Στην εκτίμηση ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζεται για μία μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία, μεταφέροντας, μάλιστα τον πόλεμο πέρα από το Ντονμπάς, στην Υπερδνειστερία, προχώρησε σήμερα η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Άβριλ Χέινς.

«Εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του οποίου εξακολουθεί να σκοπεύει να επιτύχει στόχους πέρα από το Ντονμπάς», είπε η Χέινς στους νομοθέτες.

Πρόσθεσε, ότι ο Πούτιν υπολόγιζε ότι η αποφασιστικότητα της Δύσης θα αποδυναμωνόταν με την πάροδο του χρόνου.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το AFP στηριζόμενο στην Άβριλ Χέινς η οποία έχει καταθέσει στην επιτροπή των ενόπλων υπηρεσιών της Γερουσίας για παγκόσμιες απειλές ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να οδηγήσει τον πόλεμο στην Υπερδνειστερία.

«Εκτιμούμε ότι οι στρατηγικοί στόχοι του Πούτιν πιθανότατα δεν έχουν αλλάξει, υποδεικνύοντας ότι η απόφαση στα τέλη Μαρτίου να επικεντρωθούν εκ νέου οι ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς είναι μόνο μια προσωρινή στροφή», δήλωσε η Άβριλ Χέινς.

«Ο Πούτιν πιθανότατα θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία για να υποστηρίξει την πολεμική προσπάθεια στην ευρύτερη περιοχή» πρόσθεσε η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η Χέινς συνέχισε, λέγοντας πως «ο αβέβαιος χαρακτήρας της μάχης σε συνδυασμό με την πραγματικότητα ότι ο Πούτιν αντιμετωπίζει μια αναντιστοιχία μεταξύ των φιλοδοξιών του και των σημερινών συμβατικών στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας σημαίνει ότι οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να είναι πιο απρόβλεπτοι και δυνητικά κλιμακούμενοι».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η Μόσχα συνεχίζει να χρησιμοποιεί την πυρηνική ρητορική για να αποτρέψει τις ΗΠΑ και τη Δύση από το να αυξήσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία». Παρ' όλα αυτά, υπογράμμισε ότι ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους «θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο σε μια υπαρξιακή απειλή».

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για την Υπερδνειστερία

Η περιοχή της Υπερδνειστερίας φαίνεται να εξελίσσεται σε βασικό παράγοντα στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και το Aljazeera εντοπίζει πέντε βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε.

  • Τι είναι η Υπερδνειστερία;

Στην περιοχή κατοικεί ένας πληθυσμός 470.000 ανθρώπων, με τους Ρώσους και του Ουκρανούς μαζί να υπερτερούν αριθμητικά των Μολδαβών. Ενώ αναγνωρίζεται διεθνώς ως μέρος της Μολδαβίας, η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστικών αρχών από το 1992, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ που πυροδότησε μια σύγκρουση μεταξύ της πρόσφατα ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Μολδαβίας και αυτονομιστών που ήθελαν να διατηρήσουν τους σοβιετικούς δεσμούς.

Καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δεν αναγνωρίζει το έδαφος ως ανεξάρτητο, αλλά οι αρχές της Μολδαβίας δεν ελέγχουν την περιοχή, η οποία λειτουργεί σαν ξεχωριστό κράτος.

  • Τι σχέση έχει η Υπερδνειστερία με τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας;

Η Ρωσία έχει περίπου 1.500 στρατιώτες στην Υπερδνειστερία, την οποία η Μόσχα αναφέρει ως «ειρηνευτική» δύναμη. Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι αυτές οι δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να επιτεθούν στην Ουκρανία από τα δυτικά.

Η Ρωσία πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή μόλις στις 2 Φεβρουαρίου και είπε ότι η ρωσική παρουσία είναι απαραίτητη για την προστασία των πολιτών της στην περιοχή και τη διατήρηση της ειρήνης μεταξύ Μολδαβών και Υπερδνειστερών.

Σε περίπτωση που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να εμπλέξει την Υπερδνειστερία στον πόλεμο, η ίδια δεν θα έχει περιθώρια να αρνηθεί, καθώς παραμένει εξαρτημένη οικονομικά από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του δωρεάν φυσικού αερίου.

  • Ποια είναι τα συμφέροντα της Ρωσίας στην Υπερδνειστερία;

Ο Ρώσος στρατηγός Rustam Minnekayev, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα από ρωσικά ΜΜΕ, δήλωσε ότι η Ρωσία είχε στόχο να πάρει τον έλεγχο της νότιας Ουκρανίας, η οποία θα της έδινε πρόσβαση στην Υπερδνειστερία. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν ο ρωσικός στρατός, που εμπλέκεται σε έναν αγώνα για την κατάληψη της ανατολικής Ουκρανίας, θα είναι σε θέση να καταλάβει περισσότερα εδάφη στη νότια Ουκρανία και να προχωρήσει προς τη Μολδαβία.

Παρόλα αυτά, η Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει την Υπερδνειστερία για να βοηθήσει με ιατρική βοήθεια και τρόφιμα, να φυλάξει τις νηοπομπές, να εξασφαλίσει το σιδηροδρομικό δίκτυο και να έχει έναν ασφαλή χώρο για ανεφοδιασμό στρατευμάτων, επισκευή εξοπλισμού και ανασυγκρότηση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει ότι η εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του ήταν μόνο η αρχή και ότι η Μόσχα έχει σχέδια να καταλάβει εδάφη και σε άλλες χώρες.

  • Είναι η Μολδαβία μέλος του ΝΑΤΟ;

Η Μολδαβία δεν αποτελεί μέρος της διατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας και έχει προσπαθήσει να παραμείνει ουδέτερη μετά την ανεξαρτησία της, με την ουδετερότητα να κατοχυρώνεται στο Σύνταγμά της.

Ωστόσο, εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά να αμυνθεί από μια πιθανή ρωσική εισβολή εάν ο Πούτιν πιέσει προς τα δυτικά. Τον Μάρτιο, η χώρα των περίπου 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων υπέβαλε αίτηση για ένταξη της στην ΕΕ, μαζί με τη Γεωργία και την Ουκρανία.

  • Η Ρωσία έχει φιλοδοξίες στην περιοχή;

Μια εβδομάδα μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, δημοσιοποιήθηκε ένα βίντεο που δείχνει τον Πούτιν και τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να στέκονται δίπλα σε έναν χάρτη που φαινόταν να δείχνει την Υπερδνειστερία ως πιθανό στόχο. Αξιωματούχοι στη Λευκορωσία είπαν αργότερα ότι ο χάρτης ήταν λάθος.

Η Μολδαβία έχει μακρά ιστορία κυριαρχίας από τη Ρωσική Αυτοκρατορία και αργότερα την ΕΣΣΔ. Ωστόσο, έχει απομακρυνθεί από τη ρωσική επιρροή ήδη από τη δεκαετία του 1990, προσεγγίζοντας σταδιακά την Ευρώπη.

πηγη: https://www.efsyn.gr