Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 04 Ιούν 2021
Ο κύβος ερρίφθη στο Ισραήλ
Κλίκ για μεγέθυνση

Οι δύο μελλοντικοί πρωθυπουργοί Ναφτάλι Μπένετ και Γιαΐρ Λαπίντ

Ronen Zvulun/Pool Photo via AP

04.06.2021, 09:40

 

 
Ο ακραία διχαστικός, πολεμοκάπηλος, εξουσιομανής και διεφθαρμένος Μπενιαμίν Νετανιάχου κατόρθωσε να ενώσει εναντίον του δύο κεντροαριστερά, δύο κεντρώα, τρία δεξιά έως πολύ δεξιά κόμματα, αλλά και τον μετριοπαθή ισλαμιστή Άραβα πολιτικό Μανσούρ Αμπάς
● Η ετερόκλητη πολιτική συμμαχία σχηματίζει κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας τις πολυπόθητες 61 ψήφους στην Κνέσετ, και ανατρέπει τον «Μπίμπι»


Μόνο ένας ακραία διχαστικός, πολεμοκάπηλος, εξουσιομανής και διεφθαρμένος πολιτικός σαν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, που έχει μάλιστα... κατσικωθεί κυριολεκτικά για παραπάνω από μια δεκαετία στην («υπηρεσιακή» τα τελευταία δύο χρόνια) πρωθυπουργία, παρά τις δικαστικές διώξεις σε βάρος του και την αδυναμία του να εξασφαλίσει μια καθαρή εκλογική νίκη σε τέσσερις συναπτές εκλογικές αναμετρήσεις, θα μπορούσε να επιτύχει το ακατόρθωτο: να κάνει έναν μετριοπαθή ισλαμιστή Άραβα πολιτικό σαν τον Μανσούρ Αμπάς όχι μόνο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά και να ποζάρει χαμογελαστός δίπλα στον ακροδεξιό… εν αναμονή πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και τους άλλους έξι Εβραίους συμμάχους του.

Τον Μπένετ που, πέρα από πρώην... ακροδεξί χέρι του Νετανιάχου στο Λικούντ, διετέλεσε στο παρελθόν και επικεφαλής μίας από τις μεγαλύτερες οργανώσεις Εβραίων εποίκων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά είναι και διαβόητος για τις κατά καιρούς δηλώσεις του υπέρ της προσάρτησης του μεγαλύτερου μέρους της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ. Να όμως που ο κοινός στόχος της εκθρόνισης του «Μπίμπι» από την πρωθυπουργία το πέτυχε κι αυτό και η συγκεκριμένη μεσονύχτια φωτογραφία με τους οχτώ ετερόκλητους... ανατροπείς πέρασε ήδη στην Ιστορία.

Μιλάμε για μία από τις πλέον ασυνάρτητες πολιτικά συμμαχίες όλων των εποχών, με τη συμμετοχή δύο κεντροαριστερών, δύο κεντρώων και τριών δεξιών -για να μην πούμε... πολύ δεξιών- κομμάτων. Και βέβαια το κόμμα του Αμπάς θα γίνει το πρώτο που προέρχεται από την αραβική (διάβαζε: παλαιστινιακή) κοινότητα του Ισραήλ -το 21% του πληθυσμού- που εντάσσεται σε ισραηλινή κυβέρνηση. Την τελευταία φορά που ένα αραβικό κόμμα είχε στηρίξει μια ισραηλινή κυβέρνηση -χωρίς ωστόσο να συμμετέχει σε αυτή- ήταν το 1992, και το σχήμα που υποστήριξε τότε ήταν η περίφημη «κυβέρνηση ειρήνης» του αδικοσκοτωμένου Γιτζάκ Ράμπιν, που υπέγραψε τη συνθήκη με τον Γιάσερ Αραφάτ και το πλήρωσε με τη ζωή του.

Φυσικά, τόσο ο...προδομένος εκ των έσω απερχόμενος πρωθυπουργός, όσο και το κόμμα του και οι δικηγόροι του προσπαθούν με κάθε μέσον να εμποδίσουν ή έστω να καθυστερήσουν την έγκριση της νέας κυβέρνησης συνασπισμού από την 120μελή Κνέσετ. Με ένα οργισμένο τουίτ ο «Μπίμπι» προειδοποίησε τους δεξιούς πρώην συμμάχους του βουλευτές, και ιδιαίτερα εκείνους του μικρού κόμματος του Μπένετ, του Γιαμίνα, πως πρέπει να εναντιωθούν στην «επικίνδυνα αριστερή» (sic) νέα κυβέρνηση, κατηγορώντας τους πως «προδίδουν τις αρχές» του έθνους.

