Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 13 Οκτ 2019
Ο Ανδ. Ξανθός στο Left.gr: Η δημόσια υγεία μεταξύ αυταρχισμού και ιδιωτικοποιήσεων (βίντεο)
Κλίκ για μεγέθυνση

17:08 | 12.10.2019

 

Την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καταργήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ σχολιάζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξή του στο left.gr και τον Άγγελο Καλοδούκα.

Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

Ο Ανδρέας Ξανθός είναι Έλληνας γιατρός, πολιτικός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και έχει διατελέσει για πολλά χρόνια πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του νομού Ρεθύμνου. Ήταν υπουργός Υγείας επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Τομεάρχης Υγείας τη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον Ανδρέα Ξανθό ξεκινάμε τη συνέντευξή μας από την επικαιρότητα. Την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καταργήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου θα διορίζεται πλέον από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Κατά τον πρώην υπουργό υγείας:

«Η αυταρχική λογική της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι δεν μπορούν να υπάρχουν φορείς εποπτευόμενοι από την πολιτεία που να έχουν χαρακτηριστικά αυτοδιαχείρισης, αυτονομίας, δυνατότητας να υπερασπίζονται το θεραπευτικό τους μοντέλο. Θέλει η Νέα Δημοκρατία σε ένα φορέα με αυτά τα χαρακτηριστικά να ασκηθεί ένας ασφυκτικός πολιτικός έλεγχος. Επιπλέον, δημιουργείται η δυνατότητα σε φορείς που εποπτεύονται από το κράτος να μπουν ξανά σε μια λογική πελατειακού κράτους».

Με τον Ανδρέα Ξανθό συζητάμε για τα γενικότερα θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Τις ελλείψεις σε προσωπικό, τις καθυστερήσεις σε προσλήψεις γιατρών, τα εμπόδια που δημιουργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πρόσβαση στην υγεία ανασφάλιστων, μεταναστών, προσφύγων. Και, ασφαλώς, το μέγα θέμα της εξυγίανσης ενός χώρου που ήταν διαβόητος για τη διαφθορά και τη διαπλοκή:

«Την παρέμβαση στη δημόσια υγεία επί ΣΥΡΙΖΑ την είχαμε τιτλοποιήσει ως “ηθικοποίηση του συστήματος υγείας”. Ο τομέας της υγείας και των φαρμάκων ήταν διαχρονικά πεδίο ανομίας, επιρροής συμφερόντων, εκμετάλλευσης του αρρώστου. Έγινε προσπάθεια να διερευνηθούν σκανδαλώδεις υποθέσεις του παρελθόντος και να αποδοθούν ευθύνες είτε σε κρατικά στελέχη είτε και σε πολιτικά πρόσωπα και αυτό πλέον είναι υπόθεση της δικαιοσύνης. Σε αυτά, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να βάλει διάφορα προσκόμματα, διότι φέρονται εμπλεκόμενα στελέχη που ανήκουν στον δικό της πολιτικό χώρο και υπάρχει πολιτική ομερτά.

Από την άλλη, όμως το κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν το εξής: να μπορέσουμε να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας. Η Αριστερά δεν είναι μόνο να καταγγέλλει τους αντιπάλους της, η Αριστερά είναι για να βάζει δικλείδες ασφαλείας θεσμικές, να θωρακίζει το σύστημα υγείας, για να εξυγιαίνει τη δημόσια διοίκηση. Αυτό κάναμε και στο πεδίο του φαρμάκου και σε τομείς που ήταν η επιτομή της διαφθοράς όπως ήταν το πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ».

Με τον Ανδρέα Ξανθό συζητάμε και για τα πεπραγμένα των κυβερνησεων ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγείας:

«Επί ΣΥΡΙΖΑ, μετά από χρόνια περικοπών και μέτρων λιτότητας, με τη βοήθεια του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ φυσικά, και με την έντιμη διαχείριση των περιορισμένων πόρων που είχαμε, καταφέραμε:

Να είναι αξιόπιστη η δημόσια περίθαλψη, να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία σε γενικές γραμμές εύρυθμα, και κυρίως, να είναι προσβάσιμα σε όλο τον κόσμο. Κάναμε πράξη την πρόσβαση όλων των πολιτών στη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα των ανασφάλιστων, ανθρώπων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, προσφύγων και αιτούντων άσυλο, πράγμα που ενίσχυσε την κοινωνική συνοχή».
17:08 | 12.10.2019
https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου