Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 02 Σεπ 2022
Κεραμέως και Ιερά Σύνοδος κατήγγειλαν τις δηλώσεις του Μητροπολίτη για τον βιασμό αλλά όχι για τις αμβλώσεις
Κλίκ για μεγέθυνσηΔέχεται ή όχι η Υπουργός Παιδείας το κατοχυρωμένο δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις; - Σιγή ιχθύος από τη Νίκη Κεραμέως και την Ιερά σύνοδο για τα όσα δήλωσε ο Μητροπολίτης σχετικά με τις αμβλώσεις - Κρεσέντο υποκρισίας

 

Καταδίκασε η Ιερά Σύνοδος τις απαράδεκτες δηλώσεις που έκανε ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος αλλά μόνο ως προς το σκέλος που αφορούν τον βιασμό των γυναικών. Την ίδια στιγμή δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στις δηλώσεις του Μητροπολίτη σχετικά με τις αμβλώσεις.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο Μητροπολίτης Δωδώνης αναφέρθηκε στις αμβλώσεις, λέγοντας ότι: «Όταν σήμερα πρέπει να σεβόμαστε το ζώο που το χτύπησαν κάποιοι, όταν έχουμε τόση υπογεννητικότητα, είναι δυνατόν να επιτρέπεται η καταστροφή ενός νηπίου, ενός παιδιού που όταν συλληφθεί έχει αρχίσει να είναι εν ζωή; Να το βγάζουμε και να το πετάμε λες και είναι σκυλί;».

Σε ότι αφορά τους βιασμούς των γυναικών, ο Μητροπολίτης δήλωσε ότι: «Δεν κάθεται μια γυναίκα να βιάζεται χωρίς να το θέλει, μην τρελαθούμε τώρα, μην τρελαθούμε. Εσείς αντιλαμβάνεστε ότι μια γυναίκα κάθεται και βιάζεται και μένει και έγκυος χωρίς να το θέλει; Θέλει συμμετοχή».

Η Ιερά Σύνοδος από την πλευρά της καταδίκασε τα όσα απαράδεκτα είπε ο Μητροπολίτης Δωδώνης σχετικά με τους βιασμούς, αλλά την ίδια στιγμή δεν πήρε θέση σχετικά με τις αμβλώσεις, μιας που πάγια θέση της Ιεράς Συνόδου είναι να στέκεται ενάντια στο αναφαίρετο δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις.

Δεν αναγνωρίζει δηλαδή το δικαίωμα των γυναικών να μεταχειρίζονται το σώμα τους όπως εκείνες θέλουν και επιθυμούν.

Η αφωνία της Ιεράς Συνόδου έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την οδηγία που εξέδωσε υπό τη μορφή εγκυκλίου και η οποία έφτασε σε όλες τις εκκλησίες από τις οποίες ζήταγε να προχωρήσουν στη διεξαγωγή κηρυγμάτων εντός των θρησκευτικών ναών σχετικά με «τη προστασία της ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων».

Σιγή ιχθύος και από τη Νίκη Κεραμέως για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη ως προς τις αμβλώσεις

Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Υπουργός Παιδείας η οποία κατήγγειλε τον Μητροπολίτη Δωδώνης για τα όσα είπε σχετικά με τον βιασμό των γυναικών αλλά δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στις δηλώσεις ως προς το σκέλος των αμβλώσεων.

Η καταγγελία της Νίκης Κεραμέως προηγήθηκε της Ιεράς Συνόδου και φαίνεται ότι σεβάστηκε πλήρως τη πάγια θέση της Ιεράς Συνόδου που αρνείται το δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις.

Η άκρως συντηρητική στάση της Νίκης Κεραμέως δεν πρέπει να θεωρηθεί παραδοξότητα μιας που η Υπουργός Παιδείας συστηματικά τοποθετείται στο φάσμα των ακραία συντηρητικών απόψεων που επικρατούν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό όμως που πραγματικά πρέπει να προκαλέσει ανησυχία είναι η αποδοχή, δια της σιωπής, των όσων δήλωσε ο Μητροπολίτης στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ σχετικά με τις αμβλώσεις.

Δέχεται ή όχι η Υπουργός Παιδείας το κατοχυρωμένο δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις;

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος για τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο

«Οι σημερινές δηλώσεις στην τηλεοπτική εκπομπή «Σήμερα» (ΣