Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 11 Ιούν 2022
ΕΦΚΑ / Δεν μπορούμε να βγάλουμε συντάξεις!
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Hέκδοση των συντάξεων... στο περίπου, με fast track διαδικασίες και χωρίς πραγματικό έλεγχο του φακέλου των ασφαλισμένων από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, που αποκάλυψε η ΑΥΓΗ με διαδοχικά δημοσιεύματα (βλέπε ΑΥΓΗ 6.5 και 15.5) αποδεικνύεται ότι ήταν η «κορυφή του παγόβουνου»…

 

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, που παρουσίασε προ μηνός μια διάτρητη διαδικασία, κατάφερε να λάβει την πολυπόθητη παράταση δύο μηνών από τους θεσμούς (Κομισιόν), καθώς η πρώτη διορία για την έκδοση 300.000 εκκρεμών συντάξεων έληγε στα τέλη Ιουνίου.

Δεκαπέντε ερωτήματα, ούτε μία απάντηση

Μόνο που τώρα αποδεικνύεται ότι οι συντάξεις με τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι «αδύνατο να εκδοθούν».  Όπως αποκαλύπτει σήμερα η ΑΥΓΗ της Κυριακής μέσω του πολυσέλιδου εσωτερικού εγγράφου, οι τοπικές διευθύνσεις του ΕΦΚΑ «βομβαρδίζουν» με ερωτήματα τη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων για τον τρόπο με τον οποίο θα περαιώσουν τη νέα διαδικασία.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τελικά τον ΕΦΚΑ να εκδώσει το υπ’ αριθμ. 249927/27.5.22 γενικό έγγραφο με το οποίο ουσιαστικά δηλώνει αδυναμία να απαντήσει στα ερωτήματα των τοπικών υποκαταστημάτων που θα τρέξουν το νέο σύστημα απονομής! Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περισσότερα από δεκαπέντε ερωτήματα που διατυπώνουν οι εισηγητές των συντάξεων του ΕΦΚΑ, οι απαντήσεις παραπέμπουν σε ενέργειες που θα λάβουν χώρα στο μακρινό μέλλον.

Τι αναφέρει το έγγραφο του ΕΦΚΑ

 

Να σημειώσουμε ότι το εσωτερικό έγγραφο του ΕΦΚΑ 15 σελίδων, το οποίο παρουσιάζει σήμερα η ΑΥΓΗ της Κυριακής, δεν έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φορέα, παρά το γεγονός ότι είναι διαβαθμισμένο ως «Εξαιρετικά επείγον».

Από τις πρώτες γραμμές των οδηγιών εντοπίζει κανείς τα ανυπέρβλητα κωλύματα εφαρμογής της συγκεκριμένης διαδικασίας, καθώς:

  1. Το έγγραφο αναφέρει ότι η ανάδοχος εταιρεία που υποστηρίζει τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ θα(!) παραδώσει εφαρμογή για οριστικοποίηση των αποφάσεων συνταξιοδότησης στο μέλλον.
  2. Ο υπολογισμός των οφειλών για ασφαλιστικές εισφορές με παρακράτηση από τη σύνταξη αναφέρεται στο έγγραφο ότι δεν έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία. Συνεπώς, θα εξακολουθήσει να γίνεται αλληλογραφία με τα ταμεία για τον προσδιορισμό των οφειλομένων, όπως και στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση ψήφισε νόμο χωρίς να υπάρχει καμία υποδομή για να εφαρμοστεί το σύστημα στην πράξη. Η διαδικασία αυτή αφορά περισσότερους από 60.000 συνταξιούχους που αναμένουν τη σύνταξή τους αλλά και πολύ περισσότερους που, για να κάνουν τον στοιχειώδη προγραμματισμό τους, θέλουν να γνωρίζουν με σχετική ακρίβεια το υπόλοιπο των οφειλών τους στο ΚΕΑΟ.
  3. Για τις απώλειες ασφαλιστικού χρόνου (ΥΔΑΑΒ), για την απεικόνιση των ασφαλιστικών χρόνων στο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ), για τις αποφάσεις αναγνώρισης χρόνου, για το νέο σύστημα αναγνώρισης των 150 ημερών ασφάλισης (για τη συμπλήρωση των 4.500 Η.Ε.), για τη νέα προαιρετική ασφάλιση (αυτασφάλιση), για το πώς υπολογίζεται το εργόσημο κ.λπ. θα πρέπει η αρμόδια Διεύθυνση Ασφάλισης, σύμφωνα με το έγγραφο, να εκδώσει σχετικές εγκυκλίους στο μέλλον προκειμένου να μπορεί να εφαρμοστεί η ταχεία απονομή!
  4. Από το νέο σύστημα εξαιρούνται οι διεθνείς συντάξεις (βάσει νόμου) αλλά και οι συντάξεις όσων απασχολούνται στο θέαμα και ακρόαμα (τραγουδιστές, ηθοποιοί κ.λπ). Συνεπώς, μάταια χιλιάδες καλλιτέχνες περιμένουν ότι θα λάβουν τη σύνταξή τους σε τρεις μήνες.
  5. Προς τη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΕΦΚΑ έχουν απευθυνθεί ερωτήματα που αφορούν το λογισμικό και τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει η εφαρμογή της ταχείας διαδικασίας έκδοσης. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ακούμε συχνά ότι δήθεν για τις καθυστερήσεις δεν ευθύνεται ο ΕΦΚΑ, αλλά η κάθε ανάδοχος ιδιωτική εταιρεία.
  6. Προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών έχει απευθυνθεί ερώτημα για το πώς θα γίνουν ο καταλογισμός και η αναζήτηση ως αχρεωστήτως καταβληθέντων σε περίπτωση ανάκλησης συνταξιοδοτικής απόφασης λόγω μη συμπλήρωσης προϋποθέσεων ή, σε περίπτωση που προκύψει μικρότερο ποσό σύνταξης, κατόπιν του εκ των υστέρων ελέγχου.

Τεμπονέρας: Πρόκειται για απάτη σε βάρος των συνταξιούχων

«Όλα αυτά επιβεβαιώνουν το μπάχαλο που έχει προκαλέσει το νέο σύστημα αλλά και την προχειρότητα της νομοθέτησης μιας διαδικασίας που απαιτεί πλήρη ψηφιοποίηση σε έναν φορέα που κινείται σε ρυθμούς Windows 1998. Πρόκειται για άλλο ένα κυβερνητικό φιάσκο και μια τεράστια απάτη εις βάρος των συνταξιούχων είναι σε εξέλιξη» σημειώνει σχολιάζοντας το επίμαχο έγγραφο ο δικηγόρος-εργατολόγος Δ. Τεμπονέρας.

Να θυμίσουμε ότι η επιτάχυνση έκδοσης των συντάξεων, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, θα γίνει μέσω της αξιοποίησης των πληροφοριών που ήδη διαθέτει ο ΕΦΚΑ, κυρίως στα ηλεκτρονικά του αρχεία, και των δηλώσεων και των στοιχείων που προσκομίζουν οι ασφαλισμένοι, τα οποία και θα τεκμαίρονται κατ’ αρχάς ως αληθινά («συντάξεις εμπιστοσύνης», Ν. 4921/2022).

Επιπλέον, για τις αιτήσεις που υποβάλλονται μετά την 1η Απρίλιου 2022 θα ακολουθείται μια διαδικασία fast track. Αν δεν έχει εκδοθεί απόφαση εντός τριών μηνών, ο ΕΦΚΑ σταματάει κάθε επαλήθευση των στοιχείων του φακέλου τού (εν αναμονή) συνταξιούχου και αυτομάτως εκδίδει πράξη απονομής σύνταξης ή απορριπτική απόφαση με βάση τα στοιχεία που έχει προσκομίσει ο ασφαλισμένος και όσα από αυτά μπορεί να επαληθεύσει το Ηλεκτρονικό Σύστημα  Άτλας.

Τόσο απλά, αλλά τόσο στην τύχη… Μόνο που με αυτή τη διαδικασία, όπως αποδεικνύουν στο έγγραφό τους υπηρεσιακά στελέχη του ΕΦΚΑ, οι συντάξεις δεν μπορούν να εκδοθούν!

πηγη:https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου