Άλλη μια πυρκαγιά σε rubb hall σκηνή σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων του Καρά Τεπέ. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης, να εξωραΐσει την εικόνα του ΚΥΤ σε διάφορα ΜΜΕ, μία απλή πρόσθεση μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τους τελευταίους επτά μήνες, η πυροσβεστική κλήθηκε να σβήσει τέσσερα σοβαρά περιστατικά πυρκαγιών, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του tvxs, άλλες τρεις φορές κλήθηκε για να αντιμετωπίσει φωτιές σε μικρότερες κατασκευές. Φωτιές οι οποίες παρά την μικρότερη έκτασή τους, έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή προσφύγων. Όλα αυτά γιατί δεν έγινε ποτέ σοβαρός σχεδιασμός ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται τα καλώδια, ενώ οι πρόσφυγες ζουν ακόμα σε απάνθρωπες συνθήκες, παρά τα 3.3 εκ. ευρώ που έχουν διατεθεί για τη συγκεκριμένη δομή, όπως λένε γνώστες της υπόθεσης στο tvxs.

«Οι πρόσφυγες κινδυνεύουν γιατί επικρατούν ακόμα συνθήκες Μόριας. Για να καταλάβετε την ηλεκτροδότηση την ανέλαβαν ΜΚΟ τραβώντας καλώδια από εδώ κι από εκεί, ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό, τους πήγαιναν νερό με το βυτίο» λέει στο tvxs.gr  εργαζόμενος σε ΜΚΟ που ζει στη Λέσβο και του οποίου τα στοιχεία είναι στη διάθεση του site.

Χωρίς ηλεκτροδότηση και ζεστό μπάνιο

Παρά το γεγονός ότι ο Καρά Τεπές, βρίσκεται σχεδόν απέναντι από τη ΔΕΗ δεν υπάρχει ακόμη σύνδεση και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος εξακολουθεί να γίνεται εκ περιτροπής για 16 ώρες συνολικά τη μέρα (από τις 12.00 ως τις 14.00 περίπου και ξανά στις 22.00 ως τις 5.00π.μ.) σύμφωνα με την οργάνωση Lesvos Solidarity.

«Όταν αποφάσισαν να γίνει εκεί το ΚΥΤ,  είπε η ΔΕΗ ότι πρέπει να δημιουργηθεί στο σημείο υποσταθμός για να ηλεκτροδοτηθεί προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τόσων ανθρώπων. Τότε η κυβέρνηση χαρακτήρισε το ΚΥΤ ως προσωρινό και σταμάτησε κάθε συζήτηση για το ρεύμα. Πληρώνουν γεννήτριες  λοιπόν και πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει σωστά σχεδιασμένη ηλεκτροδότηση, αφού σχεδιάστηκε πρόχειρα όχι από ειδικούς ηλεκτρολόγους, με ολιγωρία και μια ασάφεια στην κατασκευή. Έτσι τα καλώδια δεν αντέχουν όταν κάνουν χρήση πολλοί πάροχοι» λέει ο εργαζόμενος στη ΜΚΟ ο οποίος θέτει τα ερωτήματα προς την κυβέρνηση:

«Ποιος μηχανικός υπέγραψε για τις εγκαταστάσεις; Έχει γίνει σχεδιασμός για την ασφάλεια του χώρου; Προσωπικά πιστεύω ότι αν είχαν γίνει όλα αυτά δεν θα κινδύνευαν κάθε λίγο ανθρώπινες ζωές».

Όμως και η υδροδότηση του ΚΥΤ έγινε πριν τρεις μήνες. Πως ζούσαν μέχρι τότε οι πρόσφυγες; «Πήγαιναν το νερό με τάνκερ. Εντωμεταξύ οι άνθρωποι είναι με γεννήτριες, ζούσαν δύο χρόνια εκεί, χωρίς να έχουν κάνει ζεστό μπάνιο! Για ποιες ανθρώπινες συνθήκες μιλούν;»

Φωτιές σε σκηνές με 40 άτομα

Η πρώτη φωτιά στον Καρά Τεπέ τον περασμένο Νοέμβριο ξεκίνησε από σκηνή, καίγοντάς την ολοκληρωτικά, μαζί με τα 15 εσωτερικά διαμερίσματα ενώ ο καπνός ήταν ορατός από τα γύρω χωριά. Τον Ιανουάριο είχαμε δύο περιστατικά στις 14 και στις 28 του μήνα. Για το πρώτο περιστατικό, έγραφε σχετικά το Alterthess:

«...Η φωτιά προκλήθηκε από μια θερμάστρα που χρησιμοποιούσαν οι πρόσφυγες για να ζεσταθούν. Τις τελευταίες μέρες στο νησί επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στις οποίες είναι πλήρως εκτεθειμένοι οι πρόσφυγες που ζουν σε άθλιες συνθήκες εκεί. Σύμφωνα με καταγγελίες που μεταφέρει η σελίδα στο facebook Νο Βorder, μόλις πρόσφυγας σήκωσε το κινητό του να τραβήξει βίντεο, αστυνομικός τον διέταξε να το διαγράψει».

