Το μεταλλουργικό εργοστάσιο «Αζόφσταλ» στο λιμάνι της Μαριούπολης είναι το τελευταίο οχυρό των περικυκλωμένων ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη, μετά την απόρριψη του ρωσικού τελεσίγραφου την Κυριακή για παράδοσή τους.

Η Ρωσία το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε, εξαπέλυσε μια σειρά χτυπημάτων κατά θέσεων του ουκρανικού στρατού και στόχων που συνδέονται με αυτόν, χρησιμοποιώντας την αεροπορία της αλλά και το πυροβολικό της. Όπως ανακοίνωσε  τα πλήγματα, σε συνολικά 315 στόχους, πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ, Ντνιπροπετρόφσκ και στο λιμάνι του Μικολάγιφ. Χτυπήθηκαν επίσης, σύμφωνα με το ρωσικό υπ. Άμυνας, τρία ελικόπτερα, δύο MIG-29, και ένα αεροσκάφος SU-25, αλλά και drones.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες οι βασικές επιχειρήσεις της Ρωσίας έχουν επικεντρωθεί της στο να πάρει τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα στην Μαριούπολη «αποφάσισαν να ισοπεδώσουν την πόλη με κάθε κόστος». Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Ντένις Σιμχάλ είπε ότι η Μαριούπολη «δεν έπεσε» παρά το τελεσίγραφο της Ρωσίας για την παράδοσή της και οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις εκεί θα «πολεμήσουν μέχρι τέλους».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι η πόλη δεν έχει τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, ωστόσο ανέφερε πως η κατάσταση είναι «εξαιρετικά δύσκολη». Παράλληλα, τόνισε πως οι βομβαρδισμοί από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% και πως οι υποδομές της Ουκρανίας τίθενται όλο και περισσότερο στο στόχαστρο.

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι στο «Αζόφσταλ», εκτός από τους στρατιώτες, υπάρχουν και πολλοί άμαχοι. Κάτοικοι της Μαριούπολης, σύμφωναμε τους εν λόγω ισχυρισμούς, κρύβονται στο εργοστάσιο για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, υποστήριξε ο Μιχάιλο Βερσίνιν αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης μιλώντας χθες Κυριακή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους. Βλέπουν τι συμβαίνει στην πόλη και για τον λόγο αυτό παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Βερσίνιν, περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε περίπου 400.000 κατοίκους. Αρκετές χιλιάδες - περίπου 3.000 σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις - Ουκρανοί μαχητές πιστεύεται ότι βρίσκονται στο Azovstal, το οποίο διαθέτει και υπόγειες εγκαταστάσεις, την ώρα που η υπόλοιπη πόλη ελέγχεται  πλέον από τον ρωσικό στρατό.

Σύμφωνα με την ρωσική πλευρά οι πολιορκημένοι του «Αζόφσταλ» είναι ένοπλοι του νεοναζιστικού τάγματος «Αζόφ» μαζί με περίπου 400 ξένους μισθοφόρους, ενώ η Μόσχα δεν αναφέρει τίποτα για εγκλωβισμένους άμαχους στο εργοστάσιο. 

 
 

 

Το Κίεβο απαγόρευσε την παράδοση

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι το Κίεβο απαγόρευσε στο νεοναζιστικό τάγμα «Αζόφ» να παραδοθεί. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ίγκορ Κονασένικοφ πρόσθεσε, πως στο εργοστάσιο βρίσκονται επίσης μέχρι 400 ξένοι μισθοφόροι, οι οποίοι, «εάν δεν παραδοθούν, θα εξοντωθούν».

«Ο ουκρανικός σχηματισμός, περικυκλωμένος και εντελώς αποκλεισμένος στη Μαριούπολη, στο έδαφος του μεταλλουργικού εργοστασίου "Αζόφσταλ", κλήθηκε να καταθέσει οικειοθελώς τα όπλα και να παραδοθεί για να σώσει τη ζωή τους», είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως το Κίεβο απαγόρευσε στο ουκρανικό τάγμα «Αζόφ» να διαπραγματευτεί την παράδοση, πρόσθεσε, επικαλούμενος υποκλοπές επικοινωνιών.

«Συνολικά, σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατιώτες που παραδόθηκαν, έως και 400 ξένοι μισθοφόροι βρίσκονται τώρα περικυκλωμένοι στο "Αζόφσταλ", ως μέρος του ουκρανικού σχηματισμού. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πολίτες ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και του Καναδά», είπε ακόμη ο Κονασένικοφ.

Σε ό,τι αφορά στο έτερο εργοστάσιο «Ιλίτς», στην ίδια βιομηχανική ζώνη του λιμανιού, οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι έχει καταληφθεί, ενώ, πάντα σύμφωνα με την ρωσική πλευρά, κατά τις μάχες τα προηγούμενα 24ωρα, σκοτώθηκε και ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών του ουκρανικού στρατού που είχε οχυρωθεί στο σημείο. Οι συμμαχικές των Ρώσων πολιτοφυλακές του Ντονιέτσκ ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει περισσότερους από 1.000 στρατιωτικούς της εν λόγω ταξιαρχίας.

Εκρήξεις στα δυτικά

Στο μεταξύ, αναφορές κάνουν λόγο για «επιστροφή» του ρωσικού στρατιωτικού ενδιαφέροντος στο κέντρο και τα δυτικά της Ουκρανίας. Οι αρχές των δυτικών και νότιων περιφερειών της Λβιβ και της Ντνιπροπετρόφσκ ανέφεραν την Δευτέρα πολλές εκρήξεις, ενώ δημοσιογράφος του Reuters άκουσε σειρά εκρήξεων στο Κίεβο.πηγη: https://tvxs.gr