Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 06 Αύγ 2021
Το χρονικό της αγωνίας
Κλίκ για μεγέθυνση



Αρχαία Ολυμπία, ο πρωθυπουργός με τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Λίνα Μενδώνη



EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ


06.08.2021, 09:23

 

 
Η, πάση θυσία, αποφυγή της τραγικής επανάληψης του 2007 στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας οδήγησε σε συστράτευση πυροσβεστικών και πολιτικών δυνάμεων και ο κίνδυνος απομακρύνθηκε. Aπό το Τατόι «φυγαδεύτηκαν» επειγόντως για προληπτικούς λόγους πολύτιμα αντικείμενα, τα οποία, όμως, δεν έπρεπε να έχουν επιστρέψει.

Δύο κατ' αρχάς είναι, αυτές τις τραγικά δύσκολες μέρες, οι χώροι μεγάλου πολιτιστικού ενδιαφέροντος που κινδύνεψαν ως γνωστόν άμεσα από τις πυρκαγιές: ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας που ανακάλεσε εξαρχής και την πικρή μνήμη του Αυγούστου του 2007, όταν η φονική πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει από την προηγούμενη ημέρα στην περιοχή έκαψε τον Κρόνιο Λόφο, πέρασε μέσα από το Αρχαίο Στάδιο και απείλησε το νέο, τότε, Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς, λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης, δεν είχε λειτουργήσει τότε το σύστημα πυρασφάλειας.

Και το κτήμα του Τατοΐου, με κηρυγμένα ως νεότερα μνημεία τα πρώην βασιλικά ανάκτορα και το περιεχόμενό τους, κινητά αντικείμενα, δηλαδή, μεγάλης ιστορικής αξίας (περίτεχνες άμαξες, έργα τέχνης, είδη διακόσμησης, ιστορικά ντοκουμέντα και έγγραφα κ.ά.).

■ Στην Αρχαία Ολυμπία, οι φλόγες που έφτασαν το βράδυ της Τετάρτης σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το Μουσείο, προκάλεσαν τεράστια κινητοποίηση. Η, πάση θυσία, αποφυγή της τραγικής επανάληψης του 2007, όταν όλος ο πλανήτης αντίκριζε σοκαρισμένος τον καμένο αρχαιολογικό χώρο, φάνηκε εξαρχής ότι είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Εξ ου και η εσπευσμένη άφιξη στον αρχαιολογικό χώρο και του πρωθυπουργού και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Στον χώρο βρέθηκε εξαρχής και η υπουργός Πολιτισμού που μαζί με την έφορο Αρχαιοτήτων Ηλείας, Ερι Κόλλια, ενημερωνόταν τακτικά από αξιωματούχους των πυροσβεστικών δυνάμεων. Η ιδιαίτερη ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης που έδωσαν προτεραιότητα στη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι γεννήτριες του μουσείου δούλεψαν κανονικά, δεν υπήρξε συσκότιση και λειτούργησαν σωστά όλα τα συστήματα πυρόσβεσης και ασφαλείας, απέτρεψαν ευτυχώς τον κίνδυνο. Μέχρι χθες το απόγευμα, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο φαινόταν ότι έχουν διαφύγει κάθε κίνδυνο, «εφόσον δεν υπάρξουν αναζωπυρώσεις και δεν αλλάξει η φορά του ανέμου, πράγμα που ευχόμαστε», όπως διαπίστωναν αυτόπτες μάρτυρες.

■ Τον κίνδυνο διέφυγαν τα κτίρια του κτήματος Τατοΐου. Αυτό το τελευταίο ως τμήμα του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας που διαθέτει πολλά είδη κωνοφόρων και εξαιρετική βιοποικιλότητα, ήταν, όπως υπαγορεύει η λογική, ανέκαθεν στα «SOS» του υπουργείου Πολιτισμού, κάθε φορά που υπήρχε ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Στην τωρινή φάση κι ενώ ο κίνδυνος δεν είχε ακόμα απομακρυνθεί, η υπουργός Πολιτισμού, αμέσως μετά την εσπευσμένη επιστροφή της από περιοδεία που πραγματοποιούσε στις Κυκλάδες, ζήτησε την επείγουσα, προληπτική μεταφορά κάποιων από τα πολύτιμα κινητά αντικείμενα σε ασφαλή χώρο αποθήκευσης. Το έργο της μεταφοράς ανέλαβε η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ. Δεν θα είχε χρειαστεί ωστόσο να μπει η Πολιτική Προστασία σ' αυτή τη διαδικασία και μάλιστα σε στιγμές τόσο κρίσιμες λόγω των εστιών σ' όλη τη χώρα, εάν η κ. Μενδώνη δεν είχε επιδιώξει να επιστρέψουν τα κινητά αντικείμενα στο Τατόι, από τις εγκαταστάσεις του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, όπου φυλάσσονταν, σύμφωνα με απόφαση ειδικής επιτροπής που είχε συσταθεί με απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΠΟ. Σε προχθεσινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαινε το γεγονός, σχολιάζοντας πως «από την ανευθυνότητα της κ. Μενδώνη κινδύνευσαν τα αξιόλογα αντικείμενα του Τατοΐου». Και υπενθύμιζε: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε συστήσει επιτροπή ειδικών επιστημόνων και υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία, τη συντήρηση και την ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών του κτήματος Τατοΐου. Μεταξύ άλλων ενεργειών, δράσεων και έργων για την αντιμετώπιση ζητημάτων που για χρόνια ήταν σε εκκρεμότητα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με την κ. Μενδώνη να είναι γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ τα περισσότερα χρόνια από αυτά, ύστερα από εισήγηση της επιτροπής, τα αξιόλογα αντικείμενα μεταφέρθηκαν και αποθηκεύτηκαν σε ασφαλές κτήριο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Η ενέργεια αυτή ήταν η πλέον κατάλληλη, ώστε να μην κινδυνεύουν από πυρκαγιά, κλοπές και βανδαλισμούς, δίνοντας ταυτόχρονα άμεση πρόσβαση σε ειδικούς για λόγους συντήρησης και μελέτης, μέχρι τα αντικείμενα να επιστρέψουν μόνιμα στο Τατόι και να εκτεθούν στα κτήρια του κτήματος που θα αποκατασταθούν».

Λίγο μετά την ανάληψη καθηκόντων στο ΥΠΠΟ, η κ. Μενδώνη κατάργησε, όμως, την επιτροπή και ζήτησε την επαναφορά των αντικειμένων στο Τατόι, «χωρίς», κατά την ανακοίνωση, «να είναι έτοιμη οποιαδήποτε έκθεση και με κίνδυνο γι' αυτά, σε κοντέινερ που δεν προσφέρουν την απαιτούμενη ασφάλεια».

Να θυμίσουμε εδώ ότι άμεση προτεραιότητα της κ. Μενδωνη υπήρξε ούτως ή άλλως όλο το κτήμα Τατοΐου αποτελώντας εξαρχής μέρος ενός μεγαλεπήβολου «σχεδιασμού ανάπτυξης και αποκατάστασης», το οποίο συνέχισε να εξελίσσεται και να χρηματοδοτείται απαρέγκλιτα. Απόδειξη του απρόσκοπτου ρυθμού στην υλοποίηση του σχεδίου είναι προφανώς και το γεγονός ότι την προηγούμενη Τρίτη, ενώ η φωτιά στη Βαρυμπόμπη ήδη μαινόταν και η υπουργός Πολιτισμού επέστρεφε άρον άρον από τις Κυκλάδες, πρόλαβε να υπογράψει την Οικονομοτεχνική Μελέτη του έργου «Αποκατάσταση και Ανάδειξη του Θερινού Ανακτόρου στο Πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου», με προϋπολογισμό 14.300.000,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου