Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 24 Νοέ 2021
Πώς η Ελλάδα «άνοιξε την αγκαλιά της» για πρόσφυγες από το Αφγανιστάν με άνωθεν εντολή
Κλίκ για μεγέθυνση
AP Photo/Giannis Papanikos


24.11.2021, 13:22
 
Ένα μήνυμα της συζύγου του πρωθυπουργού ήταν αρκετό προκειμένου η χώρα μας να δεχθεί «700 γυναίκες δικαστές, βουλευτές, δημοσιογράφους και δικηγόρους, μαζί με τις οικογένειές τους», αποκαλύπτει το Politico. Ανάλογη ευαισθησία δεν υπήρξε για χιλιάδες ξεριζωμένους που θαλασσοπνίγονται στα νερά του Αιγαίου, σημειώνει με νόημα το εκτενές ρεπορτάζ.

«Τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα φαίνεται να έχει υποδεχθεί περισσότερες γυναίκες από το Αφγανιστάν από οποιαδήποτε άλλη χώρα (...)». Με αυτή την πρόταση ξεκινά το εκτενές ρεπορτάζ που φιλοξενεί το Politico και φέρει την υπογραφή της Νεκταρίας Σταμούλη.

Το δημοσίευμα περιγράφει πώς «μέσα σε λίγες εβδομάδες η Αθήνα έγινε το σημείο άφιξης για πάνω από 700 γυναίκες δικαστές, βουλευτές, δημοσιογράφους και δικηγόρους, μαζί με τις οικογένειές τους - εμβληματικά πρόσωπα μιας δημοκρατικής κοινωνίας που δεν είναι πια καλοδεχούμενη μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν τον Αύγουστο».

Έφτασαν με τη βοήθεια ΜΚΟ, διεθνών οργανώσεων και αρκετών ιδιωτών που επικοινώνησαν άμεσα με Έλληνες ηγέτες αναφέρει το ρεπορτάζ.

Στη συνέχεια του άρθρου γίνονται γνωστές ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες.

Το μήνυμα στη σύζυγο του πρωθυπουργού 

«Ο αμερικανός φιλάνθρωπος Αμέντ Κχάν, είναι ένας από αυτούς τους ιδιώτες. Οργάνωσε μία προσπάθεια αρκετών εβδομάδων για μεταφορά δεκάδων γυναικών και των οικογενειών τους από το Αφγανιστάν στην Ελλάδα, αφού εξασφάλισε σχεδόν άμεσα την έγκριση από τους Έλληνες αξιωματούχους» μεταδίδει η Ν. Σταμούλη.

«Έστειλα μήνυμα στην σύζυγο του Έλληνα πρωθυπουργού Μαρέβα [Γκραμπόβσκι], που είναι παλιά φίλη, και της είπα ότι έχω αυτή την κατάσταση και δεν έχω πουθενά να τους πάω. Μία ώρα αργότερα, η Ελλάδα είπε ''Ναι, θα τους πάρουμε’’. Δεν χρειάστηκε καν να τους το ζητήσω» δηλώνει, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Politico, o Αμέντ Κχάν.

Στο σημείο αυτό το ρεπορτάζ αποκτά και σχολιαστικό χαρακτήρα με την επισήμανση πως δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για άλλους πρόσφυγες-μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στις ελληνικές ακτές - ακόμη και άλλους Αφγανούς, καθώς για τους περισότερους οι πόρτες προς την Ευρώπη είναι σφραγισμένες, περιτριγυρισμένες με φράχτες και συστήματα παρακολούθησης, παρακολουθούμενες από στρατιές ένστολων που περιπολούν στεριά και θάλασσα. Και συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως όσοι τα καταφέρουν, πιθανώς καταλήγουν σε ΚΥΤ-στρατόπεδα με αγκαθωτό συρματόπλεγμα και αστυνομική φύλαξη.

Η πράξη καλής θέλησης της Ελλάδας εγείρει ερωτήματα σύμφωνα με το Politico καθώς «τα τελευταία χρόνια, η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας έχει αντιμετωπίσει σφοδρή κριτική από διεθνείς οργανώσεις για τα δικαιώματα σχετικά με τις μεταναστευτικές πολιτικές της, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών ότι κακοποίησε αιτούντες άσυλο και τους στέρησε παράνομα το δικαίωμά τους να ζητήσουν καθεστώς προστασία».

Η διαδρομή Αφγανιστάν – Ελλάδα

Το Politico περιγράφει με λεπτομέρεια τη συμφωνία για την έλευση γυναικών από το Αφγανιστάν. «Τον Σεπτέμβριο ο Αμέντ Κχάν προσπαθούσε να βγάλει την πρώτη του ομάδα Αφγανών από τη χώρα - έξι γυναίκες βουλευτές και τις οικογένειές τους, 53 άτομα συνολικά. Η χώρα είχε ήδη πέσει στις αρχές του Αυγούστου στα χέρια των Ταλιμπάν. Μέχρι το τέλος του μήνα, οι δυτικοί σύμμαχοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα. Χρειαζόταν και μια χώρα διέλευσης και έναν τελικό προορισμό (…)» Έτσι ο Κχάν ξεπερνώντας κάποια από τα εμπόδια που κλήθηκε να αντιμετωπίσει «έστειλε ένα κείμενο στη σύζυγο του Έλληνα πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη».

Μερικές ώρες αργότερα, «μιλούσε με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράχη, ο οποίος δημιούργησε μια ομάδα συντονισμού της επιχείρησης», σύμφωνα με όσα είπε ο αμερικανός στο Politico.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου