Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 02 Σεπ 2021
Μίκης Θεοδωράκης / O καλλιτεχνικός κόσμος λέει αντίο στον σπουδαίο συνθέτη
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Πένθος στον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας έχει φέρει η είδηση της απώλειας του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη.

 

Πλήθος καλλιτεχνών αποχαιρετούν με το δικό τους τρόπο τον συνθέτη που σημάδεψε όσο κανείς με το έργο του την πολιτιστική διαδρομή της χώρας.

Ο Γιώργος Νταλάρας γράφει στο Facebook στη δική του σελίδα: «Για λίγο τώρα ΣΙΓΗ».

«Ο μόνος άνθρωπος που είδα να πετάει», γράφει ο Φοίβος Δεληβοριάς χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του για τον Μίκη Θεοδωράκη.

Μανώλης Μητσιάς: «Ο Μίκης ήταν μια κολώνα της Ακρόπολης»

Με τα πιο θερμά λόγια μίλησε ο Μανώλης Μητσιάς για τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη. «Ο Μίκης ήταν μια κολώνα της Ακρόπολης. Σίγουρα! Αυτή η τελειότητα που υπάρχει στην Ακρόπολη ήταν ο Μίκης. Ένας πολύ μεγάλος Έλληνας, πατριώτης, δημοκράτης. Ένα ελεύθερο πνεύμα, ανυπότακτος. Αλλά πάντα υπέρ της πατρίδας. Ήταν πολύ πατριώτης ο Μίκης», είπε μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN.

«Όταν ήρθε η Μεταπολίτευση, ήμουν ο πρώτος που συνεργάστηκε με τον Μίκη», ανακάλεσε στη μνήμη του ο Μανώλης Μητσιάς. «Ήταν πάντα ανοιχτός για μένα, είχα το ελεύθερο να συνεργάζομαι μαζί του όποτε το ήθελα», συνέχισε.

«Σφράγισε την ελληνική μουσική όχι μόνο με τα τραγούδια του αλλά και με την αισθητική του», επεσήμανε.

 

Μίλτος Πασχαλίδης: «Ο Μίκης θα είναι πάντα παρών»

«Είναι μία πολύ στενάχωρη ημέρα σήμερα. Αυτά τα πρόσωπα δεν πεθαίνουν. Για τον κόσμο ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν είναι και θα είναι σύμβολο. Πρόκειται για μία τεράστια απώλεια για τη χώρα. Ταυτόχρονα αφήνει πίσω του μία μεγάλη παρακαταθήκη. Είμαστε ευγνώμονες στον Μίκη. Ειδικα εμείς που είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε μαζί του. Ο Μίκης θα είναι πάντα παρών» δήλωσε ο Μίλτος Πασχαλίδης στο NEWS 24/7. 

 

Άλκηστις Πρωτοψάλτη: «Θα ζει μέσα στις ψυχές μας αιωνίως»

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη μίλησε OPEN, για τον τεράστιο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

 

Χρήστος Νικολόπουλος: «Ο πρώτος που χρησιμοποίησε την ποίηση»

«Είμαι τυχερός που συνεργάστηκα μαζί του βρέθηκε ένας άνθρωπος που ανέδειξε τη μουσική. Τον λάτρευα, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ πολύ στενά μαζί του να παίξουμε τραγούδια να του δείξω κάποιους λαϊκούς δρόμους ένα διάστημα…» Ήταν γεμάτος δημιουργία στο στούντιο, απ’ τη μια στιγμή στην άλλη, πώς άλλαζε τα πράγματα, τις μελωδίες τις εισαγωγές, ήταν απερίγραπτος» ανέφερε ο συνθέτης, Χρήστος Νικολόπουλος. «Είναι πολύ γνωστά τα έργα του, αυτός πρώτος χρησιμοποίησε την ποίηση που δεν το είχε φανταστεί κανείς ότι θα γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα» δήλωσε στο ΣΚΑΪ.

Γιώργος Κατσαρός: «Τι να πρωτοπείς για τον Μίκη;»

Ο Γιώργος Κατσαρός δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «είναι μια μαύρη μέρα που δε θα την ξεχάσουμε εύκολα, όπως δε θα ξεχάσουμε εύκολα το Μίκη το Θεοδωράκη… Είναι πολύ δύσκολη στιγμή για εμάς τους συνθέτες, ήταν ένας από τους πρωτεργάτες γενικά στο ελληνικό τραγούδι ύστερα από εκείνον και το Μανό ακολουθήσαμε ένα δρόμο που το ονομάσαμε ελαφρολαϊκο τραγούδι ελληνικό τραγούδι βάλαμε το μπουζούκι στα τραγούδια μας… μπροστάρης».

«Τι να πρωτοπείς για τον Μίκη; Συνεργάστηκα και συνδικαλιστικά μαζί του τον έζησα από κοντά, ήταν τόσο πολύ αγαπητός από την πρώτη στιγμή που τον πλησίαζες σε έκανε να τον αγαπήσεις - έκτος του ότι ήταν μεγάλο μουσικό ταλέντο… Ήταν φίλος» πρόσθεσε ο Γ. Κατσαρός.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

«Σήμερα θρηνούμε την απώλεια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη και σπουδαίου διανοούμενου και αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη. Αν και ο Μίκης έμοιαζε να έχει κερδίσει την αθανασία, εντούτοις η μέρα του φυσικού του θανάτου ξημέρωσε για να μας γεμίσει θλίψη και να σημάνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο το οριστικό τέλος μιας εποχής» σημειώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης.

«Το σπουδαίο έργο του, συνώνυμο με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, θα παραμείνει στην ψυχή και την καρδιά του καθενός από μας, χωρίς καμία φθορά από τον χρόνο. Είναι χρέος μας να το διαφυλάξουμε και να το μεταλαμπαδεύσουμε στις γενιές που θα έρθουν. Το έργο του Μίκη ξεπερνάει τα όρια της μουσικής, του τραγουδιού, της τέχνης και αποτελεί μια ωδή στον αστείρευτο αγώνα για ζωή και ελευθερία.

Για όλους εμάς εδώ στην Εθνική Λυρική Σκηνή, που είχαμε σχεδιάσει μαζί του τον τριετή κύκλο αφιερωμένο στο έργο του (2021-2024), η σκέψη ότι θα τον πραγματοποιήσουμε χωρίς να τον έχουμε στο πλάι μας να μας συμβουλεύει και να μας καθοδηγεί όπως πάντα, αλλά ότι θα πρέπει να του τον αφιερώσουμε στη μνήμη του, αποτελεί μια ακόμα οδυνηρή συνειδητοποίηση».

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου