Τις τελευταίες μέρες, η Πυροσβεστική, ακόμα μια φορά, είχε την… τιμητική της στη Ζάκυνθο (όπως δυστυχώς και σε άλλες περιοχές της χώρας). Εκτός από τις φωτιές, βρισκόταν σε γενική επιφυλακή για απεγκλωβισμούς και όποια άλλη κρίσιμη κατάσταση έπρεπε να διαχειριστεί εξαιτίας του κυκλώνα «Ιανού» που έπληξε με σφοδρότητα το νησί. Μέσα, λοιπόν, στον ορυμαγδό των ακραίων καιρικών φαινομένων, μια ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο το μεσημέρι (19/09/2020) ήρθε να συμπληρώσει την όμορφη και αγγελικά πλασμένη εικόνα της Ζακύνθου. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:

Τα γεγονότα

 

Στις 16/09/2020 στις 17.45 ξεκίνησε πυρκαγιά στο καταπράσινο όρος Σκοπός στη Ζάκυνθο, στην περιοχή «Νταμάρι του Αγούλου», και στις 19.57 και 20.02 ξεκινούν άλλες τρεις εστίες φωτιάς στο ίδιο βουνό. Οι πυροσβέστες που σπεύδουν εκεί εντοπίζουν τον Γ. Γ. να απομακρύνεται από το σημείο από όπου ξεκίνησαν οι φωτιές, ενώ κανένας άλλος δεν υπήρχε εκεί κοντά. Τον σταματούν, καλούν την Αστυνομία και γίνεται η προσαγωγή του στην Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου.

Στις 17/09/2020, στις 09.44, το Πυροσβεστικό Σώμα εκδίδει το Δελτίο Τύπου αρ. 4312, με τίτλο «Σύλληψη ενός άνδρα ως υπαίτιου πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση στη Ζάκυνθο», όπου αναφέρονται τα εξής: «Συνελήφθη χθες, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπάλληλους της Π.Υ. Ζακύνθου, ένας άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση, ο οποίος έθεσε φωτιά σε 4 ανεξάρτητες εστίες σε δασική έκταση στην περιοχή Σκοπός Ζακύνθου. Ο ανωτέρω είναι ύποπτος τέλεσης πέντε επιπλέον πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στην ίδια περιοχή. Για το ανωτέρω περιστατικό επιβλήθηκε Διοικητικό Πρόστιμο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη και ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας» (Πηγή: ireservice.gr).

Επανερχόμαστε στη σύλληψη του υπόπτου: Σχηματίζεται δικογραφία από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής και, την Πέμπτη 17/09/2020, οδηγείται στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου, στο πλαίσιο του αυτόφωρου. Επειδή η εισαγγελέας απουσίαζε, ο αντεισαγγελέας τού απήγγειλε κατηγορίες για «εμπρησμό από πρόθεση» και οδηγήθηκε στην ανακρίτρια. Του δόθηκε προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο 19/09/2020. Το Σάββατο το μεσημέρι, λοιπόν, με τη σύμφωνη γνώμη αντεισαγγελέα και ανακρίτριας, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους –εμφάνιση κάθε Δευτέρα στο αστυνομικό τμήμα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα– και καταβολή εγγύησης 3.000 ευρώ έως τις 19 Οκτωβρίου 2020 (αν το ποσό δεν έχει κατατεθεί έως τότε, θα συλληφθεί και θα προφυλακιστεί). Μέχρι εδώ, είναι μια συνήθης διαδικασία συλλήψεως στο πλαίσιο του αυτοφώρου, προσαγωγής, απολογίας, απαγγελίας κατηγοριών κ.λπ.

Θριαμβολογία και ευχαριστίες

 

Μετά την απελευθέρωση του υπόπτου, ο αδελφός του, θέλοντας να δείξει τη χαρά του, αλλά και ποιος κάνει κουμάντο στη Ζάκυνθο, έκανε την εξής ανάρτηση, η οποία, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, κατέβηκε λίγο αργότερα (κατά την αντιγραφή, δεν έχουμε ακολουθήσει την ορθογραφία και τη στίξη του κειμένου της ανάρτησης, για να γίνει πιο κατανοητό το περιεχόμενό του, το οποίο παρατίθεται αυτολεξεί· η αυθεντική μορφή φαίνεται στη (Φωτ. 1):

«Μετά από τέσσερις μέρες και νύχτες χωρίς να έχουμε κλείσει σχεδόν μάτι εξαιτίας κάποιου κυρίου… που με τη μάχη που έδωσε για να βρει ένα εξιλαστήριο θύμα για να το ενοχοποιήσει για ό,τι έχει συμβεί φέτος το καλοκαίρι στην ευρύτερη περιοχή του Σκοπού, την απάντηση την έλαβε σήμερα το μεσημέρι με τη σύμφωνη γνώμη των κ.κ. εισαγγελέα και ανακριτή. Στην παρούσα φάση δεν θέλω να πω περισσότερα. Θέλω να ευχαριστήσω τον συνήγορό μου και πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Ζακύνθου, κ. Αναστάσιο Πλέσσα, τον κ. βουλευτή Ζακύνθου, τον κ. αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, τον κ. πρόεδρο Αργασίου Ανδρέα Κοτσώνη, όλους τους χωριανούς μου στο Αργάσι. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου για την άψογη συμπεριφορά και αντιμετώπιση απέναντι στον αδελφό μου τις μέρες που ήταν εκεί. Τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ζακύνθου κ. Διονύσιο Καρδιανό Μπούκιο, για το ενδιαφέρον και τη στήριξή του. Και τελευταίο άφησα τον κ. ……., για πολλούς λόγους δεν αναφέρω το όνομά του, τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου».

 
 

 

Δικαιοσύνη α λα καρτ;

Ας εκτιμήσουμε την ειλικρινή έκφραση ευχαριστιών του συντάκτη του παραπάνω κειμένου προς όσους βοήθησαν στην περιπέτεια του αδελφού του και ας δεχθούμε ότι αυτά που λέει ίσως δεν τα βγάζει απ’ το μυαλό του. Διαβάζοντας τις διάφορες προτάσεις, λοιπόν, δεν ξέρουμε τι να πρωτοθαυμάσουμε:

  • Το ότι την ώρα που ο αέρας έπαιρνε σβάρνα δέντρα, στέγες, αυτοκίνητα και κυρίως ό,τι είχε απομείνει όρθιο από την κολοβή τουριστική περίοδο, λόγω κορονοϊού, στη Ζάκυνθο, η τοπική οργάνωση της ΝΟΔΕ, τοπικά στελέχη, ο βουλευτής Δ. Ακτύπης, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Στασινόπουλος και άλλοι είχαν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να μην προφυλακιστεί ο φερόμενος ως εμπρηστής, αφού ο αδελφός του, Ν. Γ., είναι κομματικό στέλεχος της Ν.Δ.;
  • Το ότι οι «άριστοι» της κυβερνώσας παράταξης ξέχασαν για λιγάκι τη διάκριση των εξουσιών και είπαν να δουν πώς είναι να επηρεάζεται η Δικαιοσύνη από πολιτικές παρεμβάσεις, που όπως μαθαίνουμε φτάνουν μέχρι ανώτερα κλιμάκια;
  • Το ότι ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ζακύνθου, Διονύσης Καρδιανός Μπούκιος, συγχαίρει τον συντάκτη του κειμένου για την αίσια έκβαση της περιπέτειας συγγενικού του προσώπου (βλ. Φωτ. 2) και δεν διαψεύδει τίποτα από όσα παρατίθενται, ούτε αναρωτιέται για ποιο λόγο ο συγκεκριμένος άνθρωπος ευχαριστεί τον ίδιο και άλλες πολιτικές Αρχές του τόπου για κάτι που αφορά αμιγώς τις αστυνομικές και τις δικαστικές Αρχές;
  • Το ότι ο συντάκτης της ανάρτησης ευχαριστεί «την Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου για την άψογη συμπεριφορά και αντιμετώπιση» απέναντι στον αδελφό του τις μέρες που κρατήθηκε εκεί;

Από την άλλη, όμως, γιατί να μας εκπλήσσει η άψογη συμπεριφορά των οργάνων της τάξης; Ο κατηγορούμενος δεν ήταν ούτε εκπαιδευτικός που διεκδικεί μικρότερο αριθμό μαθητών στην τάξη, ούτε αντιφασίστας που σβήνει σβάστικες ζωγραφισμένες από νεοναζί δίπλα στον Λευκό Πύργο, ούτε πρόσφυγας, ούτε ο Ζακ Κωστόπουλος, ούτε κάποιος άλλος από τους γνωστούς «ανθέλληνες» (σε τέτοιες περιπτώσεις, η συμπεριφορά των αστυνομικών είναι γεμάτη ψέγη)· κάποιος που κατηγορείται για έναν τόσο δα εμπρησμό ήταν…

Ειρήσθω εν παρόδω, ο Νίκος Μηλιώτης, θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αντί να μεταβεί στη Ζάκυνθο τις μέρες της θεομηνίας, προτίμησε να ευχηθεί από την Κέρκυρα «Να πάνε όλα καλά». Φαντάστηκε ίσως ότι οι κεφαλές του νησιού θα αντιμετώπιζαν επάξια τον «Ιανό». Αν όμως ισχύουν όλα αυτά που διαβάζουμε, φαίνεται ότι είχαν άλλες έγνοιες… και μάλλον επηρεάστηκαν από τη ρωμαϊκή μυθολογία που λέει ότι ο Ιανός ήταν ο θεός της μετάβασης: αρχή - τέλος, είσοδος - έξοδος. Αυτό το τελευταίο μάλλον το πήραν πολύ πατριωτικά και σκέφτηκαν: «Μπήκε στο κρατητήριο το “δικό μας παιδί”; Εμείς θα το βγάλουμε!»

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών