Από το «δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και ένας τέτοιος πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να ξεκινήσει» που έλεγε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τον περασμένο Αύγουστο, μέχρι το «ο γρηγορότερος τρόπος για να κλιμακωθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία στις μη αναστρέψιμες συνέπειες ενός παγκόσμιου πολέμου είναι να εφοδιαστούν οι ψυχωσικοί στο Κίεβο με MLRS (σσ: αμερικανικό πυραυλικό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης) μεγάλης εμβέλειας» που έγραψε σήμερα, Τετάρτη, στην πλατφόρα Telegram, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, άλλαξαν πολλά, τόσο επί του πολεμικού πεδίου στην Ουκρανία, όσο και σε «περιφερειακό» επίπεδο:

Από το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου, μέχρι την έκρηξη στην Γέφυρα της Κριμαίας.

Οι ήττες της Ρωσίας στο μέτωπο τον Σεπτέμβριο, από την απώλεια της περιοχής που είχε υπό τον έλεγχό της στην Περιφέρεια του Χάρκοβο, μέχρι την απώλεια της κομβικής πόλης Λιμάν στα νοτιοαναταολικά, οδήγησαν το Κρεμλίνο σε επιστράτευση, αλλαγές της στρατιωτικής ηγεσίας, μπαράζ μαζικών πυραυλικών επιθέσεων σε όλη την Ουκρανία και κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής.

Έτσι, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Πούτιν άφησε την «ορθολογική» προσέγγιση του Αυγούστου και δήλωσε στο διάγγελμά του: «Θέλω να υπενθυμίσω σε όσους κάνουν τέτοιες δηλώσεις σε βάρος της Ρωσίας ότι η χώρα μας διαθέτει μέσα καταστροφής, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα πιο προηγμένα από αυτά που διαθέτουν χώρες του ΝΑΤΟ. Εάν απειληθεί η εδαφική μας ακεραιότητα, φυσικά και θα προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας με όλα τα μέσα που διαθέτουμε».

«Δεν είναι μπλόφα», προειδοποίησε.

Στο τελευταίο συμφωνούν και οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τους οποίους, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν τακτικά πυρηνικά όπλα, μικρότερης ισχύος από ό,τι τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα.

Το ίδιο εκτιμά και η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ: «Μην κάνετε το λάθος να απορρίψετε τις (σσ. πυρηνικές) απειλές του Ρώσου προέδρου ως μπλόφα».

Το ίδιο πιστεύει και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι ο Πούτιν «δεν αστειεύεται όταν μιλάει για την πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών ή βιολογικών ή χημικών όπλων» διότι ο ρωσικός στρατός «θα μπορούσε κανείς να πει» ότι δεν τα πάει τόσο καλά στον πόλεμο.

Τα παραπάνω τα είπε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, στην πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε λιγότερο σίγουρος. Απαντώντας στο πόσο ρεαλιστικό θεωρεί ότι είναι το ενδεχόμενο να δώσει τέτοια διαταγή ο Πούτιν, ο Μπάιντεν είπε: «Λοιπόν, δεν νομίζω ότι θα το κάνει».

Πάντως, πίσω από την «πυρηνική» ρητορική του Κρεμλίνου, είναι πολύ πιθανό να κρύβεται και μια προσπάθεια πίεσης προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ώστε να σταματήσουν τον εξοπλισμό του Κιέβου.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην ανάρτησή του ο Μεντβέντεφ συνδέει την προειδοποίηση έναρξης Γ' Παγκοσμίου Πολέμου, με μια πιθανή αποστολή αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, MLRS, στο Κίεβο, τα οποία μπορούν να χτυπήσουν στόχους στην ρωσική ενδοχώρα.

Το μήνυμα προς την Δύση είναι σαφές: Εάν δεν θέλετε κλιμάκωση, σταματήστε να εξοπλίζετε το Κίεβο.

Είχε προηγηθεί η απειλή των G7 προς τη Μόσχα για «σοβαρές επιπτώσεις» στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, στο φόντο των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία.

Ωστόσο, από την ίδια ανάρτηση του Μεντβέντεφ προκύπτει επίσης, ότι, ουσιαστικά, η διεθνής κλίμακα του πολέμου είναι ήδη γεγονός.

Έτσι, ο Μεντβέντεφ παραθέτει σχετική δήλωση του Στόλτενμπεργκ, η οποία, κατά τον Ρώσο ανώτερο αξιωματούχο, επιβεβαιώνει, ουσιαστικά, την εν πολλοίς κοινή - και στη Δύση παραδοχή - ότι στην Ουκρανία συγκρούονται ουσιαστική η «όλη» Δύση με τη Ρωσία:

«Η θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι η νίκη της Ρωσίας θα σήμαινε την ήττα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αποτελεί άμεση επιβεβαίωση της συμμετοχής του μπλοκ (σσ. του ΝΑΤΟ) στον πόλεμο κατά της χώρας μας. Ο τίμιος Νορβηγός τελικά το παραδέχτηκε» έγραψε ο Μεντβέντεφ.

Σε κάθε περίπτωση, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά και αυτό ήδη είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ακόμη και αν θεωρηθεί ότι η τακτική του «μαστίγιου» και του «καρότου» εκ μέρους του Κρεμλίνου στο ζήτημα της πυρηνικής απειλής εξυπηρετεί επικοινωνιακούς σκοπούς εφησυχασμού στο εσωτερικού και πίεσης στο εξωτερικό, δύσκολα μπορεί κάποιος να νιώθει άνετα όταν ακούει την ηγεσία της χώρας με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο του πλανήτη να κουνάει μπροστά στα μάτια κάθε ενδιαφερόμενου το τέλος του κόσμου.
πηγη: https://tvxs.gr