Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 22 Σεπ 2022
Το διάγγελμα Πούτιν και οι συνέπειες στην εξέλιξη του πολέμου
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Στις ενημερωτικές εκπομπές των ρώσικων καναλιών μετά το πρωινό διαγγελμα του Πούτιν, έκδηλη ήταν η ανησυχία των φιλελεύθερων μετριοπαθών σχολιαστών, πως η Δύση δεν ερμηνεύει σωστά τα κρίσιμα σημεία του διαγγέλματος, και πως η κλιμάκωση που θα ακολουθήσει θα έχει φοβερές συνέπειες στην παγκόσμια, αλλά κυρίως στην ευρωπαική ασφάλεια. Όλοι ανεξαιρέτως οι Ρώσοι σχολιαστες εστιάζουν στα δημοψηφίσματα της επόμενης εβδομάδας, με προδιαγραμμενο το αποτέλεσμα, και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στην ουσία οι κατειλημένες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας θα ανακηρυχθούν στο επόμενο σύντομο διάστημα ρωσική επικράτεια που αν απειληθούν ή δεχθούν στρατιωτική επίθεση, η Ρωσία θα αμυνθεί με «όλα» τα μέσα, σύμφωνα με το πρωινό αφήγημα του Πούτιν.

Εναι μια πολύ σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη, που προς το παρόν μόνο οι Βρετανοί δείχνουν να την παίρνουν σοβαρά. Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζίλιαν Κίγκαν, σε μία προσπάθησε να ρίξει τους τόνους μιλώντας στο BBC, είπε ότι οι συζητήσεις για την αναζήτηση διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας θα συνεχιστούν και πως δίαυλοι επικοινωνίας θα βρεθούν. Ερωτήματα επίσης διατυπώθηκαν και για την στρατιά, που με την έλευση των 300.000 εφέδρων, θα φτάσει τους 450.000 στρατιώτες. Θα ενισχύσει τις γραμμές για την φύλαξη της νέας ρώσικης επικράτειας η θα κινηθεί προς το εσωτερικό της Ουκρανίας; Ωστόσο ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε δεν ανησυχεί. Οπως δήλωσε στην Ολλανδική τηλεόραση, «η ρητορική του για τα πυρηνικά όπλα είναι κάτι που έχουμε ξανακούσει πολλές φορές στο παρελθόν και μας αφήνει αδιάφορους». Και όμως, από τον Φεβρουάριο, ο Πούτιν έχει εκμηδενίσει την διαφορά μεταξύ ρητορικής και πράξης.

Σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη η κατάσταση είναι ακόμα ήρεμη, αν εξαιρέσει κανείς τις οικογένειες που έχουν εφέδρους υποψήφιους για επιστράτευση. Όπως πολύ εύστοχα σημειώνει η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Νόβαγια Γκαζέτα» που πια εκδίδεται στο εξωτερικό, «μέχρι πρόσφατα το κύριο πρόβλημα για τους Ρώσους πολίτες ήταν ότι δεν μπορούσαν να αγοράσουν συνάλλαγμα, είτε το ότι έφυγαν από την Ρωσία οι δυτικές μάρκες (προϊόντων), ενώ τώρα το εθνικό σπορ των ανδρών θα είναι το πώς θα γλυτώσουν απ’ το μέτωπο, πώς θα μείνουν ζωντανοί και υγιείς». Οι πληροφορίες για μαζική φυγή υποψήφιων εφέδρων μοιάζουν υπερβολικές. Οι λίγες πτήσεις για Κωνσταντινούπολη, Ερεβάν και Γεωργία δεν αρκούν για να σημειωθεί μαζική φυγή. Η αντιπολεμική οργάνωση ΒΕΣΝΑ που φιλοδοξεί να οργανώσει αντιπολεμικές συγκεντρώσεις υπολείπεται κατά πολύ απο το πάλαι ποτε κίνημα των «μητέρων», ενώ ο Ναβάλνι έχει ελάχιστη επιροή στην ρώσικη κοινωνία.

Oι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς ο Πούτιν θα ανοίξει τα χαρτιά του και αναγκαστικά θα κάνει τις κινήσεις επι του πεδίου. «Δεν υπάρχει φρένο, ούτε δρόμος επιστροφής, το στρατιωτικό-στρατηγικό παιχνίδι στο οποίο ο Πούτιν έχει μετατρέψει τις ζωές των Ρώσων και των Ουκρανών μπορεί να καταλήξει είτε σε πλήρη κατάρρευση του στρατηγού, είτε σε κάποιου είδους "νέα παγκόσμια τάξη"», επισημαίνει η «Νόβαγια Γκαζέτα».

Ωστόσο οι στρατιωτικοί αναλυτές στην Μόσχα προεξοφλούν δύο σενάρια. Το πρώτο που θεωρείται «καλό», έχει να κάνει με την ενίσχυση του στρατού με 300.000 εφέδρους ώστε με την απειλή της στρατιάς των 450.000 ατόμων να σταλεί στην Δύση το μήνυμα «κρατάω τις περιοχές που ήδη ελέγχω και ο πόλεμος τελειώνει». Το άλλο που όλοι απεύχονται, είναι η Ρωσία να κινηθεί νότια να καταλάβει το Νικολάεβ και Οδησσό αποκόπτοντας την Ουκρανία απο την Μαύρη Θάλασσα. Μια τέτοια εξέλιξη πολλοί εθνικιστικοί κύκλοι στην Μόσχα θα το θεωρούσαν νικηφόρο πόλεμο.

Οπως αναφέρουν πολλά διεθνή ΜΜΕ στο Κίεβο επικρατούσε παράξενη ησυχία, σαν όλα αυτά να μην τους αφορούν, καθώς οι προεδρικόί σύμβουλοι έγραφαν στο twitter αστειάκια. Ο υπόλοιπος πλανήτης όμως είναι εξαιρετικά ανήσυχος. Και αυτό φάνηκε απο τις ομιλίες των ξένων ηγετών απο το βήμα του ΟΗΕ, με κορυφαία αυτή του Αμερικανού προέδρου Τζων Μπάιντεν  που αφου χαρακτήρισε επικίνδυνες και ανεύθυνες τις πυρηνικές απειλές σημείωσε ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και ποτέ δεν πρέπει να διεξαχθεί». Και αυτή την φορά είχε απόλυτο δίκιο.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου