Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 10 Απρ 2025
Οι ελπίδες για «όφελος του Brexit» από τους δασμούς ήταν short-livedβραχύβιες. Δείτε τι σημαίνει η παύση του Τραμπ για το Ηνωμένο Βασίλειο
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν - και πάλι - να ανατρέψουν το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Με την τελευταία σειρά δασμών να αρχίζει να ξεκινά και μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία οι αγορές παγκοσμίως μειώθηκαν απότομα, η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τους υψηλούς δασμούς σε σχεδόν 60 χώρες για 90 ημέρες.

Η ανακοίνωση είναι μόνο μια μερική αναστολή. Οι υψηλοί δασμοί στο Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα, καθώς και για τις παγκόσμιες εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και αυτοκινητοβιομηχανίας, παραμένουν, όπως και ένας βασικός δασμός 10% σε όλες τις εισαγωγές. Οι δασμοί των ΗΠΑ παραμένουν οι υψηλότεροι που έχουν υπάρξει από τη Μεγάλη Ύφεση, σε επίπεδα άνευ προηγουμένου από τότε που δημιουργήθηκε το σύγχρονο εμπορικό σύστημα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Πριν από την παύση, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ήδη σύμφωνο για το ποσοστό του 10% - το οποίο ορισμένοι σχολιαστές χαρακτήρισαν ως όφελος του Brexit σε σύγκριση με το μελλοντικό 20% της ΕΕ.

Ενώ οι αγορές εκτινάχθηκαν στα ύψη με την είδηση της παύσης, η ζημιά έχει ήδη γίνει. Το επόμενο ράλι ανακτώπων, αλλά όχι όλων, των ζημιών που υπέστησαν ήδη λόγω των δασμών.

Οι επιχειρήσεις που είχαν προετοιμαστεί για δασμούς με την μαζική αγορά εισαγόμενων εξαρτημάτων εκ των προτέρων θα έχουν κάνει περικοπές αλλού για να πληρώσουν για αυτό. Δεν θα είναι εύκολα σε θέση να αντιστρέψουν την πορεία.

Οι επιπτώσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο των τελευταίων εξελίξεων είναι ανάμεικτες. Όλοι οι δασμοί που επιβλήθηκαν στις άμεσες εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ (κυρίως χάλυβα, αυτοκινητοβιομηχανία και αεροσκάφη, φαρμακευτικά προϊόντα και ιατρικό εξοπλισμό) παραμένουν σε ισχύ.

Ενώ οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τα αγαθά του Ηνωμένου Βασιλείου, η πλειοψηφία των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε υπηρεσίες (όπως τραπεζικές και ασφαλιστικές), τις οποίες οι δασμοί δεν στοχεύουν. Εάν οι δασμοί έπλητταν μόνο το άμεσο εμπόριο αγαθών του Ηνωμένου Βασιλείου, το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει το σοκ.

Δυστυχώς, δεν λειτουργεί έτσι το εμπόριο στον 21ο αιώνα. Αντ 'αυτού, τα δύο τρίτα του εμπορίου λαμβάνουν χώρα σε αυτό που είναι γνωστό ως «αλυσίδες παγκόσμιας αξίας». Πρόκειται για πολύπλοκα δίκτυα μέσω των οποίων οι εταιρείες μεταφέρουν τα συστατικά μέρη των προϊόντων μεταξύ των δικών τους εγκαταστάσεων σε όλο τον κόσμο και εκείνων των υπεργολάβων τους.

Πολλές επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου προμηθεύουν εξαρτήματα που ενσωματώνονται από εταιρείες στο εξωτερικό σε τελικά προϊόντα που προορίζονται τελικά για τις ΗΠΑ. Όταν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς σε αυτά τα αγαθά, οι κατασκευαστές του Ηνωμένου Βασιλείου υποφέρουν επίσης - ακόμη και αν οι άμεσες εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ παραμείνουν αμετάβλητες.

Οι παγκόσμιες αλυσίδες αξίας θα αναπροσανατολιστούν επίσης ως απάντηση στους εμπορικούς φραγμούς, όπως ήδη πραγματοποιήθηκε στην Ασία κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ. Εάν οι επιχειρήσεις αναδρομολογήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για να αποφύγουν τις αγορές τιμολόγησης, το Ηνωμένο Βασίλειο (που δεν επιβάλλει δασμούς αντιποίνων) θα μπορούσε να γίνει μια «ζώνη θυσίας» (ένα μέρος όπου τα φθηνά κατασκευασμένα, κακής ποιότητας ή περιβαλλοντικά επιβλαβή αντικείμενα απορρίπτονται ή απορρίπτονται, «θυσιάζουν» την ευημερία των ντόπιων) για την πλεονάζουσα προσφορά, υποτιμώντας τους εγχώριους παραγωγούς.

