Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει το πιο συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης στη μεταπολίτευση και επαίρεται προκλητικά για τις «επιτυχίες» της. Όταν όμως τα γεγονότα είναι «ξεροκέφαλα» και κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, φταίνε «οι άλλοι», φταίει η αντιπολίτευση ή ακόμη και οι πολίτες. 

Με μια ακόμη δήλωση μνημείο ο «κακός» της κυβέρνησης, υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς ενώπιον της επερχόμενης καταστροφής από την πανδημία, δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι για τη μεγάλη έξαρση  δεν φταίει το άνοιγμα του τουρισμού αλλά... οι πολίτες. Αρνούμενος να παραδεχτεί την τραγική διαχείριση και τις παλλινωδίες, που αναζωπύρωσαν την πανδημία, τα έβαλε με τους πολίτες. 

Το πρωί της Τρίτης,  το υπουργός Υγείας, προσπαθώντας να κάνει επικοινωνιακή ρελάνς  και να διαψεύσει ότι του έχουν αφαιρεθεί όλες οι αρμοδιότητες εμφανίστηκε στην τηλεόραση και υποστήριξε ότι έχει εξασφαλίσει αρκετές δόσεις του εμβολίου για τον κοροναϊό, δίνοντας μάλιστα και ημερομηνίες. Ασήμαντη λεπτομέρεια ότι τέτοιο εμβόλιο δεν υπάρχει ακόμη, όπως επέμεινε να υποστηρίζει η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν λίγες ώρες μετά σε ένα «επικό άδειασμα».

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση έχτιζε το «πατριωτικό» της αφήγημα γύρω από τις προκλήσεις της Τουρκίας με το Oruc Reis αλλά δεν τόλμησε να παραδεχτεί ότι το τουρκικό σεισμογραφικό πραγματοποιούσε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ενώ ακούστηκε και η ευφάνταση δικαιολογία ότι ο ελληνικός στόλος έκανε «θόρυβο» και το εμπόδισε. Πλην όμως, αν δεν έκανε ποτέ έρευνες, σημαίνει ότι έπλεε απολύτως νόμιμα σε διεθνή ύδατα. Προς τι οι «κυρώσεις» που ζητούσε από την ΕΕ η κυβέρνηση και οι «κορώνες» των υπουργών της; Κάπως έτσι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλ. Διακόπουλος αναγκάστηκε να παραδεχτεί - ανασκευή των δηλώσεων έγινε αργότερα μετά από παρέμβαση του Μαξίμου-, προς όφελος της κοινής λογικής, ότι το Oruc Reis πραγματοποιούσε, ανενόχλητο όπως φαίνεται, έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αλλά και μετά από το επεισόδιο, ακόμη και ο χαμηλός πήχης που έθεσε η κυβέρνηση για να πάρει ένα ανούσιο κείμενο καταδίκης από το ανίσχυρο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, και όχι από μια Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, κατέληξε σε τεράστιο φιάσκο. Τα ελληνικά ΜΜΕ πανηγύρισαν για το «ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στην προκλητικότητα των Τούρκων» και εφηύραν εντυπωσιακή στήριξη από την Ε.Ε. Πλην όμως το Συμβούλιο όχι απλώς αρνήθηκε, όχι μόνο δεν ανέφερε ποτέ τη λέξη «κυρώσεις» αλλά η διπλωματική απομόνωση ήταν τέτοια, που μάλλον έγιναν νουθεσίες προς την ελληνική πλευρά να κάτσει γρήγορα στο τραπέζι του διαλόγου.

Όσο μιντιακή υπεροχή και θράσος και αν διαθέτει η κυβέρνηση, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να καθυστερήσει αλλά όχι να ματαιώσει την αποτυχία της σε μια σειρά από σοβαρά μέτωπα. 

πηγη:https://tvxs.gr