Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 09 Σεπ 2023
Η τρίτη πληγή της νέας κυβέρνησης
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
Τα τεράστια αδιέξοδα του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την κατάρρευση του «επιτελικού κράτους» στις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές και το δίλημμα για την παρουσία του ή όχι στη Θεσσαλονίκη.

Σε πρόωρη κρίση περιέρχεται η κυβέρνηση, η οποία –παρότι βρίσκεται μόλις στην αρχή της δεύτερης θητείας της– είναι ήδη βαθιά λαβωμένη και στα μάτια έμπειρων πολιτικών παρατηρητών φαίνεται κιόλας γερασμένη, ενώ ο αέρας που της έδινε ο πρόσφατος εκλογικός της θρίαμβος έχει ήδη εξανεμιστεί.

Ο πρωθυπουργός σχεδίαζε το πώς θα ανέβει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, προκειμένου να επιχειρήσει να καλλιεργήσει ένα αίσθημα επανεκκίνησης και να προσπαθήσει να αλλάξει την ατζέντα μετά την απόλυτη κυβερνητική αποτυχία στην αντιμετώπιση των καταστροφικών και φονικών πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού. Ολα αυτά ασφαλώς ανατράπηκαν μετά τη νέα πλήρη κατάρρευση του «επιτελικού κράτους» απέναντι στις καταστροφικές και φονικές πλημμύρες.

Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη παρέμενε στον αέρα. Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι η καθιερωμένη ομιλία και η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού έχουν αναβληθεί για τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, χωρίς να ξεκαθαρίζεται από το μέγαρο Μαξίμου η ημερομηνία. Και στην πραγματικότητα χωρίς να ξεκαθαρίζεται το τι τελικά θα γίνει, καθώς χθες κυκλοφορούσαν και σενάρια για διεξαγωγή μόνο της ομιλίας (χωρίς τον γνωστό πανηγυρικό χαρακτήρα) ή μόνο της συνέντευξης Τύπου, ενώ φυσικά ισχυρό σενάριο, ήδη από την ανακοίνωση της αναβολής της εμφάνισης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, φαντάζει και η ολική ακύρωσή της.

Οι σκέψεις που είναι σαφές ότι έχουν κάνει στο μέγαρο Μαξίμου είναι, από τη μία, ότι αν ο πρωθυπουργός δεν παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, θα του καταλογιστεί ότι αποφεύγει να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα για την κατάρρευση του «επιτελικού κράτους» απέναντι στις πυρκαγιές και, αμέσως μετά, στις πλημμύρες.

Από την άλλη, στο Μαξίμου ξέρουν ότι ειδικά αυτή τη χρονιά ο πρωθυπουργός ουσιαστικά δεν έχει να κάνει καμία εξαγγελία οικονομικού περιεχομένου στη ΔΕΘ. Ηδη μετά τις πυρκαγιές, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι δεν θα πει καθόλου για καινούργια οικονομικά μέτρα και πως δεν θα υπάρχει «οικονομικό καλάθι», αλλά «μεταρρυθμιστικό καλάθι». Οτι θα μιλήσει δηλαδή για το τι είδους «μεταρρυθμίσεις» θέλει να κάνει και θα προωθήσει το περιβόητο αφήγημά του περί «πολυδύναμου και πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού».

Μόνο που το αφήγημα αυτό, μετά και την ανείπωτη καταστροφή από τις πλημμύρες και τον τραγικό απολογισμό του αριθμού τον νεκρών, έχει πλέον καταρρεύσει για τα καλά. Επομένως η φετινή παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δημιουργεί στο Μαξίμου ένα μεγάλο αδιέξοδο.

Το τεράστιο αδιέξοδο, όμως, για την κυβέρνηση είναι η ολική ανατροπή του οικονομικού της σχεδιασμού λόγω του υπέρογκου κόστους της αποκατάστασης που απαιτείται για πλημμύρες και πυρκαγιές. Στο χθεσινό φύλλο της «Εφ.Συν.» σημειώναμε τις εκτιμήσεις κυβερνητικών πηγών ότι το κόστος της αποκατάστασης μετά τις σημερινές πλημμύρες θα είναι πολλαπλάσιο των προηγούμενων θεομηνιών.

Σημειώναμε επίσης εκτιμήσεις από το WWF που λένε ότι o κυκλώνας «Ιανός» το 2020 είχε στοιχίσει πάνω από 1 δισ. ευρώ. Ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, που εσχάτως εμφανίστηκε δημοσίως μετά την καταστροφή, δήλωσε (ΕΡΤ) ότι «ο “Ιανός” ήταν σε μια συγκεκριμένη περιοχή και χρειάστηκαν περίπου 700 εκατ., εδώ νομίζω [σ.σ. θα χρειαστούν] τα τριπλάσια». Μάλιστα θέλησε να αφήσει και εσωκομματικές αιχμές για την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «την ευθύνη των αντιπλημμυρικών έργων την έχει η Κεντρική Διοίκηση, την έχει το υπουργείο».

Ολα συνηγορούν, λοιπόν, στoν ολοσχερή μηδενισμό του οικονομικού σχεδιασμού της κυβέρνησης, η οποία υποχρεώνεται τώρα σε πλήρη ανασχεδιασμό, με τον πρωθυπουργό χθες, σε σύσκεψη στο δημαρχείο Καρδίτσας με δημάρχους της περιοχής (μετά την πτήση του πάνω από τις πληγείσες περιοχές), να υπόσχεται πως «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Θα κινητοποιήσω και ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη, για να καλύψουμε πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες σε αποζημιώσεις των νοικοκυριών. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών – οικοσκευές και αποζημίωση των σπιτιών που έχουν καταστραφεί» και ότι «τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι είτε είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Δεν θα υπάρχει –να το τονίσω αυτό– ζήτημα πόρων. Υπάρχει ζήτημα γρήγορης υλοποίησης των έργων».

Βέβαια η χθεσινή εμφάνιση του πρωθυπουργού φέρνει στον νου την παρουσία του σε μια παλιότερη σύσκεψη και πάλι στην Καρδίτσα, με αντικείμενο τα μέτρα αποκατάστασης για τον «Ιανό», τέσσερις μήνες μετά την τότε θεομηνία (30.1.2021).

Τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε ότι «θα ξαναφτιάξουμε τις υποδομές καλύτερα από ό,τι ήταν [...] και θα βρούμε και την ευκαιρία να σχεδιάσουμε και το υπουργείο δρομολογεί –εξάλλου υπάρχουν τέτοιοι πόροι– και την υποστήριξη των δασικών, την ενίσχυση των δασικών αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ μια τέτοια καταστροφή. Φυσικές καταστροφές θα έχουμε και πάντα θα υπάρχουν καιρικά φαινόμενα τα οποία κάποια ενδεχομένως να μην μπορούμε καν να τα προβλέπουμε και ξέρουμε ότι με την κλιματική αλλαγή θα γίνονται πιο έντονα. Γνωρίζουμε όμως πια, και το γνωρίζετε καλά, πού είναι οι αδυναμίες και αυτές θα κοιτάξουμε να διορθώσουμε». Λόγια που σήμερα αποδείχτηκαν μόνο υποσχέσεις.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της Ν.Δ. εντείνεται η γκρίνια για το τόσο κακό ξεκίνημα της δεύτερης κυβερνητικής θητείας (υπόθεση Κροατών νεοναζί χούλιγκαν, καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες), ενώ αρχίζουν να διακινούνται και σενάρια ανασχηματισμού που υποκρύπτουν το ερώτημα «Ποιος θα χρεωθεί την ευθύνη για την κατάσταση;».

Κάποια άλλα «γαλάζια» στελέχη υπενθυμίζουν ωστόσο τον «ολικό ανασχηματισμό» που επέλεξε να κάνει ο πρωθυπουργός μετά τις εκλογές, τον οποίο ονόμασε «ροτέισον». Κίνηση που ο κ. Μητσοτάκης ασφαλώς επέλεξε, όχι μόνο για τους προφανείς λόγους –να δημιουργήσει μια αίσθηση ανανέωσης–, αλλά και για να εμφανιστεί ο ίδιος ως ο απόλυτος κυρίαρχος σε κυβέρνηση και κόμμα, ψαλιδίζοντας προβεβλημένα στελέχη και δίνοντας μια εικόνα ότι όλοι οι υπόλοιποι περιστρέφονται γύρω του όπως στο παιχνίδι «μουσικές καρέκλες».

Στελέχη της Ν.Δ. καταλογίζουν, λοιπόν, στον πρωθυπουργό ότι δημιούργησε έτσι μια κυβέρνηση γεμάτη υπουργούς που πρέπει να μάθουν τα αντικείμενά τους από την αρχή. Και πιστεύουν ότι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης την επιλογή του αυτή την πληρώνει.

πηγή:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου