Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 07 Μάι 2022
Ενεργειακή διπλωματία στην Ανατολική Μεσόγειο
Κλίκ για μεγέθυνση








Λαπίντ, Δένδιας, Κασουλίδης, απαντούν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έπειτα από πρόσφατη τριμερή μεταξύ τους συνάντηση



07.05.2022, 14:36
 
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ θα συζητήσουν τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Αμερικανό ομόλογό τους Αντονι Μπλίνκεν, από τον οποίο θα πληροφορηθούν τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή.

Στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών του σχήματος 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ με τη συνεργασία των ΗΠΑ), ο Ν. Δένδιας, ο Γ. Κασουλίδης και ο Γ. Λαπίντ θα έχουν μια συνολική εικόνα από τον Αντ. Μπλίνκεν για τους σχεδιασμούς της αμερικανικής διπλωματίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα των εξελίξεων στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας.

Ειδικότερα δε στο σκέλος της ενεργειακής διπλωματίας οι τρεις περιμένουν από την Ουάσινγκτον να δώσει σαφές στίγμα γύρω από τα νέα σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κυπριακά και ισραηλινά πεδία προς την Ε.Ε. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες φέρουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προκρίνει τα σχέδια μεταφοράς αερίου από τα πεδία της Ανατολικής Μεσογείου στους τερματικούς σταθμούς υγροποίησης της Αιγύπτου και από εκεί τη μεταφορά με πλοία LNG στην Ε.Ε.

Η πρόταση της Αγκυρας για διασύνδεση με το Ισραήλ θεωρείται πολιτικά δύσκολη, δεδομένου ότι ο αγωγός θα πρέπει να περάσει από την Κύπρο, την οποία όμως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, πέραν όλων των άλλων αβεβαιοτήτων που μπορεί να δημιουργήσει στην πορεία η κυβέρνηση Ερντογάν. Τεχνικά εξάλλου η τουρκική πρόταση απαιτεί μεγάλο χρόνο υλοποίησης, σε αντίθεση με την πρόταση για LNG μέσω Αιγύπτου.

Οι δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Β. Νούλαντ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της σε Αγκυρα, Αθήνα, Λευκωσία, στις αρχές Απριλίου, για συνεργασία των χωρών της περιοχής, μη εξαιρουμένης της Τουρκίας, προκάλεσαν αμηχανία σε Αθήνα και Λευκωσία, ως προς το πώς εννοεί τη συνεργασία η Ουάσινγκτον.

Η διευκρίνιση ότι οι ΗΠΑ προκρίνουν τη μεταφορά φυσικού αερίου με τη μορφή LNG δίνει εν μέρει το στίγμα των ενεργειακών σχεδιασμών, αλλά δεν απαντά στο ερώτημα ποιο ρόλο θα έχει η Αγκυρα σε ένα τέτοιο project. Η απάντηση αναμένεται μέσω Ισραήλ, στη συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Γ. Λαπίντ με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου, στις 24 Μαΐου.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα με αφορμή το συνέδριο της Ν.Δ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχέσεις με την Τουρκία και η κατάσταση γύρω από το Κυπριακό, εν όψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, στις 16-17 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Γ. Κασουλίδη, η Β. Νούλαντ έκανε δεκτή την τουρκοκυπριακή πρόταση οι συζητήσεις για το Κυπριακό να παγώσουν μέχρι τις τουρκικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τα μέσα Ιουνίου 2023. Εν τούτοις, αβέβαιη είναι και η διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προτείνει η Λευκωσία.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιδιώκει αναθέρμανση των σχέσεων με την Αγκυρα και ζήτησε από το Κογκρέσο την έγκριση του τουρκικού αιτήματος για F-16, παρότι η κυβέρνηση Ερντογάν επιμένει να κάνει τα δικά της, θεωρώντας ότι ΗΠΑ και Ε.Ε., λόγω της ρήξης με τη Ρωσία, είναι υποχρεωμένες να ανεχθούν την τουρκική ιδιομορφία.

Προσφορά στον Ερντογάν

Στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Μαΐου, η Αγκυρα περιμένει μάλιστα μια σαφή αναφορά για την προοπτική των ευρω-τουρκικών σχέσεων οι οποίες ουσιαστικά είναι παγωμένες από το 2016. Μια τέτοια κίνηση όμως από την πλευρά της Ε.Ε. θα μπορούσε να θεωρηθεί προεκλογική προσφορά προς τον Τ. Ερντογάν, ακόμη και αν δεν συνοδεύεται από ευνοϊκά μέτρα (visa, αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης κ.λπ.) προς την Τουρκία.

Για την Αθήνα και τη Λευκωσία, το ζήτημα είναι να συμπεριληφθεί σε κάθε αναφορά για την Τουρκία η υπόμνηση των αποφάσεων της Ε.Ε. για την τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με την απειλή κυρώσεων.

Παράλληλα, η Αθήνα περιμένει ότι στην επίσκεψη Μητσοτάκη-Δένδια στην Ουάσινγκτον θα υπάρξει ρητή δήλωση αποδοκιμασίας της τουρκικής προκλητικότητας, με αφορμή το μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων προ δεκαημέρου πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αναμένεται επίσης η συμφωνία επί της αρχής για επέκταση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ για επιπλέον πέντε χρόνια.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου