Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 22 Νοέ 2020
Ομπάμα / Τι αποκαλύπτει για Πούτιν, Μέρκελ, Σαρκοζί και Ερντογάν
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Στον κανόνα που θέλει η ιδιότητα του “πρώην Προέδρου” (της Αμερικής) να έχει το ελεύθερο να ξεκλειδώνει την “κάμαρα με τα μυστικά” της εξουσίας (φυσικά τα πιο ανώδυνα εξ αυτών) και ταυτόχρονα να είναι μια πολύ επικερδής δραστηριότητα, συγγραφική, εκδοτική, συμβουλευτική, ο Μπάρακ Ομπάμα, ο πρώτος Αφροαμερικανός Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, δεν αποτελεί εξαίρεση.

 

Ο πρώτος τόμος των πολυαναμενόμενων απομνημονευμάτων του, με τον προφανώς συμβολικό τίτλο “Γη της Επαγγελίας” από τον εκδοτικό οίκο Penguin Random House, πούλησε σχεδόν 890.000 αντίτυπα στις ΗΠΑ και τον Καναδά τις πρώτες 24 ώρες της κυκλοφορίας του, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ. Αναμένεται να γίνει μακράν το μεγαλύτερο best seller προεδρικών απομνημονευμάτων στην Ιστορία.

Εκτός από εξιστόρηση γεγονότων, προσωπική φιλοσοφία και αναμνήσεις μιας περιόδου, ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει περιλάβει στο βιβλίο του και το “ψυχογράφημα” πολλών κορυφαίων ηγετών που πρωταγωνιστούσαν στο παγκόσμιο στερέωμα την περίοδο της Προεδρίας του, με τους οποίους βεβαίως είχε συνεργαστεί.

Σε κάθε περίπτωση, στις περιγραφές του διακρίνεται μια ιδιαίτερη παρατηρητικότητα και οξυδέρκεια, αλλά και μια “αποστασιοποιημένη” ακρίβεια που δεν επιτρέπει η αποτύπωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε ηγέτη να θεωρηθεί καλοπροαίρετος χαρακτηρισμός.

Για παράδειγμα, για τον Συντηρητικό πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, την περίοδο 2010-16, ο πρώην Πρόεδρος γράφει ότι είχε “την εύκολη αυτοπεποίθηση που έχει κάποιος που δεν έχει πιεστεί σκληρά στη ζωή του”. Δεν παραλείπει επίσης να πετάξει τα καρφιά του για την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής του, παραδεχόμενος ωστόσο ότι τον συμπαθούσε προσωπικά.

Έναν από τους μεγαλύτερους “ανταγωνιστές” του στη διεθνή σκηνή, με τον οποίο ήρθε αντιμέτωπος ουκ ολίγες φορές, τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ομπάμα τον σκιαγραφεί με όχι τόσο κολακευτικό τρόπο. Τον παρομοιάζει με τους τοπικούς κομματάρχες των Δημοκρατικών στο Σικάγο, με τους οποίους είχε έρθει αντιμέτωπος στα πρώτα βήματα της πορείας του προς τον Λευκό Οίκο.

 

“Ήταν σαν τοπικός κομματάρχης, με τη διαφορά ότι είχε πυρηνικά όπλα και βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας” γράφει μ’ έναν τόνο ειρωνείας ο Ομπάμα. “Ο Πούτιν που θυμίζει εκείνους τους κομματάρχες του Σικάγου. Σκληροί, με ευφυΐα του δρόμου, δίχως συναισθήματα, που γνώριζαν ό,τι γνώριζαν, που ποτέ δεν απομακρύνθηκαν από τις στενές εμπειρίες τους και που θεωρούσαν την ποδηγέτηση, τη δωροδοκία, τις τρικλοποδιές, την απάτη και την περιστασιακή βία ως νόμιμα εργαλεία της δουλειάς”.

Για τον τότε Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ο Ομπάμα ξεδιπλώνει μια άκρως γραφική περιγραφή: “Ήταν όλο συναισθηματικές εκρήξεις και υπερφίαλη ρητορική” σημειώνει χαρακτηριστικά. “Οι συνομιλίες μαζί του ήταν άλλοτε διασκεδαστικές και άλλοτε εκνευριστικές. Τα χέρια του σε αέναη κίνηση, το στήθος του πετούσε προς τα έξω σαν μικρόσωμου κόκορα, ο προσωπικός μεταφραστής πάντα πίσω του προσπαθούσε εναγωνίως να αναπαραστήσει κάθε του χειρονομία και τονισμό καθώς η συζήτηση άλλαζε τόνο, από κολακεία σε κομπασμό και μετά σε αυθεντική διορατικότητα”.

Εντελώς αντίθετη είναι η περιγραφή της καγκελαρίου Μέρκελ, την οποία ο Ομπάμα εκθειάζει για τη “σταθερότητά της, την ειλικρίνειά της, την πνευματική αυστηρότητά της και την έμφυτη ευγένειά της”. Ο Ομπάμα λέει ότι στην αρχή η Μέρκελ ήταν επιφυλακτική απέναντι του λόγω της ρητορικής ικανότητάς του, αλλά δεν την παρεξήγησε.

Καρφιά όμως υπάρχουν στα απομνημονεύματα του πρώην Προέδρου και για τον Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται “εγκάρδιος” και “γενικά ανταποκρινόμενος” στα αμερικανικά αιτήματα.
21.11.20 10:45
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
πηγη:https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου