασφαλιστούν. Στην εργασία μας σχετικά με τη ρύθμιση των drones στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε περιγράψει τον εναέριο χώρο χαμηλού επιπέδου ως έναν κοινό πόρο .

Αυτό σημαίνει ότι ο εναέριος χώρος είναι ευρέως προσβάσιμος. Είναι επίσης δύσκολο να αποκλειστούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με απρόβλεπτες διαδρομές πτήσης. Σύμφωνα με αυτό το όραμα για τον εναέριο χώρο, αυτός μπορεί να κυβερνηθεί ουσιαστικά μόνο μέσω πιο ευέλικτης και κατανεμημένης λήψης αποφάσεων. Η επιχείρηση Spider Web επιβεβαιώνει ότι ο στρατιωτικός εναέριος χώρος συμπεριφέρεται με παρόμοιο τρόπο. Τα κεντρικά συστήματα για τη διαχείριση του εναέριου χώρου μπορεί να δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν ό,τι συμβαίνει στην κλίμακα των ουκρανικών επιθέσεων - και το κόστος της αποτυχίας μπορεί να είναι στρατηγικό.

Η βελτίωση της διακυβέρνησης του εναέριου χώρου χαμηλού επιπέδου θα απαιτήσει καλύτερες τεχνολογίες, καλύτερη ανίχνευση και ταχύτερες αντιδράσεις. Νέες τεχνολογίες αισθητήρων, όπως παθητικοί ανιχνευτές ραδιοσυχνοτήτων, θερμική απεικόνιση και ακουστικές (ηχητικά βασισμένες) συστοιχίες, μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των τρεχόντων κενών ορατότητας, ειδικά όταν συνδυάζονται. Αλλά η ανίχνευση από μόνη της δεν αρκεί. Αναπτύσσονται και δοκιμάζονται αναχαιτιστικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των drones σύλληψης (drones που κυνηγούν και απενεργοποιούν άλλα drones), δίχτυα για την παγίδευση drones και όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας, όπως λέιζερ υψηλής ισχύος . Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά περιορίζονται από την εμβέλεια, το κόστος ή νομικούς περιορισμούς.

Παρ 'όλα αυτά, ο εναέριος χώρος αναδιαμορφώνεται μέσω νέων μορφών πρόσβασης, χρήσης και αυτοσχεδιασμού. Οι θεσμοί που βασίζονται σε κεντρικές ιδέες ελέγχου· οι εναέριοι διάδρομοι, οι ζώνες και οι άδειες υπερισχύουν. Οι αντιδράσεις ασφαλείας αγωνίζονται να προσαρμοστούν στο γεγονός ότι ο εναέριος χώρος με τα drones είναι διαφορετικός. Δεν διέπεται πλέον παθητικά από το υψόμετρο και την εξουσία. Πρέπει να διαχειρίζεται ενεργά και με διαφορετικό τρόπο .

Η επιχείρηση «Ιστός της Αράχνης» δεν αποκάλυψε απλώς πώς η Ουκρανία θα μπορούσε να χτυπήσει βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος. Έδειξε πόσο μικρό είναι το περιθώριο σφάλματος σε έναν κόσμο όπου τα φθηνά συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αθόρυβα και με ακρίβεια. Αυτή δεν είναι απλώς μια στρατιωτική πρόκληση. Είναι ένα πρόβλημα όπου η διαχείριση του εναέριου χώρου εξαρτάται λιγότερο από τον κεντρικό έλεγχο και περισσότερο από τον κατανεμημένο συντονισμό, την κοινή παρακολούθηση και την άμεση παρέμβαση. Η απουσία αυτών των συνθηκών είναι αυτό που εκμεταλλεύτηκε ο Ιστός της Αράχνης.

CC BY ND
Πιστεύουμε στην ελεύθερη ροή των πληροφοριών
Αναδημοσίευση των άρθρων μας δωρεάν, online ή σε έντυπη μορφή, με την άδεια Creative Commons.


Ελάτε πιο κοντά στην Ευρώπη

Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό μας δελτίο για την Ευρώπη σας προσφέρει μια επιλογή αναλύσεων βασισμένων σε τεκμήρια από Ευρωπαίους ακαδημαϊκούς, τις οποίες επιμελήθηκαν συντάκτες από τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, αλλά η αποκλειστική μας ανάλυση θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα βασικά γεγονότα και ζητήματα που επηρεάζουν την ήπειρο καθώς εξελίσσονται.


 

Avatar
Lucía Caballero
Διεθνής Συντονίστρια
 
Copyright © 2011 - 2025 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου