O υψηλός δανεισμός του πρωθυπουργικού ζεύγους, αλλά και αρκετών μελών της κυβέρνησης και οι εξίσου υψηλές οφειλές που βρίσκονται «στα κόκκινα» είναι το στοιχείο που τραβά την προσοχή, μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων πολιτικών. Πάντως δεν περνούν απαρατήρητες κάποιες διακυμάνσεις σε σχέση με παλιές δηλώσεις αλλά και το περίφημο ακίνητο του Βολταίρου, που είχε αγοράσει η σύζυγος του πρωθυπουργού μέσω μιας εταιρείας, που φαίνεται να αποτελεί ακόμη «σκοτεινό σημείο».

Ο υπέρογκος δανεισμός των Κυριάκου και Μαρέβας Μητσοτάκη, που ξεπερνάει το 1,3 εκατ. ευρώ και μάλιστα χωρίς να έχει αποπληρωθεί το επίμαχο δάνειο για τον Κήρυκα Χανίων, όπως όφειλε εντός του 2018, αποτελεί την «κορυφή του παγόβουνου», καθώς τα δάνεια πολλών υπουργών έχουν χτυπήσει «κόκκινο»... 

 

Τα αστρονομικά δάνεια του Μηταράκη και οι 10.000 ευρώ από τη Βουλή

«Πρωταθλητής» των οφειλών σε δάνεια αναδεικνύεται ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης που οφείλει 745.000 αγγλικές λίρες (περίπου 850.000 ευρώ) για το αστρονομικό δάνεια ύψους 1 εκατ. λιρών που συνάπτει με την Πειραιώς του Λονδίνου το 2010 ενώ συνεχίζει να οφείλει 300.000 ευρώ σε ισόποσο δάνειο που έλαβε από την Εθνική το 2013. Μάλιστα, παρότι ο συνολικός δανεισμός του βρίσκεται σχεδόν στο 1,5 εκατ. ευρώ, το 2015 λαμβάνει δάνειο 10.000 ευρώ από τη Βουλή, το οποίο και οφείλει ακόμη στις 31-12-2019 ενώ έχει οφειλές σε κάρτες της τάξης των 22.000 ευρώ . Σίγουρα δεν αποτελεί υπόδειγμα για τη διαχείριση των οικονομικών... 

Kατά πόδας ακολουθεί ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο οποίος οφείλει συνολικά με τη σύζυγό του 1 εκατ. ευρώ σε διάφορα δάνεια με αρχική οφειλή 1,275 εκατ. ευρώ. Πολύ μεγάλο το ύψος της οφειλής και για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Μαίρη Ματσούκα (πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ) οφείλουν συνολικά 606.000 ευρώ σε δάνεια ύψους 888.000 ευρώ που έχουν συνάψει. 

 

Τα «κόκκινα δάνεια» του... αρμόδιου υπουργού!

Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει να οφείλει 624.000 ευρώ σε τρία δάνεια που έχει πάρει από Εθνική και Alpha Βank, κυρίως το 2007. Το αρχικό ποσό των δανείων είναι 630.000 ευρώ και σε ένα από τα δανειακά προϊόντα, το ύψος της οφειλής είναι πλέον μεγαλύτερο του αρχικού κεφαλαίου. Είναι πάντως εντυπωσιακά νούμερα για τον Υπουργό που έχει την ευθύνη της Εθνικής Οικονομίας αλλά και τη σχετική  αρμοδιότητα για τα δάνεια, εξαιτίας της οποίας κάνει συχνά δηλώσεις για «στρατηγικούς κακοπληρωτές» σε σχέση με τα «κόκκινα δάνεια» και για τη λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας.  

Μεγάλες είναι επίσης οι οφειλές της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινής Αραμπατζή (οφείλει 331.000 ευρώ σε 5 δάνεια, συνολικού ύψους 430.000 ευρώ) του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα (οφείλει 315.000 ευρώ με συνολικό δανεισμό 500.000 ευρώ) ενώ δεν περνάνε απαρατήρητες και οι οφειλές 50.000 ευρώ του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία. Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης έλαβε στις 21-1-2010 δάνειο 205.000 ευρώ με σημερινό οφειλόμενο ποσό 158.113,26 ευρώ. Τέλος, αρκετά υψηλό δανεισμό παρά τη μεγάλη περιουσία τους εμφανίζουν και διάφορα άλλα στελέχη της κυβέρνησης όπως ο Κωστής Χατζηδάκης (280.000 ευρώ) και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (300.000 ευρώ), που εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους. 

Μεγάλη διακύμανση εμφανίζεται στο Πόθεν Έσχες του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση καθώς στα εισοδήματά του προστίθενται 420.000 ευρώ από πώληση ενός ακινήτου. Πρόκειται για μια καλλιέργεια στη Νάξο, έκτασης 8,75 στρεμμάτων που φέρεται να πωλείται με τιμή περίπου 50.000 ευρώ ανά στρέμμα, εξαιρετικά υψηλή κατά γενική ομολογία. 

Για τη σύζυγο του πρωθυπουργού και το ακίνητο στο Παρίσι

Για την Μαρέβα Γκραμπόβσκι το ερώτημα παραμένει γιατί δεν βρίσκεται στη δήλωση του πρωθυπουργού, η εταιρία SCI PERSONAL VENTURES που της ανήκε κατά 95%, που είχε στην κατοχή της το πολυσυζητημένο ακίνητο του Βολταίρου στο Παρίσι και η οποία ιδρύεται την περίοδο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει στο πόθεν έσχες ότι βρίσκεται σε διάσταση με τη σύζυγό του.  
Ο πρωθυπουργός ανέφερε στην περυσινή του δήλωση ότι η εταιρία μεταβιβάστηκε κατά τη χρήση 2017 σε συγγενικό πρόσωπο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, οι γαλλικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρία παραμένει στην ιδιοκτησία της συζύγου του ακόμη και τώρα, άρα φέρεται να προκύπτει η υποχρέωση να συμπεριληφθεί στην τρέχουσα δήλωση περιουσιακής κατάστασης. 

πηγη:https://tvxs.gr