Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 27 Νοέ 2021
Τι είναι η μετάλλαξη Ο;
Κλίκ για μεγέθυνση 27.11.21
 
 

Διαβάζω το ρεπορτάζ του BBC για την μετάλλαξη Ο του κορονοϊού και κάνω τις εξής διαπιστώσεις: Α. Δεν γνωρίζουμε πολλά για τη δύναμη της νέας μετάλλαξης, ούτε αν τα εμβόλια την αντιμετωπίζουν ή όχι. Β. Εικάζουν ότι προέρχεται από έναν ασθενή στη Νότια Αφρική που δεν μπόρεσε να νικήσει τον ιό. Ως γνωστόν στη Ν. Αφρική ο εμβολιασμός καλύπτει μόνο το 24% του πληθυσμού. Γ. Συμπέρασμα: όσο υπάρχουν χώρες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού τόσο θα έχουμε νέες μεταλλάξεις. *Με άλλα λόγια, το πρόβλημα θα παραμένει όσο δεν θα σπάνε οι πατέντες των εμβολίων και αυτά θα παραμένουν πανάκριβα για να κερδοσκοπούν οι φαρμακευτικοί κολοσσοί.

Το δημοσίευμα του BBC:   

Η μετάλλαξη του Covid-19 της Μπουτσοάνα έχει ονομαστεί Omicron από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ακολουθώντας το πρότυπο των ελληνικών κωδικών ονομάτων όπως στις μεταλλάξεις Alpha και Delta.

Ο καθηγητής Tulio de Oliveira, διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημίας στη Νότια Αφρική, είπε ότι υπάρχει ένας «ασυνήθιστος αστερισμός μεταλλάξεων» που είναι «πολύ διαφορετικός» από τις προηγούμενες.

Σε μια ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης, ο καθηγητής ντε Ολιβέιρα είπε ότι υπήρχαν συνολικά 50 μεταλλάξεις και περισσότερες από 30 στην πρωτεΐνη ακίδας, η οποία είναι ο στόχος των περισσότερων εμβολίων και το κλειδί που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεκλειδώσει την πόρτα στα κύτταρα του σώματός μας….

Αυτή η μετάλλαξη πιθανότατα προήλθε από έναν μόνο ασθενή που δεν μπόρεσε να νικήσει τον ιό.

Η μετάλλαξη δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι κακό. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι κάνουν στην πραγματικότητα αυτές οι μεταλλάξεις. Αλλά η ανησυχία προέρχεται από το ότι αυτός ο ιός είναι τώρα ριζικά διαφορετικός από τον αρχικό που εμφανίστηκε στο Wuhan της Κίνας. Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια, τα οποία σχεδιάστηκαν χρησιμοποιώντας το αρχικό στέλεχος, μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά.

Μερικές από τις μεταλλάξεις έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν σε άλλες παραλλαγές, γεγονός που δίνει κάποια εικόνα για τον πιθανό ρόλο τους σε αυτήν την παραλλαγή.

Για παράδειγμα, το N501Y φαίνεται να διευκολύνει την εξάπλωση ενός κοροναϊού. Υπάρχουν μερικά εκεί μέσα που δυσκολεύουν τα αντισώματα να αναγνωρίσουν  τον ιό και μπορεί να κάνουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, αλλά υπάρχουν άλλα που είναι εντελώς νέα.

Ο καθηγητής Richard Lessells, από το Πανεπιστήμιο του KwaZulu-Natal στη Νότια Αφρική, δήλωσε: «Μας ανησυχεί ότι αυτός ο ιός μπορεί να έχει ενισχυμένη μεταδοτικότητα, ενισχυμένη ικανότητα μετάδοσης από άτομο σε άτομο, αλλά μπορεί επίσης να είναι σε θέση να ξεπεράσει μέρη του ανοσοποιητικού Σύστημα."

Υπήρξαν πολλά παραδείγματα παραλλαγών που φάνηκαν τρομακτικές θεωρητικά, αλλά τελικά δεν έκαναν τίποτα. Η παραλλαγή Beta ήταν στην κορυφή των ανησυχιών των ανθρώπων στην αρχή της χρονιάς, επειδή ήταν η πιο ικανή να ξεφύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά τελικά ήταν η πιο γρήγορα διαδεδομένη μετάλλαξη Delta που κυρίευσε τον κόσμο…

Οι επιστημονικές μελέτες στο εργαστήριο θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, αλλά οι απαντήσεις θα έρθουν από την παρακολούθηση του ιού στον πραγματικό κόσμο.

Είναι ακόμη νωρίς για να βγάλουμε ξεκάθαρα συμπεράσματα, αλλά υπάρχουν ήδη σημάδια που προκαλούν ανησυχία.

Υπήρξαν 77 πλήρως επιβεβαιωμένα κρούσματα στην επαρχία Gauteng στη Νότια Αφρική, τέσσερα κρούσματα στη Μποτσουάνα και ένα στο Χονγκ Κονγκ (το οποίο συνδέεται άμεσα με ταξίδια στη Νότια Αφρική). Το Ισραήλ και το Βέλγιο έχουν επίσης αναφέρει κρούσματα.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραλλαγή έχει εξαπλωθεί ακόμη ευρύτερα.

Αυτή η παραλλαγή φαίνεται να δίνει περίεργα αποτελέσματα (γνωστά ως εγκατάλειψη του γονιδίου S) στις τυπικές δοκιμές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της παραλλαγής χωρίς να γίνει πλήρης γενετική ανάλυση.

Αυτό υποδηλώνει ότι το 90% των περιπτώσεων στο Gauteng μπορεί να είναι ήδη αυτή η παραλλαγή και «μπορεί να υπάρχει ήδη στις περισσότερες επαρχίες» στη Νότια Αφρική.

Αλλά αυτό δεν μας λέει αν εξαπλώνεται γρηγορότερα από τη Delta, αν είναι πιο σοβαρή ή σε ποιο βαθμό μπορεί να διαφύγει από την ανοσολογική προστασία που προέρχεται από τον εμβολιασμό.

Επίσης, δεν μας λέει πόσο καλά θα εξαπλωθεί η μετάλλαξη σε χώρες με πολύ υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από το 24% της Νότιας Αφρικής που είναι πλήρως εμβολιασμένο….

Έτσι, προς το παρόν έχουμε μια μετάλλαξη που εγείρει σοβαρές ανησυχίες παρά τα μεγάλα κενά στη γνώση μας, και την οποία πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά… https://www.bbc.com/news/health-59418127

πηγη: http://artinews.gr
 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου