Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 10 Σεπ 2021
Άτολμα και ...τσιγκούνικα: Με άδειο καλάθι ο Κυρ. Μητσοτάκης στην 85η ΔΕΘ
Κλίκ για μεγέθυνση




13:08
| 10.09.2021

 

Χωρίς πραγματικά μέτρα ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και ελέγχου της κερδοσκοπίας αναμένεται να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ

 
Παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες, όπως μαρτυρά πλήθος δημοσιευμάτων για την ...γενναιοδωρία της κυβέρνησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν αναμένεται να ανακοινώσει οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο από το βήμα της 85ης ΔΕΘ το απόγευμα του Σαββάτου.

Ενώ το κύμα ανατιμήσεων, τόσο σε αγαθά όσο και στα τιμολόγια π.χ. της ενέργειας, έχει ήδη αρχίσει να χτυπά τα... πορτοφόλια των πολιτών, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να εμφανιστεί με ένα «πακέτο φοροελαφρύνσεων» που δεν κρίνεται ικανό να αναχαιτίσει τις συνέπεις των αυξήσεων αγαθών και υπηρεσιών. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για την εισφορά αλληλεγγύης, για μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα, μείωση στον ΕΝΦΙΑ και το τέλος του επιτηδεύματος, αλλά το ύψος και ο τρόπος υλοποίησης των μέτρων αυτών συζητούνταν μέχρι την τελευταία στιγμή. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ήδη την αύξηση - φιλοδώρημα 2% από 1.1.2022, που ο πρωθυπουργός αναμένεται να ...διαφημίσει καταλλήλως.

«Ξορκίζουν» την ακρίβεια γιατί είναι βραχυπρόθεσμο και «παγκόσμιο φαινόμενο»

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ανήσυχη μεν για το κύμα ανατιμήσεων, αλλά προτιμά να το παρουσιάζει ως «βραχυπρόθεσμο φαινόμενο που συνδέεται με τις διεθνείς συγκυρίες». Ξέροντας όμως ότι η εξέλιξη του φαινομένου μπορεί να πυροδοτήσει αντιδράσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να προχωρήσει σε κάποιες ανακοινώσεις για ένα «δίχτυ προστασίας», χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό το τι ακριβώς θα αφορά. Το πιθανότερο είναι να εστιάσει σε επικοινωνιακά τερτίπια για την «καλή» πορεία της οικονομίας, επικαλούμενος για παράδειγμα την ανάπτυξη 16,2% στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου φέτος - σε σύγκριση με το 2020 δηλαδή, όταν ήταν τα πάντα κλειστά λόγω πανδημίας...

Στο βάθος κάλπες

Όπως επιμένουν φιλοκυβερνητικά Μέσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει του «οδικό χάρτη» για την διαδρομή μέχρι τις εκλογές, με απαντήσεις «σε όλα τα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες μετά και τις "ανατροπές" που "επέβαλε" η πανδημία με την επέλαση και την πολύμηνη διάρκειά της». Η αναφορά σε εκλογές - που, αν η κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία, θα διεξαχθούν το 2023 - προφανώς δεν είναι τυχαία, ιδίως αφού προστίθεται ότι και στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής ο Κυρ. Μητσοτάκης «σκοπεύει να ξεκαθαρίσει επίσης πλήρως το τοπίο σχετικά με τις κινήσεις του μέχρι τις εθνικές κάλπες, το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησής του και τις προτεραιότητες της ατζέντας του».

Και ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται παράλληλα να ...ανοίξει την πόρτα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στους ιδιώτες μιλώντας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στη σκιά της αύξησης της πίεσης στις υγειονομικές δομές λόγω του ορμητικού τέταρτου κύματος της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Αυγής, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στον πυρήνα του νεοφιλελεύθερου σχεδιασμού που αφορά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομειακών δομών δίνοντας παράλληλα έμφαση και «στις αλλαγές χρήσης των νοσοκομείων που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις»!

Γιατί είναι «μικρό» το καλάθι της ΔΕΘ

Όπως σημειώνει σε σχετικό ρεπορτάζ ο Γ. Αγουρίδης στην Αυγή, «τα μέτρα για τις αυξήσεις τιμών στο ρεύμα φαίνεται ότι δεν επαρκούν. Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επεξεργάζονται σενάριο για υψηλότερη επιδότηση της κιλοβατώρας σε νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ). Ωστόσο το βασικό ζήτημα είναι η τιμή της χονδρικής, η οποία καθορίζεται από ολιγοπώλια, όπως καταγγέλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Βάρος» για τον οικογενειακό προϋπολογισμό

Παράλληλα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα το κόστος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΛΚΑ ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τα τρόφιμα τον Ιούλιο του 2021 είναι αυξημένος κατά 0,4% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020 και κατά 1,73% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020.

Σύμφωνα με το Γραφείο  Έρευνας Αγοράς IRI και τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. στις τιμές φυτικής και ζωικής παραγωγής και γενικά σε 10 κατηγορίες τροφίμων καταγράφηκε αύξηση 4,6% τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Πρώτοι στη λίστα των ανατιμήσεων είναι οι «εισαγόμενοι κωδικοί» βιομηχανικών ειδών με 9,3%.

Έχουμε μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου 80%, του πετρελαίου 30%, στις πρώτες ύλες, ακόμα και στον καφέ (20% στην τιμή χονδρικής), ενώ ακολουθούν τα εγχώρια προϊόντα και κυρίως τρόφιμα, όπως αρνί και κατσίκι 13%, οπωροκηπευτικά 8%, νωπά ψάρια 7%, φρούτα 5%, τυριά και λάδι 3%.

Ούτε σε αυτό έχει επαρκή απάντηση η κυβερνητική πολιτική Μητσοτάκη. Η προανακοινωμένη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα μετά το διετές «πάγωμα» και η κατάργηση του μέτρου σε επόμενη φάση για τον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους, η οποία «ξαναζεσταίνεται» από το επιτελείο Μητσοτάκη, δεν πρόκειται να ανασχέσει το «ράλι τιμών» ούτε να στηρίξει ουσιαστικά τα ευάλωτα νοικοκυριά.  Όπως και το όποιο κούρεμα του τέλους επιτηδεύματος.

Όλα αυτά μάλιστα συμβαίνουν την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν τεράστια χρέη, τα οποία δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία. Το συνολικό κούρεμα οφειλών θεωρείται αναγκαίο από τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, αλλά δεν ακούγεται μέχρι στιγμής από τα κυβερνητικά χείλη».

πηγη: https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου