Ενδεχομένως τα νοικοκυριά να μην μείνουν ανεπηρέαστα από τις καιρικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Με τις τιμές βασικών προϊόντων να έχουν πάρει την ανηφόρα λόγω ενεργειακής κρίσης, ενδεχόμενη ακραία μείωση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα αυξήσει κι άλλο το ενεργειακό κόστος συμπαρασύροντας προς τα πάνω όλα όσα έχει ανάγκη ένα σπίτι, προκαλώντας και κοινωνικοπολιτικές αναταράξεις.

Ήδη τα αποτελέσματα της εμφάνισης του φαινομένου La Nina στις ΗΠΑ -που ταλαιπωρεί από το 1950 τη χώρα- προκαλούν ανησυχίες στους μετεωρολόγους καθώς θα μπορούσε να φέρει περισσότερο κρύο καιρό στις βόρειες πολιτείες ΗΠΑ και πιο ήπια κλίματα στο νότο, ενώ να φέρει ξηρασία σε άλλα μέρη του κόσμου. Ταυτόχρονα, η πολική δίνη που περιέχει παγωμένο αέρα πάνω από τον Βόρειο Πόλο εμφανίζεται ασθενέστερη από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα το ψυχρό κρύο να επεκτείνεται περιστασιακά από την Αρκτική στις εύκρατες ζώνες της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, φέρνοντας κρύο σε όλη τη διάρκεια της σεζόν.

O Todd Crawford, διευθυντής μετεωρολογίας της Atmospheric G2 στις ΗΠΑ, εξηγεί στο Bloomberg το φαινόμενο La Nina: «Περιμένουμε ένα «ζεστό σάντουιτς» αυτή την περίοδο με ένα δυνητικά πολύ κρύο στο κέντρο». Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ένα ασυνήθιστα ζεστό ξεκίνημα της σεζόν, μετά μια κρύα περίοδο τον Ιανουάριο, ακολουθούμενη από ένα φινάλε για τον χειμώνα και μια πρώιμη άνοιξη. «Αυτές οι προσδοκίες είναι γενικά κατάλληλες για όλα τα μεγάλα κέντρα ζήτησης ενέργειας στις ανατολικές ΗΠΑ, τη δυτική Ευρώπη και τη βορειοανατολική Ασία».

Έτσι, εάν ο καιρός είναι πολύ ψυχρός, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, που αντιμετωπίζουν ήδη το μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος εδώ και χρόνια, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δυσβάστακτους λογαριασμούς θέρμανσης. Πολλές κυβερνήσεις, ενώ προσπαθούν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό και να εμποδίσουν την ακρίβεια θα αντιμετωπίσουν την αντίδραση των πολιτών εάν δουν ότι πρέπει να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Συνεπώς, θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις και ίσως πτώσεις κυβερνήσεων καθώς θα δυσαρεστηθούν οι ψηφοφόροι από το ράλυ των αυξήσεων. Ενδεικτικά, ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Alex Padilla σε συνέντευξή του υπογράμμισε ότι «ακραία καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να δημιουργήσουν πολιτική ώθηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές μετάβασης σε πιο καθαρές μορφές ενέργειες, φαίνεται να μην αποδίδουν καθώς οι ΑΠΕ αδυνατούν να καλύψουν την ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη για ενέργεια ειδικά στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι οι ΑΠΕ, τον χειμώνα του 2020 στην Ελλάδα, δεν κατάφεραν να καλύψουν τις ανάγκες για θέρμανση συμβάλλοντας στην κατάρρευση του συστήματος.
πηγη: https://tvxs.gr