Σε αντίθεση με την άτυπη ενημέρωση από το Μαξίμου, που επιχείρησε να δώσει ειδυλλιακή εικόνα για τα όσα συμβαίνουν με τα ΜΜΕ,η  συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ευρωπαία Επίτροπο Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα με ανάρτησή της γνωστοποίησε πως κατά τη συζήτηση όχι μόνο έθεσε στον πρωθυπουργό το σύνολο της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου, αλλά τέθηκε και το ζήτημα των παρακολουθήσεων.  

«Είχαμε μια εποικοδομητική και ανοιχτή συζήτηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Συμφωνήσαμε ότι η ισχυρή ενότητα της ΕΕ είναι η καλύτερη στάση ενάντια στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Συζητήσαμε επίσης διάφορα θέματα που καλύπτονται από την έκθεση για το Κράτος Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης των μέσων ενημέρωσης και της αναφερόμενης χρήσης λογισμικών παρακολούθησης (spyware)», ανέφερε στην ανάρτησή της η κ. Γιούροβα και πρόσθεσε: 

«Χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων, π.χ. τις εξεταζόμενες αλλαγές στον νόμο για τα fake news που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid. Χαιρετίζω επίσης την ανακοίνωση για τη θέσπιση πρόσθετων εγγυήσεων και ελέγχων στη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση».

Η ανἀρτηση Γιούροβα

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη χθεσινή σχετική άτυπη ενημέρωση του Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δεν συζητήθηκε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Επίσης με βάση τις κυβερνητικές πηγές, δεν έγινε αναφορά και σε πολλά άλλα θέματα που αναφέρονταν στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου και τα οποία είχε θέσει ως ατζέντα η κ. Γιούροβα για τις συναντήσεις της στην Αθήνα.

πηγη: https://tvxs.gr