Ωστόσο, η επιλογή να μην προβεί σε αντίποινα είναι το κλειδί για τη διπλωματική στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου. Ελπίζει να παραμείνει κοντά στις ΗΠΑ με την ελπίδα της προνομιακής μεταχείρισης.

Οι διαδηλωτές ντυμένοι ως αγελάδα εγχέονται με ψεύτικες ορμόνες από έναν άλλο διαδηλωτή.
 
Η επιδίωξη του Ηνωμένου Βασιλείου για μια εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ είναι πολιτικά ευαίσθητη από την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ. JessicaGirvan/Shutterstock




Μέχρι στιγμής, αυτή η στρατηγική δεν έχει ακόμη αποδώσει καρπούς. Το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει να αποφύγει τους δασμούς μέσω μιας εμπορικής συμφωνίας των ΗΠΑ, ένας στόχος που οι χώρες έχουν επιδιώξει από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα ζητήσει πρόσβαση στην αγορά αγροτικών προϊόντων του Ηνωμένου Βασιλείου, μια απαίτηση που πάντα απορρίφθηκε λόγω της πολιτικής αντίθεσης στην εισαγωγή αμερικανικού βοδινού και κοτόπουλου.

Το κολλώδες ζήτημα του Brexit

Το Brexit προσθέτει σε αυτή την πολυπλοκότητα, καθώς το πλαίσιο του Windsor απαιτεί από τα προϊόντα διατροφής που πωλούνται στη Βόρεια Ιρλανδία να συμμορφώνονται με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο περισσότερα πρότυπα στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο αποκλίνουν από εκείνα της ΕΕ (όπως θα έπρεπε να κάνουν για να εξασφαλίσουν μια εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ), τόσο πιο επαχθεί θα γίνονταν οι έλεγχοι στη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ έχει επίσης επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί τμήματα της συμφωνίας με την ΕΕ, επιδιώκοντας αυστηρότερους οικονομικούς δεσμούς που θα απαιτήσουν στενότερη κανονιστική ευθυγράμμιση. Ωστόσο, η επιδίωξη της απορρύθμισης για την ικανοποίηση των εμπορικών απαιτήσεων των ΗΠΑ, το καθιστά απίθανο.

Οι δασμοί επιδεινώνουν αυτό το δίλημμα. Εάν τα υψηλότερα ποσοστά επιστρέψουν μετά από 90 ημέρες, οι εξαγωγές της Βόρειας Ιρλανδίας στις ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν χαμηλότερο ποσοστό από εκείνες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Ωστόσο, οι εισαγωγές των ΗΠΑ στη Βόρεια Ιρλανδία θα πληγούν με τους δασμούς της ΕΕ, ενώ οι εισαγωγές στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνουν χωρίς δασμούς.

Αυτό θα δημιουργήσει κάποιες ευκαιρίες. Οι επιχειρήσεις ενδέχεται να επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στη Βόρεια Ιρλανδία για να έχουν πρόσβαση σε χαμηλότερο δασμολογικό συντελεστή στις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα παράγουν αγαθά για την αγορά της ΕΕ.

Δημιουργεί όμως και κινδύνους. Με τρία διαφορετικά δασμολογικά καθεστώτα στη Βρετανία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, τα εμπορεύματα που διακινούνται τόσο μέσω της Ιρλανδικής Θάλασσας όσο και μέσω των χερσαίων συνόρων της Ιρλανδίας θα μπορούσαν να απαιτήσουν πρόσθετους ελέγχους. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο ακριβώς αυτό που είχε σκοπό να αποφύγει το πλαίσιο του Windsor.

Δεδομένων αυτών των κινδύνων, μια αναστολή 90 ημερών είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας. Αλλά με την πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ που μπορεί να αλλάξει δραματικά ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση  (ή με μια ανάρτηση), το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να παγιδευτεί μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της ΕΕ - και να καταπατηθεί στα διασταυρούμενα πυρά.

 
CC BY ND
Πιστεύουμε στην ελεύθερη ροή των πληροφοριών
Αναδημοσίευση των άρθρων μας δωρεάν, online ή σε έντυπη μορφή, με την άδεια Creative Commons.

 

Steven Vass
Business + Economy Editor
 
Copyright © 2011 - 2025 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου