Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 04 Σεπ 2022
3η Σεπτεμβρίου
Κλίκ για μεγέθυνση











04.09.2022, 11:08

 

 
 
Η αυτοκτονία του Χριστούλα στη πλατεία Συντάγματος έγινε θέμα στα διεθνή ΜΜΕ, έγινε τραγούδι, αλλά και καρφί στο μάτι κάποιων πολιτικών αμοιβάδων.

Η 3η Σεπτεμβρίου, μια σημαδιακή ημερομηνία για την Αθήνα και την Ελλάδα, έχει συνδεθεί με τη λέξη και την έννοια «Σύνταγμα». Το Σύνταγμα, από το αρχαίο «συντάσσω» (δημιουργώ γραπτό κείμενο), σημαίνει μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, το σύστημα νομικών κανόνων που καθορίζουν τη μορφή του πολιτεύματος.

Η μέρα συνδέθηκε με το Σύνταγμα αρχικά, όταν τα ξημερώματα της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 εκδηλώθηκε στη μεγάλη πλατεία Ανακτόρων στο κέντρο της Αθήνας κίνημα εναντίον του καθεστώτος του βασιλιά Οθωνα από στρατιωτικούς, πολιτικούς και πολίτες με αίτημα την παραχώρηση Συντάγματος και τη μετατροπή του πολιτεύματος από απόλυτη σε συνταγματική μοναρχία. Τελικά ο Οθωνας υπέκυψε στους κινηματίες, με προεξάρχοντες τον βετεράνο αγωνιστή του ‘21 Μακρυγιάννη, τον αρχηγό του Ρωσικού Κόμματος, Ανδρέα Μεταξά, και τον συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη, τον στρατιωτικό διοικητή της Αθήνας. Από τότε η πλατεία Ανακτόρων ονομάστηκε πλατεία Συντάγματος.

Εκεί, στο Σύνταγμα, ο Γεώργιος Παπανδρέου εκφώνησε στις 18 Οκτωβρίου 1944, ως πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην οποία μετείχαν και υπουργοί του ΕΑΜ, τον περίφημο «Λόγο της Απελευθέρωσης» από το μπαλκόνι του υπουργείου Συγκοινωνιών (το σημερινό Public). Ενας άλλος Παπανδρέου, ο Ανδρέας, εκμεταλλεύτηκε το ειδικό ιστορικό βάρος της ημερομηνίας και λίγο μακρύτερα από την πλατεία, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, παρουσίασε στις 3 Σεπτέμβρη του 1974 την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ.

Η αυτοκτονία του Χριστούλα

Ομως ο άνθρωπος που έδωσε το υψηλότερο νόημα στην πλατεία Συντάγματος, που την εξευγένισε ως ιερό και μαρτυρικό τόπο του αγώνα για ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ήταν ο 77χρονος συνταξιούχος φαρμακοποιός Δημήτρης Χριστούλας. Ο Χριστούλας, ένας βαθιά πολιτικοποιημένος, ευγενής και πράος άνθρωπος, αυτοκτόνησε εκεί στις 4 Απριλίου 2012 με πιστόλι, διαμαρτυρόμενος για την επονείδιστη κρίση χρέους στην οποία είχε βυθιστεί η χώρα και τη συνεπακόλουθη ραγδαία υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων της.

Τότε στα πράγματα ήταν η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ. Ο Χριστούλας τη «στόλισε» καλά στο σημείωμα που βρέθηκε πάνω του: «Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά τη δυνατότητα επιβίωσής μου που στηριζόταν σε μια αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι’ αυτήν.

Επειδή έχω μια ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης (χωρίς βέβαια να αποκλείω αν ένας Ελληνας έπαιρνε το καλάσνικωφ ο δεύτερος να ήμουν εγώ), δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω τα σκουπίδια για τη διατροφή μου. Πιστεύω πως οι νέοι χωρίς μέλλον κάποια μέρα θα πάρουν τα όπλα και στην πλατεία Συντάγματος θα κρεμάσουν ανάποδα τους εθνικούς προδότες, όπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στον Μουσολίνι (Πιάτσα Λορέτο του Μιλάνου). Δημήτρης Χριστούλας».

Η αυτοκτονία του Χριστούλα στη πλατεία Συντάγματος έγινε θέμα στα διεθνή ΜΜΕ, έγινε τραγούδι, αλλά και καρφί στο μάτι κάποιων πολιτικών αμοιβάδων, που έσπευσαν να βγάλουν τον συνταξιούχο «τρελό». Κάποιοι άλλοι την παρομοίασαν με την αυτοπυρπόληση του φοιτητή Κώστα Γεωργάκη το 1970 στη Γένοβα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δικτατορία της 21ης Απριλίου. Ενα είναι το σίγουρο: μπορεί να υπάρχει λεωφόρος στην Αθήνα από το Κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου και πλατεία Συντάγματος, αλλά δεν πρόκειται να δούμε ποτέ οδό ή πλατεία Δημήτρη Χριστούλα: η τσίπα είναι άγνωστη λέξη για τους κρατούντες.


Η 3η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

📌 Το 1843 οι Ελληνες επαναστατούν και ζητούν την παραχώρηση Συντάγματος από τον Οθωνα και τη μετάβαση της ελληνικής πολιτείας από την απόλυτη μοναρχία στη συνταγματική μοναρχία.

📌 Το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το ΠΑΣΟΚ.


πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου