Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 22 Σεπ 2020
Αοριστολογίες του «αυστηρού» Μητσοτάκη για τις αποζημιώσεις πολιτών στην Καρδίτσα
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την περιοχή της Καρδίτσας που υπέστη μεγάλες καταστροφές από το κύμα κακοκαιρίας «Ιανός» και δεσμεύθηκε για «πολύ γρήγορες διαδικασίες» σε σχέση με τις αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν σε επιχειρήσεις και σπίτια τα οποία υπέστησαν καταστροφικές ζημιές. Ισχυρίστηκε ότι θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός προκειμένου να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες αποζημίωσης και αποκατάστασης, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε συγκεκριμένο πλάνο αποζημίωσης και αποκατάστασης των περιουσιών των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του σε περιοχές της Καρδίτσας που υπέστησαν σημαντικό πλήγμα από την κακοκαιρία «Ιανός» την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κ. Μητσοτάκης επιδόθηκε σε δεσμεύσεις για αποκατάσταση τω περιουσιών των πολιτών. Χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα, δήλωσε ότι θα είναι αυστηρός και δεν θα δείξει κατανόηση σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

«Θα αποζημιωθούν όσοι έχουν πληγεί και θα γίνει με πολύ γρήγορες διαδικασίες και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και στο Υπουργείο, αλλά και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Έχουμε πολλά συνεργεία εδώ. Από τη στιγμή που έχουμε έκτακτο προσωπικό, παρακαλώ να φέρουμε και άλλο προσωπικό, να υπάρξει γρήγορη αποτίμηση της ζημιάς και από τη στιγμή που θα υπάρχει γρήγορη αποτίμηση της ζημιάς, θα στηρίξει ο κρατικός προϋπολογισμός τον ΕΛΓΑ, για να μπορέσουν γρήγορα, να αποζημιωθούν οι άνθρωποι για την απώλεια της παραγωγής τους, ώστε να κινηθεί ξανά και όλη η τοπική οικονομία.

Υπάρχει το πρώτο πακέτο των 5.000 και των 8.000 ευρώ για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις, ξέρουμε όμως ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν θα είναι αρκετό.  Αλλά για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους επιχειρηματίες να ξαναπατήσουν στα πόδια τους πρέπει να έχουμε μια γρήγορη, ακριβή εκτίμηση της πραγματικής ζημιάς και εδώ πέρα είμαστε να στηρίξουμε ειδικά την πόλη της Καρδίτσας, αγαπητέ μου Δήμαρχε, που καταλαβαίνω ότι έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη καταστροφή.  Και ο εμπορικός της ιστός αυτή τη στιγμή είναι περίπου παράλυτος. Έχω ήδη αναθέσει στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών ο οποίος είναι μαζί μας, τον Χρήστο τον Τριαντόπουλο ο οποίος είναι και Θεσσαλός ο ίδιος να αναλάβει εκ μέρους της γραμματείας της Κυβέρνησης τον συντονισμό όλων των οικονομικών μέτρων.  Διότι έχουμε πολλές διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης, πολλά προγράμματα τα οποία πρέπει να τρέξουν παράλληλα και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτά διεκπεραιώνονται με την απαραίτητη ταχύτητα.

Δεν θα δείξω καμία κατανόηση σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.  Ο κόσμος σήμερα είναι δικαιολογημένα στενοχωρημένος και θυμωμένος, το καταλαβαίνω απόλυτα.  Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο.  Δυστυχώς αυτά τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή θα αρχίσουν να γίνονται πιο συχνά αλλά θέλω όταν θα ξαναέρθω στην Καρδίτσα, και θα ξανά έρθω στην Καρδίτσα όπως έχω έρθει πολλές φορές και θα ξαναέρθω στη Θεσσαλία, ο θυμός, η στεναχώρια, η απογοήτευση να έχουν δώσει τη θέση τους στην ανακούφιση. Ανακούφιση ότι η Κυβέρνηση έκανε αυτό που της αναλογεί και η τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια, δήμοι, με τη στήριξη της Κυβέρνησης αυτό που της αναλογεί. Άρα να ξέρετε και νομίζω ότι έχουμε δείξει ως Κυβέρνηση δείγματα αποτελεσματικότητας ότι θα σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα και θα τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε θέσει».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κριτική που δέχθηκε από τον Α. Τσίπρα για «ανακοινώσεις – ψίχουλα» μπροστά στην «ολική καταστροφή» στην Καρδίτσα, επισημαίνοντας ότι όλοι όσοι έχουν κυβερνήσει αυτό τον τόπο έχουν το μερίδιο της ευθύνης τους.

«Φαίνεται αστείο να ασκείται μια κριτική από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ο οποίος εξ όσων γνωρίζω όσο ήταν πρωθυπουργός δεν πάτησε το πόδι του στην Καρδίτσα. Ήρθε μια φορά μόνο την προεκλογική περίοδο. Άρα να μην ξεχνάμε ότι όλοι όσοι έχουν κυβερνήσει αυτό τον τόπο έχουν το μερίδιο της ευθύνης τους. Θα είμαστε κοντά πάντως στην Περιφέρεια και έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της για να την στηρίξουμε και να αναλάβει με την χρηματοδότηση που εμείς μπορούμε να δώσουμε το βάρος που της αναλογεί».


 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου