Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 23 Μάι 2022
Η ελληνική οικονομία σε κρίσιμη καμπή και ο προβληματισμός των Βρυξελλών για τις εκλογές
Κλίκ για μεγέθυνση

Κύκλοι στις Βρυξέλλες που γνωρίζουν την ελληνική πολιτική πραγματικότητα υπογραμμίζουν στο rosa.gr ότι μια κυβέρνηση συμμαχίας αποτελεί ένα πιθανό σενάριο για να μην υπάρχουν «απότομες αλλαγές που θα πλήξουν την πολιτική σταθερότητα στη χώρα εν μέσω κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων και οικονομικών πιέσεων».




Δημήτρης Ραπίδης

Δημήτρης Ραπίδης

23.05.2022


Αν ανατρέξει κανείς στα οικονομικά και δημοσιονομικά δεδομένα των αρχών της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η χώρα είχε ξεκινήσει να μπαίνει βαθιά στην οδυνηρή περιπέτεια των μνημονίων, θα αντιληφθεί ότι οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες του τότε και οι αντίστοιχες του σήμερα βρίσκονται στο ίδιο ανησυχητικό επίπεδο.

Το κρατικό χρέος της Ελλάδα αλλά και των περισσότερων χωρών της ΕΕ και της Ευρωζώνης αυξήθηκε τα τελευταία δυόμισι χρόνια λόγω της πανδημίας και τώρα «φουσκώνει» περαιτέρω λόγω και της ενεργειακής κρίσης. Η χώρα μας, εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο και με αδύναμη πολιτική ηγεσία που δεν μπορεί ή δεν θέλει να καταπολεμήσει την κερδοσκοπία, παραμένει μεταξύ των πιο αδύναμων κρατών δημοσιονομικά σε επίπεδο ΕΕ και η πλέον αδύναμη σε επίπεδο Ευρωζώνης. Ο πληθωρισμός καλπάζει, τα μεγαλεπίβολα σχέδια επενδύσεων δεν επαληθεύονται, οι δημόσιες επενδύσεις έχουν συρρικνωθεί, ο κατώτατος και ο μέσος μισθός δεν ανταποκρίνονται επ’ουδενί στο κόστος ζωής, οι τράπεζες δεν τροφοδοτούν με ρευστό την οικονομία. Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κλίμα που κλιμακώνεται καθημερινά και είναι άγνωστο μέσα από ποιες πολιτικές και ποιες συμφωνίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συγκρατηθεί.

Οι Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα ανήσυχες για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, ειδικά όμως για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε στο rosa.gr ότι υψηλόβαθμα στελέχη σε Κομισιόν και ESM εκφράζουν έντονο προβληματισμό και υπάρχουν σκέψεις για ενίσχυση του καθεστώτος εποπτείας της χώρας μας, όχι με τον παραδοσιακό τρόπο της επιβολής δημοσιονομικών περιορισμών, αλλά μέσω της αύξησης του καθεστώτος εγγυήσεων αναφορικά με τα ποσά εκταμίευσης του Ταμείου Ανάκαμψης. Τεχνικά κλιμάκια επεξεργάζονται σειρά σχεδίων για το πώς η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να αντέξει το βάρος των κλυδωνισμών, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή τα βασικά οικονομικά δεδομένα που αξιολογούνται είναι η βιωσιμότητα των τραπεζών και του δημόσιου χρέους. Η εικόνα που έχουν σε Κομισιόν και ESM είναι άκρως αντιφατική, καθώς από τη μία πλευρά οι τράπεζες παρουσιάζουν ισοσκελισμένους ισολογισμούς, από την άλλη πλευρά το δημόσιο χρέος αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζονται προβληματισμοί για το πραγματικό βάθος του προβλήματος στην ελληνική οικονομία, καθώς η έκθεση των τραπεζών στο δανεισμό δεν συμβαδίζει με το βάθος του δημόσιου χρέους.

Όσον αφορά το πολιτικό σκέλος, πηγές που γνωρίζουν την ελληνική πολιτική πραγματικότητα Βρυξέλλες σημειώνουν στο rosa.gr ότι παρακολουθούν με «ενδιαφέρον όσο κι ανησυχία», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας σημειώνοντας ότι μολονότι η ΝΔ διατηρεί σημαντική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις δημοσκοπήσεις, η ψαλίδα κλείνει και μπορεί να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Σε συνδυασμό με τις φήμες που κυκλοφόρησαν την προηγούμενη εβδομάδα για προσφυγή στις κάλπες είτε τον Ιούνιο είτε τον Σεπτέμβριο, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι μια κυβέρνηση συμμαχίας αποτελεί ένα πιθανό σενάριο καθώς δύσκολα το πρώτο κόμμα θα εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να μην υπάρχουν «απότομες αλλαγές που θα πλήξουν την πολιτική σταθερότητα στη χώρα εν μέσω κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων και οικονομικών πιέσεων».

Με τα σημερινά δεδομένα το σενάριο πολιτικής συμμαχίας μεταξύ των δύο από τα τρία πρώτα κόμματα στις δημοσκοπήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΙΝΑΛ) δεν συγκεντρώνει προς το παρόν πολλές πιθανότητες, είτε στο σχέδιο ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, είτε στο σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ -ΚΙΝΑΛ. Η κάλπη ωστόσο δίνει πάντα τις απαντήσεις κι είναι αυτές οι απαντήσεις που κάποιοι θέλουν να γνωρίζουν από πριν για να ασκηθούν, πιθανότατα, και οι ανάλογες πιέσεις προς μία από τις δύο ή και τις δύο κατευθύνσεις.

Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου