Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, την Τρίτη, ότι συμφώνησε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια «συνεργασία ανάλογη με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία», στο πλαίσιο της οποίας παραδίδονται από την Τσεχία στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα.

«Σήμερα (σσ. την Τρίτη) μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοια συστήματα και θα την προμηθεύσουμε με γερμανικά άρματα μάχης», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες «θα διευθετηθούν» από τα υπουργεία 'Αμυνας των δύο χωρών.

 

Διαβάστε επίσης: Γερμανός αναλυτής «καρφώνει» Σολτς για τα τεθωρακισμένα: Βάζει στη μέση την Ελλάδα για να μη χαλάσει σχέσεις με τη Μόσχα
Αντίστοιχες συμφωνίες συνεργασίας θα επιδιωχθούν και με άλλες χώρες, σημείωσε.

Το πρώτο μείζον ζήτημα - το οποίο ανέδειξαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης - είναι ο τρόπος που γνωστοποιήθηκε μια τόσο σοβαρή εξέλιξη, δηλαδή από έναν ξένο ηγέτη και όχι από τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρά το όρι, όπως θα δούμε στη συνέχεια, δεν συνιστά μόνο περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο (δηλαδή στον πόλεμο μεταξύ δύο κρατών που δεν έχουν την παραμικρή συμμαχική  σχέση με την Ελλάδα) με ό,τι αρνητικές συνέπειες έχει αυτό σε πολλά επίπεδα, αλλά αγγίζει πλέον και ζητήματα όπως αυτό της άμυνας της χώρας, στην πιο κρίσιμη, μάλιστα, στιγμή των ελληνο-τουρικών σχέσεων των τελευταίων ετών.

Ο σάλος ανάγκασε την κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να «γνωστοποιήσει», αργότερα την ίδια μέρα, ότι «κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων και μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder».

«Οι λεπτομέρειες» πρόσθεσε το υπουργείο «θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή.».

Ως γνωστόν, όμως, ο «διάβολος» βρίσκεται ακριβώς στις «λεπτομέρειες».

Τα ΒΜΡ-1 είναι παλιά, αλλά αξιόμαχα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα σε τουλάχιστον δύο νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Μπορεί να έχουν τεχνολογία τέλους της δεκαετίας του '60 και της δεκαετίας του '70, αλλά φέρουν πυροβόλο 73 χιλιοστών, είναι αξιόμαχα, πολύ σκληρά στις καταπονήσεις και ο ελληνικός στρατός είναι πλήρως εξοικειωμένος μαζί τους.

Από την άλλη, τα Marder μπορεί να είναι κάπως νεότερης τεχνολογίας, αλλά και πάλι μιλάμε για δεκαετίες '70 - '80. Είναι πιο γρήγορα από τα ΒΜΡ-1, αλλά με μακράν μικρότερη δύναμη πυρός, αφού φέρουν μόλις ένα πολυβόλο των 20 χιλιοστών στον πυργίσκο τους.

Επίσης, ο ελληνικός στρατός θα πρέπει να εκπαιδευτεί για να τα χρησιμοποιήσει.

Έτσι, τα ερωτήματα που τίθενται από την αντιπολίτευση, αλλά και από αναλυτές, μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

  • Είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε να μειώσουμε, ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία με την Τουρκία, την δύναμη πυρός στα νησιά;
  • Πώς θα ισοσκελιστεί η παραπάνω απώλεια; Με νέες αγορές όπλων;
  • Είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε να βαθύνουμε την πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας στην Ουκρανία στέλνοντας και άλλα όπλα;
  • Είμαστε σίγουροι - αυτή τη φορά ο ελληνικός λαός - ότι αυτή η «ανταλλαγή» δεν είναι μέρος ή «προοίμιο» ευρύτων εξοπλιστικών συμφωνιών με την Γερμανία, η οποία, όπως κάθε μεγάλος εξαγωγέας όπλων αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, βλέπει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια καλή εμπορική ευκαιρία;

Κάποιοι, μάλιστα, όπως το militaire.gr, ως προς το τελευταίο ερώτημα, αναφέρονται συγκεκριμένα στην «εμμονή των Γερμανών να "μας φορέσουν καπέλο" , πρόγραμμα εκσυγχρονισμού αρμάτων μάχης Leopard κόστους 2 δις;» με «όχημα» τα Marder.

ΣΥΡΙΖΑ: «Επιλογές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας»

«Άμεση ενημέρωση για τον οπλισμό που έχει αποστείλει και θα αποστείλει στην Ουκρανία η χώρα μας, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σεβόμενες τους πολίτες τους», «απαιτεί» με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ακολούθως αναφέρει: «Μόλις λίγες μέρες αφότου πληροφορηθήκαμε από τον Αμερικανό υπουργό 'Αμυνας, για την απόφαση Μητσοτάκη να αποστείλει νέο, βαρύτερο οπλισμό στην Ουκρανία, πληροφορούμαστε τώρα από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ότι η Ελλάδα θα αποστείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία. Και μάλιστα, τεθωρακισμένα χρήσιμα για την άμυνα της χώρας, εξού και η αναπλήρωσή τους από άλλα γερμανικά τεθωρακισμένα. Θεωρούμε αδιανόητο την είδηση αυτή να τη μαθαίνει ο ελληνικός λαός από τον Γερμανό καγκελάριο, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα στη δική του συνέντευξη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα, άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας, αυξάνεται κάθε εβδομάδα που περνά, την ίδια στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας».

Κλείνοντας αναφέρει: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις εν κρυπτώ για κρίσιμα εθνικά θέματα. Πόσο δε μάλλον, που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με επιλογές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και είναι σε αντίθεση με τα εθνικά μας συμφέροντα».

ΚΚΕ: Η ΝΔ «απογειώνει» την επικίνδυνη πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη κι "απογειώνει" την επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή τη φορά μέσω της αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων. Μάλιστα, το ζήτημα αυτό έγινε γνωστό από τον Γερμανό Καγκελάριο Σόλτς, ανακοινώνοντας και ελληνογερμανική συμφωνία αντικατάστασής τους, ενώ αντίθετα το απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης στη δική του συνέντευξη Τύπου. 

Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη που - πέραν της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά σε μια περίοδο που γίνονται ακόμη πιο εμφανείς οι κίνδυνοι τέτοιων επιλογών - σχετίζεται άμεσα και με την ίδια την άμυνα της χώρας» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ και καταλήγει: 

«Γι' αυτό τον λόγο, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο 'Αμυνας οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις, τόσο για το περιεχόμενο αυτής της απόφασης, όπως για παράδειγμα για το ποιες ελληνικές μονάδες αφορά η αποστολή των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, όσο και για τις λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας».

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ: Ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε τη συμφωνία

Πλήρη ενημέρωση από την κυβέρνηση ζήτησε το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Η σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος αναφέρει συγκεκριμένα:

«Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην παράδοση ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, που στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από γερμανικά. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς».

ΜέΡΑ25: Ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει κανένα μάθημα από την τακτική του «yes man»

«Για άλλη μία φορά μάθαμε από άλλον, από τον Γερμανό Καγκελάριο εν προκειμένω και όχι από τον Έλληνα Πρωθυπουργό - παρά την παραχώρηση σχετικής συνέντευξης τύπου -, ότι ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να εμπλέξει την χώρα μας «για τα καλά» στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν, εν κρυπτώ και χωρίς να διαβουλευτεί και να συμβουλευτεί κανέναν και παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν θέλει καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την αποστολή τεθωρακισμένων τα οποία λέει θα αναπληρωθούν κιόλας από την Γερμανία, στο πλαίσιο κάποιας συμφωνίας που έκανε ο κ. Μητσοτάκης με τον Όλαφ Σόλτς την ώρα που υποτίθεται του επιδείκνυε τους χάρτες για το Αιγαίου.

Φαίνεται πως ο Πρωθυπουργός όχι μόνο δεν έχει λάβει κανένα μάθημα από την τακτική του «yes man» που ακολουθεί τόσο καιρό με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά αντιθέτως δεν τον ενδιαφέρουν καν οι τεράστιοι κίνδυνοι που γεννώνται από όλη αυτή του την στάση για τη χώρα μας και τον λαό της.

Να μην υπάρξει καμία περαιτέρω εμπλοκή της χώρας σε όλους αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ανταγωνισμούς και να δώσουν άμεσα εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί της Κυβέρνησης του γι’ αυτές τις αδιανόητες, εξαιρετικά επικίνδυνες και απαράδεκτες αποφάσεις, τις οποίες γι’ άλλη μία φορά πληροφορούμαστε από τρίτους και όχι από όσους αρμοδίως πρέπει να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό.».

πηγη: https://tvxs.gr