Το δεύτερο περιστατικό του Γενάρη, αφορούσε φωτιά σε σκηνή στην οποία διέμεναν 40 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι και απομακρύνθηκαν χωρίς τραυματισμούς.  Η φωτιά οφείλόταν σε βραχυκύκλωμα από υπερθέρμανση καλωδίων σε θερμαντικό σώμα!

Όσο για το περιστατικό του Μαϊου, ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος σχολίασε στη σελίδα του στο fb: «Κάηκε χθες για 6η φορά (!) μέσα σε 6 μήνες το στρατόπεδο προσφύγων Καρά Τεπέ στην Λέσβο. Αυτό είναι το camp «υπόδειγμα» που μας λιβανίζουν τα πετσωμένα ΜΜΕ.

Ακόμα υπάρχουν τεράστιες σκηνές (Rubb hall) που καίγονται σαν λαμπάδες.

3.3 δις € πήρε το ελληνικό κράτος και ακόμα έχουν τους ανθρώπους σε σκηνές.

Πρόσφατα επισκεφθήκαμε το μέρος κι έπαθα σοκ. Οι ανθρωποφύλακες είναι εκατοντάδες.

Πετύχαμε και σκηνικό που μια χακί διμοιρία όρμαγε να δείρει συγγενείς που επέστρεφαν από την ταφή των νεκρών τους (7 νεκροί σε ναυάγιο αρχές Μάρτη).

Παντού υπάρχει αστυνομία, ένα ασφυκτικό αίσθημα καταθλιπτικής επιτήρησης. Για να πας σπίτι σου (δλδ στην σκηνή σου) περνάς από τσεκποιντ. Σεκιουριτάδες με ανιχνευτές μετάλλων σκανάρουν παιδάκια και ανοίγουν τις τσάντες τους όταν γυρνάνε από το σχολείο.

ΥΓ. Ντροπή και θλίψη για μέσα σαν Στο Νησί που ξεπλένουν αυτήν τη βαρβαρότητα (το άρθρο τους στα σχόλια).

#refugees»

Τι πρέπει να γίνει για να μη θρηνήσουμε  θύματα;

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές και τους εργαζόμενους στις ΜΚΟ, η φωτιά είναι ο νούμερο 1 κίνδυνος για τους πρόσφυγες στα camps, για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ακόμα και οι μικρότερης κλίμακας φωτιές, αυτές που καίνε μικρότερες σκηνές, μπορεί να στοιχίσουν τη ζωή σε ανθρώπους που ζουν εκεί, πολλοί από τους οποίους παραμένουν εκεί ακόμα και επί τρία χρόνια, περιμένοντας να εκδικαστεί το αίτημα τους για άσυλο.

Εκτός από τα περιστατικά στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, τον Σεπτέμβριο του ’21 μεγάλη πυρκαγιά είχε σημειωθεί μετά από έκρηξη στο καμπ της Σάμου όπου διέμεναν 560-570 άτομα.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η πολιτική που ασκείται στο προσφυγικό. Τρία χρόνια τώρα η κυβέρνηση, σε σχέση με τις δομές ακολουθεί πολιτική Μόριας, ενώ είναι γνωστά διεθνώς τα δράματα που προκύπτουν από τις βίαιες και παράνομες επαναπροωθήσεις. Οι πρόσφυγες παραμένουν όμηροι, ζουν σε άθλιες συνθήκες, αντιμετωπίζονται με πρωτοφανή σκληρότητα από τη δικαιοσύνη και την αστυνομία, η αλληλεγγύη έχει ποινικοποιηθεί από την κυβέρνηση, ώστε να μη μπορεί κανείς πια να διεκδικήσει ανθρώπινη διαβίωση γι’αυτούς τους ανθρώπους. Το ερώτημα είναι, τι πρέπει να γίνει για να μη θρηνήσουμε θύματα στα camps μετά από τόσα περιστατικά που μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι γλιτώνουν παρά τρίχα. Όλοι γνωρίζουμε, η πολιτεία οφείλει να δράσει» λέει ακτιβίστρια στο tvxs.

Το tvxs απέστειλε μέιλ με τα ερωτήματα που θέτει το ρεπορτάζ στο Υπουργείο Μετανάστευσης και θα δημοσιευθούν εφόσον απαντηθούν. 

πηγη: https://tvxs.gr