Τη Δευτέρα τα τέσσερα παιδιά, ενός Αμερικανού και της Ισραηλινής συζυγου του που σκοτώθηκαν από την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα Χαμάς το 2015, κατέθεσαν αγωγή εναντίον της Τουρκικής τράπεζας Kuveyt Turk στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Κατηγορούν ότι η τράπεζα βοηθά τη Hamas να χρηματοδοτήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της, ισχυρισμούς που η εταιρεία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αρνηθεί.

Η δίκη εναντίον αυτής της τράπεζας που συμμορφώνεται με τη Σαρία, η οποία μετρά την τουρκική κυβέρνηση ως μέτοχος, έρχεται δύο εβδομάδες μετά την επιβολή κυρώσεων στις 11 οντότητες και άτομα που συνδέονται με την Τουρκία για την υποστήριξη της Χαμάς και άλλων τζιχάντ. Τα στοιχεία συνεχώς αυξάνονται: η Τουρκία έχει καταστεί παράδεισος για τους περιφερειακούς κακούς.

Κάτω από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει γίνει μια δικαιοδοτική δικαιοδοσία για τα αδίστακτα καθεστώτα και τους παράνομους τραπεζίτες τους. Μεταξύ 2012 και 2015, η Τεχεράνη βασίστηκε σε τουρκικές τράπεζες και σε έναν διπλό ιρανό-τούρκικο έμπορο χρυσού για να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο ύψος των προσπαθειών της Ουάσινγκτον να αναχαιτίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ήταν το μεγαλύτερο σχέδιο κυρώσεων-φοροδιαφυγής στην πρόσφατη ιστορία.

Ομοίως, το καθεστώς της Maduro της Βενεζουλάλας χρησιμοποιεί εταιρείες που εδρεύουν στην Τουρκία σε δίκτυο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που περιλαμβάνει την πώληση χρυσού της Βενεζουέλας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κυρώθηκε το δίκτυο αυτό τον Ιούλιο.

Οι εκθέσεις υποδηλώνουν ότι ένας άνθρωπος με χρηματική ποινή που έχει επιβληθεί από το Treasury για το καθεστώς Assad στη Συρία διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο εταιρειών στην Τουρκία, επιτρέποντας έτσι στη Συρία να παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η Τουρκία έχει αποδειχθεί επίσης φιλοζωϊκή υποδοχή σε τρομοκράτες. Τον Απρίλιο, το Υπουργείο Οικονομικών κυρώθηκε έξι άτομα και μια τουρκική ανταλλαγή χρημάτων για το ρόλο τους στο bankrolling Ισλαμικό κράτος. Η δράση υπογράμμισε τον τρόπο με τον οποίο οι ισλαμιστές κρατικοί τρομοκράτες συνέχισαν να λειτουργούν από το τουρκικό έδαφος μέχρι το 2018.

Η τουρκική επιβολή του νόμου είναι γνωστή για να κλείνει τα μάτια στους τζιχάντς, ενώ τα δικαστήρια της χώρας τα αντιμετωπίζουν με επιείκεια, συχνά τα απελευθερώνουν εν αναμονή της δίκης ή τους χορηγούν απαγόρευση - σε έντονη αντίθεση με την σκληρή μεταχείριση των κοσμικών και υπέρ των δημοκρατικών αντιφρονούντων.

Μετά την κατάργησή τους από την Αίγυπτο το 2013, η Αιγυπτιακή Μουσουλμανική Αδελφότητα ίδρυσε νέους θεσμούς στην Τουρκία. Εκτός από την ισλαμική προπαγάνδα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί του κινήματος έχουν μεταδώσει απειλές θανάτου εναντίον αιγυπτιακών αξιωματούχων και αλλοδαπών στην Αίγυπτο. Κατά ειρωνικό τρόπο, η τουρκική κυβέρνηση υπερασπίζεται την «ελευθερία της έκφρασης» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ακόμη και όταν ο Ερντογάν έχει σιωπήσει την εσωτερική αντιπολίτευση της Τουρκίας.

Η Τουρκία περπατά και τιμωρεί τις ομάδες αντιφρονούντων με ζήλο, χαρακτηρίζοντάς τους τρομοκράτες, επιτρέποντας ταυτόχρονα στους πραγματικούς τρομοκράτες της Χαμάς να λειτουργούν ελεύθερα στο τουρκικό έδαφος. Ο Σάλεχ Αρορούι, ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, υπεύθυνος για την απαγωγή και θανάτωση τριών εφήβων στη Δυτική Όχθη το 2014, προωθούσε αυτή την επιχείρηση από το τουρκικό έδαφος. Το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε τον Arouri ως τρομοκράτη τον Σεπτέμβριο του 2015 και στη συνέχεια εξέδωσε χρέη "Ανταμοιβές για δικαιοσύνη" για πληροφορίες που οδήγησαν στη σύλληψή του ή τη σύλληψή του.

Αλλά ο Arouri είναι ένας από τους πολλούς εργάτες της Χαμάς που λειτουργούσαν στην Τουρκία. Το 2011, 10 παρακινητές της Χαμάς που απελευθερώθηκαν στο Ισραήλ ως μέρος μιας ανταλλαγής κρατουμένων έφτασαν στην Τουρκία και πολλοί παραμένουν δραστήριοι εκεί. Ο Imad al-Alami, ο απεσταλμένος της Χαμάς στο Ιράν και ένας τρομοκράτης που ονομάστηκε από το 2003, έλαβε ιατρική περίθαλψη στην Τουρκία το 2014 και συνέχισε τη δουλειά του εκεί ενώ αυτός αναρρώθηκε.

Η δίκη της Νέας Υόρκης κατά της Kukuyt Turk Bank έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την ατιμωρησία της Τουρκίας. Το 2016, ο μη κερδοσκοπικός Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης υπέβαλε καταγγελία στην Καλιφόρνια εναντίον της Kuveyt Turk Bank και της μητρικής της εταιρείας Kuwait Finance House, για υποτιθέμενη επεξεργασία δωρεών στο Ισλαμικό Κράτος. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε την υπόθεση επειδή δεν μπορούσε να αποδειχθεί ότι ένα άτομο της Αμερικής είχε υποστεί βλάβη.

Αντίθετα, η καταγγελία της Δευτέρας εναντίον του Kuveyt Turk έχει ενάγοντες με δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ενάγοντες υποστηρίζουν επίσης ότι η τράπεζα υπόκειται στη δικαιοδοσία της στη Νέα Υόρκη για τη χρήση των τραπεζικών λογαριασμών της στο κράτος της αυτοκρατορίας για να διευκολύνει τις μεταφορές σε δολάρια ΗΠΑ προς όφελος της Χαμάς.

Είναι ήδη σαφές ότι η Τουρκία του Ερντογάν έχει καταστεί αδερφή δικαιοδοσία για την παράνομη χρηματοδότηση και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Αλλά αυτή η νέα περίπτωση εξ ονόματος ενός αμερικανικού θύματος τρομοκρατίας και μέλη της οικογένειάς του θα μπορούσε τελικά να αρχίσει να κρατά το καθεστώς στην Τουρκία υπεύθυνο.

Ο Jonathan Schanzer, πρώην οικονομικός αναλυτής τρομοκρατών στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, είναι ανώτερος αντιπρόεδρος για έρευνα στο Ίδρυμα για την Προάσπιση των Δημοκρατιών, όπου ο πρώην Τούρκος κοινοβουλευτικός κ. Aykan Erdemir είναι ανώτερος συνεργάτης.

https://nypost.com/2019/09/23