«Πρόκειται για εξελίξεις δυσβάστακτες οικονοµικά, αντιδραστικές ως προς το πολιτικό κλίµα στη χώρα και επικίνδυνες για την ειρήνη» συμπεραίνει, ενώ στην ανακοίνωσή της εξηγεί πως:

«Το πολεμοχαρές Σύμφωνο µε τη Γαλλία βαφτίζεται «αμυντικό», ενώ είναι πασιφανές ότι «στοχεύει» προς την Τουρκία και αποτελεί ευρύτερη «επίδειξη δύναµης» στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ιστορία προειδοποιεί ότι τέτοια “διµερή” πολεµικά/«αµυντικά» σύµφωνα, λειτουργούσαν συνήθως ως πρελούδια κι επιταχυντές των πολεµικών αναµετρήσεων που -τάχα- σκόπευαν να αποτρέψουν. Ο ρόλος και οι φιλοδοξίες του γαλλικού ιµπεριαλισµού σε ζώνες όπου υπήρξε αποικιοκρατική δύναμη κι εξακολουθεί να θεωρεί “σφαίρες επιρροής” του (Αφρική, Μέση Ανατολή) δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες ως προς την επιθετική φύση της συµφωνίας».

Η ΔΕΑ καλεί σε κινητοποίηση, την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, ημέρα ψήφισης της συμφωνίας, στις 18:30 στο Σύνταγμα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Όχι στην πολεμοχαρή συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Με νωπές ακόμα τις µνήµες από την ανείπωτη καταστροφή των πυρκαγιών του καλοκαιριού, όπου υπήρξε απελπιστική έλλειψη πυροσβεστικών εναέριων µέσων, η κυβέρνηση αποφασίζει να αγοράσει άλλα 6… πολεµικά αεροπλάνα, ανεβάζοντας την αρχική πανάκριβη αρχική παραγγελία των 18 Rafale σε 24. Ενώ τα συστήµατα δηµόσιας υγείας και παιδείας βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, η ίδια κυβέρνηση που έχει δηλώσει ότι «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», αγοράζει 3 + 1 πανάκριβες φρεγάτες Belharra και 3 κορβέτες Gowind.

Αυτές οι «µεγάλες αγορές» φέρνουν και µια επικίνδυνη αναβάθµιση του µιλιταρισµού και της πολεµοχαρούς κουλτούρας, ενώ η έξαρση της πολεµοκαπηλείας και του αντιτουρκισµού στρώνει το έδαφος και στις πρόσφατες προσπάθειες φασιστικών και συµµοριών να ξανασηκώσουν κεφάλι.

Το πολεμοχαρές Σύμφωνο µε τη Γαλλία βαφτίζεται «αμυντικό», ενώ είναι πασιφανές ότι «στοχεύει» προς την Τουρκία και αποτελεί ευρύτερη «επίδειξη δύναµης» στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ιστορία προειδοποιεί ότι τέτοια «διµερή» πολεµικά/«αµυντικά» σύµφωνα, λειτουργούσαν συνήθως ως πρελούδια κι επιταχυντές των πολεµικών αναµετρήσεων που -τάχα- σκόπευαν να αποτρέψουν. Ο ρόλος και οι φιλοδοξίες του γαλλικού ιµπεριαλισµού σε ζώνες όπου υπήρξε αποικιοκρατική δύναμη κι εξακολουθεί να θεωρεί «σφαίρες επιρροής» του (Αφρική, Μέση Ανατολή) δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες ως προς την επιθετική φύση της συµφωνίας.

Πρόκειται για εξελίξεις δυσβάστακτες οικονοµικά, αντιδραστικές ως προς το πολιτικό κλίµα στη χώρα και επικίνδυνες για την ειρήνη.

Η απάντηση χρειάζεται να δοθεί από τον κόσµο του κινήµατος και τις δυνάµεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ως πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, καλούµε σε συγκέντρωση τη μέρα ψήφισης του ελληνογαλλικού συµφώνου.
Γνωρίζοντας ότι μέσα στη Βουλή θα επικρατήσουν οι συναινέσεις «επί της αρχής» και οι επικίνδυνοι καυγάδες «εθνικής πλειοδοσίας» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρειάζεται να ακουστεί έξω από τη Βουλή η αντιπολεµική αντίρρηση.

• Λεφτά για Υγεία-Παιδεία, όχι για εξοπλισµούς
• Καµιά συµµετοχή σε ιµπεριαλιστικές επεµβάσεις
• Διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών σε Ελλάδα-Κύπρο-Τουρκία
Συγκέντρωση στο Σύνταγµα, Πέµπτη 7 Οκτώβρη, 6.30 µ.µ.
πηγη: https://thepressproject.gr