Είναι η πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση που η χώρα τιμά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την εξέγερση που συμπίπτει με την αντίστροφη μέτρηση για τη δικτατορία των συνταγματαρχών, με τη Δημοκρατία να βρίσκεται υπό περιορισμό.

Η χώρα κλυδωνίζεται από τις αποκαλύψεις ενός παρακράτους παράνομων παρακολουθήσεων.

Πρόκειται για εξόφθαλμη παραβίαση θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, σε βαθμό ώστε να υπονομεύεται το κράτος δικαίου και να υποσκάπτονται οι πυλώνες της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Το παρακράτος των παρακολουθήσεων αγγίζει τον πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς στο επίκεντρο της παράνομης δραστηριότητας βρίσκεται η ΕΥΠ, η οποία λειτουργεί κάτω από την ευθύνη του πρωθυπουργού.

Μεταξύ των προσώπων που συνδέονται με την παράνομη δραστηριότητα φέρεται να είναι ο αποπεμφθείς γενικός γραμματέας, ανιψιός και στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού. Ο οποίος, αν και έχει απομακρυνθεί από την κυβέρνηση, δεν έχει κληθεί ακόμη από την εισαγγελία να καταθέσει. Κι ακόμη, στην υπόθεση εμπλέκεται ο τέως διοικητής της ΕΥΠ, χάριν του οποίου άλλαξε το νομικό καθεστώς που τη διέπει, προκειμένου να μπορέσει να διοριστεί στη θέση ένας έμπιστος του πρωθυπουργού χωρίς προσόντα.

Σύσσωμος ο διεθνής τύπος, από τους αμερικανικούς New York Times και τη Washington Post μέχρι ευρωπαϊκές εφημερίδες και ΜΜΕ στηλιτεύουν την κυβέρνηση και κατηγορούν ευθέως τον πρωθυπουργό για την ωμή παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων στη χώρα. Που όπως δηλώνουν εμφατικά, επιστρέφει την Ελλάδα σε αλήστου μνήμης εποχές κατάλυσης της Δημοκρατίας και την καταχωρούν ανάμεσα στις χώρες που κυβερνώνται από ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμυνόμενος απέναντι στις κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον του εξ αιτίας των συγκλονιστικών αποκαλύψεων που τον φέρουν να παρακολουθούσε ακόμη και υπουργούς του, καθώς και πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος, οχυρώνεται πίσω από το απόρρητο της ΕΥΠ, εμποδίζοντας τη διαλεύκανση της υπόθεσης και συγκαλύπτοντας το σκάνδαλο.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι όπως εισηγείται σύσσωμος ο νομικός και πολιτικός κόσμος, το απόρρητο δεν ισχύει όταν πρόκειται για κλήση σε απολογία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Κι ακόμη, ο πρωθυπουργός κρύβεται από κάθε διαδικασία με σκοπό τη διαλεύκανση του σκανδάλου, αρνούμενος να παραβρεθεί τόσο στη Βουλή, όπου τον καλεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει για τις παρακολουθήσεις, όσο και στην Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά το σκάνδαλο.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις φέρνουν τον πρωθυπουργό σε δυσχερέστατη θέση καθώς, όπως αποδεικνύεται με στοιχεία, το παράνομο και κακόβουλο λογισμικό Predator, το οποίο ο πρωθυπουργός επιμένει ότι χρησιμοποιείται από ιδιώτες που παρακολουθούν την κυβέρνηση και επιβουλεύονται τον ίδιο, έχει αγοραστεί έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ από την ίδια την κυβέρνηση.

Εντωμεταξύ, ένα ακόμη επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι ότι ενώ τα στελέχη της αντιπολίτευσης και οι δημοσιογράφοι που φέρονται ότι παρακολουθούνταν καταθέτουν αμέσως μετά τις αποκαλύψεις μηνυτήριες αναφορές στην εισαγγελία, με σκοπό τη διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης, οι μόνοι που δεν το κάνουν είναι τα κυβερνητικά στελέχη και οι υπουργοί. Κρατώντας τις δικές τους παρακολουθήσεις μακριά από τη Δικαιοσύνη.

Είναι απορίας άξιο μάλιστα, δεδομένης της σοβαρότητας της υπόθεσης, πως δεν έχουν ακόμη κληθεί στον εισαγγελέα τα πρόσωπα που εμπλέκονται με τις εταιρείες που εμπορεύονται και χρησιμοποιούν το παράνομο και κακόβουλο λογισμικό και πως δεν έχει γίνει ακόμη έρευνα στα οικονομικά τους στοιχεία και στα λογιστικά τους αρχεία, για να έρθουν στο φως οι συναλλαγές τους.

Η κατάσταση είναι ζοφερή, καθώς από τη μια η Δημοκρατία κλονίζεται κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το παρακράτος και από την άλλη η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σκληραίνουν τη στάση τους και δεν δείχνουν καμία πρόθεση να συμβάλουν στην αποκάλυψη του σκανδάλου.

Δεν είναι όμως μόνο το παρακράτος των υποκλοπών που βαραίνει το κλίμα όσον αφορά στην παραβίαση των κανόνων της Δημοκρατίας στη χώρα.

Είναι και η μόνιμη εγκατάσταση αστυνομικών δυνάμεων μέσα στα πανεπιστήμια που παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων και καταλύει κάθε έννοια της ευρωπαϊκής παράδοσης της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Μιας ελευθερίας αναγκαίας τόσο για την ελεύθερη έκφραση και μετάδοση των ιδεών στα πανεπιστήμια, όσο όμως και για την ανεξάρτητη από εξωτερικούς καταναγκασμούς πανεπιστημιακή διαδικασία της παραγωγής και της μετάδοσης της επιστημονικής γνώσης.

Ειδικά στο ΑΠΘ, κάτω από μια συγκυρία που βρίσκει το σημερινό πρύτανη να έχει παραδώσει τα κλειδιά της φύλαξης του πανεπιστημίου στην αστυνομία, διμοιρίες ΜΑΤ έχουν εγκατασταθεί εδώ και 9 σχεδόν μήνες μέσα στο πανεπιστήμιο, πολύ πριν από την πρόσφατη, κοινή σε 5 ιδρύματα, εγκατάσταση των ΟΠΠΙ, των ειδικών δυνάμεων πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Τα επεισόδια παρενόχλησης, καταχρηστικών ελέγχων και σύγκρουσης ένοπλων αστυνομικών με φοιτητές και φοιτήτριες είναι καθημερινά, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν συχνά χρήση οβίδων κρότου - λάμψης και χημικών μέσα στο πανεπιστήμιο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή φοιτητριών και φοιτητών. Άλλοτε διαλύοντας ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και άλλοτε διακόπτοντας συναυλίες.

Η σταγόνα στο ποτήρι του αυταρχισμού ξεχείλισε, όταν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ ανακοίνωσαν ότι φέτος οι εορτασμοί της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα γίνουν με το πανεπιστήμιο ερμητικά κλειστό για τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και τους καθηγητές, αλλά αντίθετα, ορθάνοικτο για τις αστυνομικές δυνάμεις.

Η προσβολή της μνήμης της μεγάλης εξέγερσης του Πολυτεχνείου που οδήγησε στην πτώση της χούντας, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, παίρνει διαστάσεις προσβολής των συμβόλων της ελευθερίας και φίμωσης μιας εθνικής γιορτής της Δημοκρατίας.

Τη στιγμή μάλιστα που οι μνήμες είναι νωπές. Αφού το ΑΠΘ, στο πρόσφατο παρελθόν, τιμούσε τη μνήμη του Πολυτεχνείου με τις πόρτες του ανοικτές, κατάφωτο και ζωντανό, με τη Σύγκλητο σε διαρκή συνεδρίαση και με εκδηλώσεις τιμής της επετείου να λαμβάνουν χώρα σε όλες τις Σχολές, σε συνεργασία φοιτητικών συλλόγων και συλλόγων καθηγητών και εργαζομένων.

Ήταν ένα επιτυχημένο πείραμα που αντιμετώπισε τις καθιερωμένες «επετειακές προβοκάτσιες» με τον πιο αποτελεσματικό και δημοκρατικό τρόπο, καθώς ήταν οι ίδιοι οι φοιτητές και οι καθηγητές του ιδρύματος που περιφρουρούσαν και προστάτευαν το πανεπιστήμιο από τους λογής εξωτερικούς καταπατητές.

Σε ένα τέτοιο ανοικτό και φωτεινό πανεπιστήμιο αποκαλύφθηκε η τραγωδία του Κύπριου σπουδαστή που κακοποιήθηκε από αστυνομικούς, ανήμερα στις 17 Νοέμβρη του 2006. Που αν το πανεπιστήμιο παρέμενε κλειστό και δεν υπήρχαν οι καθηγητές να αποκαλύψουν το ξύλο της αρκούδας που έφαγε τότε ο ανύποπτος Κύπριος σπουδαστής, ακόμη το πανελλήνιο θα πίστευε στο μύθο της αστυνομίας, ότι δήθεν το παιδί σκόνταψε στη… ζαρντινιέρα.

Η Ελλάδα βουλιάζει στον βούρκο των αποκαλύψεων για το παρακράτος των παρακολουθήσεων και γιορτάζει την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τα πανεπιστήμια άδεια από φοιτητές και γεμάτα από μυστικούς και ένστολους αστυνομικούς.

Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου, η εθνική γιορτή της Δημοκρατίας για τη χώρα μας, θα μείνει στην ιστορία σαν μια μαύρη σελίδα αυταρχισμού και δημοκρατικής εκτροπής. 

πηγη: https://tvxs.gr