Με το βλέμμα στραμμένο στο Συμβούλιο Εφετών και με το «όπλο παρά πόδα» βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση, εν μέσω πυρετώδους πολιτικοδικαστικού παρασκηνίου για την δικογραφία του σκανδάλου Novartis. Αιτία της «πολεμικής» αυτής επιφυλακής είναι τα μηνύματα και οι πληροφορίες που φθάνουν στην Κουμουνδούρου τα τελευταία 24ωρα και θέλουν να ασκούνται ισχυρές πιέσεις προκειμένου η Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών να αποφασίσει την αφαίρεση της δικογραφίας της Novartis από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και την ανάθεσή της σε εφέτη - ανακριτή.

To θέμα δεν ετέθη στην σημερινή Ολομέλεια του Συμβουλίου που συνεδρίασε για την δικογραφία που αφορά την τραγωδία στο Μάτι ( και εν τέλει απέρριψε το αίτημα ανάθεσης και αυτού του φακέλου σε εφέτη- ανακριτή), στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο υπάρχει διάχυτη καχυποψία ότι μπορεί να υπάρξει σχετική απόφαση στην συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης.

Αφετηρία της εν λόγω καχυποψίας αποτέλεσε η γνωστή παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα για συνεδρίαση της Ολομέλειας για την επιτάχυνση της διερεύνησης της υπόθεσης Novartis και εντάθηκε όταν άρχισαν να πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που προεξοφλούν ότι η δικογραφία της Novartis θα αφαιρεθεί σύντομα από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Κι όπως διαμηνύεται από την Κουμουνδούρου, εάν αυτό συμβεί θα θεωρηθεί αιτία πολέμου από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί πως θα πρόκειται για εξώφθαλμη μεθόδευση.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που επικαλούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, το σκέλος της υπόθεσης της Novartis, για το οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, θα πρέπει να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή. Το μείζον ζήτημα ωστόσο που ανακύπτει, είναι εάν η Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών αναθέσει το σύνολο της δικογραφίας σε ειδικούς εφέτες, δηλαδή και το σκέλος το οποίο ακόμα είναι στο στάδιο της προκαταρκτικής, και αφορά τους δύο πρώην υπουργούς της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις. Και τούτο, διότι όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, θα μπορούσε να ανατεθεί σε Εφέτες εξαιτίας της βαρύνουσας σημασίας της υπόθεσης και για την επιτάχυνση της διερεύνησης, με μόνη διαφορά ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς δεν είναι πρωτοδίκης αλλά είναι και η ίδια εφέτης.

Ως εκ τούτου, εάν η Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών ψηφίσει υπέρ της ανάθεσης της δικογραφίας συνολικά σε εφέτη, θα έχει επιλέξει ουσιαστικά ποιος εφέτης θέλει να πάρει το σύνολο της δικογραφίας στα χέρια του, αφαιρώντας την από την Ελένη Τουλουπάκη και τους αντιεισαγγελείς Εφετών που στελεχώνουν την εισαγγελία Διαφθοράς. Και όπως υποστηρίζουν κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου θα πρόκειται για αφαίρεση δικογραφίας, κατά παράβαση ειδικής διάταξης, από ισότιμο ιεραρχικά εφέτη εισαγγελέα την οποία επανεξέλεξε το ανώτατο δικαστικό όργανο, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες, πάλι από 4 εφέτες κρίθηκε απαράδεκτο το αίτημα του κατηγορούμενου Ανδρέα Λοβέρδου για την εξαίρεση της Ελένης Τουλουπάκη.

«Η αρμοδιότητα του ανακριτή, ο οποίος διορίστηκε πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος κώδικα, εξακολουθεί μέχρι το πέρας της ανάκρισης ακόμα και έπειτα από συμπληρωματική παραγγελία του εισαγγελέα έστω κι αν αφορά εγκλήματα που κατά τον κώδικα αυτόν δεν υπάγονται πλέον στην αρμοδιότητά του», αναφέρει η ειδική διάταξη που θωρακίζει το έργο της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και όχι μόνο.

Στην Κουμουνδούρου υποψιάζονται μεθόδευση η οποία, όμως, δεν μπορεί όπως λένε σε καμία περίπτωση να υπερβεί νομικό εμπόδιο που δεν επιτρέπει αφαίρεση δικογραφίας ακόμα κι αν κάποια εγκλήματα δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα που διενεργεί την προανάκριση. Μάλιστα θυμίζουν, ότι η πρώτη προσπάθεια αφαίρεσης της επίμαχης δικογραφίας δεν ευοδώθηκε με την προσπάθεια συλλογής υπογραφών το 2018, ενώ οι μηνύσεις κατά της Ελένης Τουλουπάκη από πολιτικά πρόσωπα τέθηκαν αρχικά στο αρχείο με τη σύμφωνη γνώμη αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
https://tvxs.gr