Έντονος είναι ο διχασμός στο εσωτερικό της μειονότητας στη Θράκη με αντικείμενο τις παρεμβάσεις του Τούρκου Προξένου στα εσωτερικά. Λίγες μέρες μετά τις απειλές που δέχθηκε από σκληροπυρηνικούς μουσουλμάνους ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ για τις δηλώσεις περί μη σύννομων παρεμβάσεων του Τούρκου Προξένου Κομοτηνής στα εσωτερικά της μειονότητας, μια νέα κίνηση δείχνει οριστική ρήξη, αυτή τη φορά με δύο πολιτικά πρόσωπα.

Η «Συμβουλευτική Επιτροπή» της μειονότητας διέγραψε τόσο τον Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ όσο και τον Δήμαρχο Ιάσμου Οντέρ Μουμίν - ο οποίος είχε καταφερθεί εναντίον της Προέδρου του μειονοτικού κόμματος DEB Τσιγδέμ Ασάφογλου,  επιβεβαιώνοντας την οριστική ρήξη στους κόλπους της μειονότητας, που καταγράφεται για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Ουσιαστικά πρόκειται για μια πρωτόγνωρη σύγκρουση μεταξύ πολιτικών προσώπων με τον Τούρκο Πρόξενο Κομοτηνής.

 

Στην ανακοίνωσή της η Συμβουλευτική σημειώνει:

«Ως "Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης", κοντεύουμε να συμπληρώσουμε τον πρώτο αιώνα από τότε που αφεθήκαμε στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα κανένας βουλευτής και δήμαρχος της μειονότητας δεν έχει κάνει τόσο μεγάλο λάθος ώστε να φθείρει και να προσβάλλει μειονοτικά ιδρύματα και φορείς καθιστώντας τους πολιτικό υλικό. Εν ολίγοις, δεν εμπλέκονταν σε στάσεις και συμπεριφορές που θα έβλαπταν την αιωνόβια στάση και γραμμή δράσης της μειονότητας.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως πλέον δεν συμπίπτουν πουθενά οι δρόμοι μας με τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ και τον δήμαρχο Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, οι οποίοι για να πετύχουν τις δικές τους πολιτικές φιλοδοξίες, αδιαφορώντας για τις αξίες της Συμβουλευτικής Επιτροπής της οποίας είναι και οι ίδιοι μέλη και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις μας προς αυτούς, κάνουν δημόσια εντός της κοινωνίας,  δηλώσεις οι οποίες ανοιχτά ταπεινώνουν τις οργανώσεις και τους διοικούντες των οργανώσεων που αποτελούν δομικά στοιχεία της μειονότητας.

 

Εγγυητής της μειονότητας μας που με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης που υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου 1923, αφέθηκε από την μητέρα πατρίδα Τουρκία, με προστασία όλων των δικαιωμάτων της ως παρακαταθήκη στην Ελλάδα, είναι φυσικά η Τουρκική Δημοκρατία. Γι’ αυτό λέγεται ” μητέρα πατρίδα”. Κατά καιρούς γίνονται επισκέψεις υψηλού επιπέδου στη μειονότητα μας από την πατρίδα και οι αδικίες που έχουμε υποστεί εκφράζονται και από αυτούς τους επισκέπτες. Παρακολουθούν ακόμη και τις αδικίες που βιώνουμε μέσω της εκπροσώπησής (προξενείο….) τους στη χώρα. Πώς και γιατί ενοχλεί αυτή η κατάσταση κάποιον που είναι μειονοτικός βουλευτής και δήμαρχος;

Λυπούμαστε που βλέπουμε ότι αυτά τα δύο άτομα έχουν χάσει κάθε συναισθηματικό δεσμό με τη μειονότητα και ότι η ταυτότητα, το παρόν και το μέλλον μας δεν είναι πλέον πολύτιμα για αυτούς. Για το λόγο αυτό, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης αποφάσισαν ότι υπήρχε αναντιστοιχία μεταξύ των στόχων του βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ και του δημάρχου Οντέρ Μουμίν και των στόχων του φορέα μας στη συνάντηση που έγινε την Κυριακή 12 Ιουνίου  και διέγραψαν και τους δύο εξ αυτών από μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Ανακοινώνεται με σεβασμό στα μέλη του και στην κοινή γνώμη».

πηγη: https://tvxs.gr