Πολιτικά ανταλλάγματα

Οι οπαδοί του μάλιστα προχωρούν ήδη μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης σε απειλές για βιαιοπραγίες σε βάρος των «προδοτών», με την υποστήριξη μάλιστα αρκετών ακραίων ραβίνων, ενώ χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν και νέες συγκεντρώσεις έξω από τις κατοικίες πρωτοκλασάτων στελεχών και βουλευτών τού Γιαμίνα όπως του Αγελέτ Σακέτ και του Νιρ Όρμπαχ! Όμως ο κύβος έχει πλέον ριφθεί: ο νέος συνασπισμός εξασφάλισε τις 61 ψήφους που απαιτούνται και η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Αλλά και ο Μανσούρ Αμπάς «πούλησε» ακριβά τις έξι έδρες των Αράβων πολιτών που «κλείδωσαν» την πλειοψηφία, εξασφαλίζοντας μεγάλα πολιτικά αλλά και οικονομικά ανταλλάγματα. Έτσι στα «παζάρια» των οχτώ λυκοσυμμάχων, ο Αμπάς εξασφάλισε τη δέσμευση για καταβολή 53 δισ. σέκελ για τη βελτίωση των υποδομών και την αντιμετώπιση του βίαιου εγκλήματος στις αραβικές πόλεις και γειτονιές, αλλά και μια πολύ σημαντική υπόσχεση για «πάγωμα» στις κατεδαφίσεις των σπιτιών που κατασκευάστηκαν χωρίς άδεια σε αραβικά χωριά.

Όπως είπε, μπήκε στην κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των Αράβων πολιτών στο Ισραήλ: «Αποφασίσαμε να ενταχθούμε στην κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξουμε την ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα… Το δηλώνω εδώ ξεκάθαρα και ειλικρινά: όταν η ίδια η δημιουργία της κυβέρνησης βασίζεται στην υποστήριξή μας (…) θα είμαστε σε θέση να την επηρεάζουμε και να πετύχουμε μεγάλα πράγματα για την αραβική μας κοινότητα» εκτίμησε ο Αμπάς.

Επικρίσεις Αράβων

Στην πραγματικότητα βέβαια πολλοί Άραβες πολίτες επικρίνουν την απόφαση του Αμπάς να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει φυσικά να επιβάλει στρατιωτική κατοχή στους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ και εξοντωτικό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία μόλις ξαναβομβάρδισε ανηλεώς σκοτώνοντας εκατοντάδες αμάχους. Το κόμμα του Αμπάς, που προέρχεται από το κίνημα του πολιτικού Ισλάμ, δηλαδή τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, διασπάστηκε από τον βασικό αραβικό συνασπισμό, την Ενωμένη Λίστα, πριν από τις εκλογές της 23ης Μαρτίου, αφού τάχθηκε ανεπιτυχώς υπέρ της συνεργασίας με το Λικούντ του Νετανιάχου και άλλα δεξιά κόμματα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Αράβων πολιτών του Ισραήλ.

Η Ενωμένη Λίστα, που κέρδισε έξι έδρες στις εκλογές, δεν έχει σχολιάσει ως τώρα την απόφαση του Αμπάς. Ο Άραβας πολιτικός είχε πάντως αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη διάρκεια των 11 ημερών που διήρκεσαν οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, ενώ προτού βάλει την υπογραφή του στο νέο σχήμα ζήτησε και έλαβε την έγκριση του συμβουλίου της Σούρα του Ισλαμικού Κινήματος, ενός θρησκευτικού σώματος που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική στρατηγική του κόμματος.

Τι θα συμβεί όμως στην περίπτωση νέων βίαιων επεισοδίων στην Ιερουσαλήμ και τις άλλες «μεικτές» πόλεις και πολύ περισσότερο μιας νέας σύρραξης με τη Χαμάς; Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η πρώτη παλαιστινιακή ρουκέτα ή ισραηλινός πύραυλος που θα εκτοξευτεί θα πλήξει θανάσιμα τη νέα κυβέρνηση...

«Το ενδεχόμενο μιας πέμπτης εκλογικής αναμέτρησης ήταν κάτι που κανένας λογικός Ισραηλινός δεν επιθυμούσε», υπογραμμίζει στο κεντρικό της άρθρο η συντηρητική «Jerusalem Post» στο έκτακτο φύλλο που κυκλοφόρησε τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. «Η νεογέννητη κυβέρνηση έχει το δυναμικό για να διορθώσει τη δυσπιστία και την εχθρότητα, να κλείσει το χάσμα μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων και να μας οδηγήσει σε έναν λιγότερο χαώδη και πιο σταθερό δρόμο» προσθέτει η εφημερίδα. Στο ίδιο άρθρο ωστόσο η εφημερίδα προειδοποιεί ότι ο συνασπισμός μπορεί να αποδειχτεί θνησιγενής, προειδοποιώντας ότι «με δεδομένες τις διαφορετικές ιδεολογίες και φιλοσοφίες των κομμάτων […] το δύσκολο κομμάτι μόλις ξεκίνησε...».
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου