Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION24, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνης Κοτσακάς, κατέστησε σαφές ότι κανένα μέλος του κόμματος δεν μπορεί να διαγραφεί με μια ανάρτηση στο X (πρώην Twitter). «Η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι το μόνο όργανο που έχει εκλεγεί από το Συνέδριο του κόμματος. Κατά συνέπεια η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο Συνέδριο και θέλω αυτό να είναι σαφές», είπε ο Αντώνης Κοτσακάς, και εξήγησε τη διαδικασία:

«Όταν γίνει μία καταγγελία εναντίον οποιουδήποτε είναι οργανικά ενταγμένος στον ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος. Ορίζεται ένα τριμελές γραφείο το οποίο κάνει προδικασία, δηλαδή μιλάει με τον καταγγέλλοντα, με τον καταγγελλόμενο, ο καθένας έχει δυνατότητα να προτείνει δύο ή τρεις μάρτυρες και όταν ολοκληρωθεί αυτή η προδικασία, το τριμελές γραφείο εισηγείται στην Ολομέλεια της Επιτροπής για το τι πρέπει να γίνει και για το ύψος της ποινής». Τόνισε πως από τη στιγμή που «καλώς ή κακώς έχουν γίνει κάποιες καταγγελίες, την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσουμε».

«Το επόμενο βήμα είναι σχετικά σύντομα να οριστεί τριμελές γραφείο που ορίζεται από τον πρόεδρο της Επιτροπής και να επιληφθεί της απόφασης. Αυτό μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας και στις αρχές της επόμενης», είπε ο Αντώνης Κοτσακάς, που σημείωσε ότι για την έκδοση απόφασης πρέπει να συμφωνήσουν τα δύο τρίτα των μελών της επιτροπής, δηλαδή 10 από τους 15. Πρόκειται για τους Ρεγγίνα Βαρτζελή, Ερρίκος Βεντούρας, Χαρά Γιαννακίδου, Αναστασία Θεοδωρακοπούλου, Γιώργος Κακουλάκης, Μιχάλης Καλογήρου, Ζήσης Καπράνας, Αντώνης Κοτσακάς, Κυριακή Κουντούρη, Μάκης Μπαλαούρας, Αμαλία Πορτάλιου, Σταμάτης Σακελλίων, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Ελένη Σταματάκη και Λίνα Χρήστου – Διαούρτα.

Επίσης, πρόσθεσε, «αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή, γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος ή η καταγγελλόμενη».

Σχολιάζοντας την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να διαγράψει από το κόμμα τα συγκεκριμένα στελέχη, είπε: «Είναι μια πρακτική που στην πολιτική ζωή της χώρας έχει ακολουθηθεί πολλές φορές και από πολλούς προέδρους. Δεν είναι δικαίωμα καταστατικό αλλά είναι εθιμικό. Η κρίση του προέδρου ότι κάποιος είναι εκτός της γραμμής του κόμματος είναι αξιολογική κρίση», ενώ στην ερώτηση αν αυτή η αξιολογική κρίση μπορεί να είναι δεσμευτική για την απόφαση ο Αντώνης Κοτσακάς ήταν απολύτως σαφής: «Όχι βέβαια».

από:https://thepressproject.gr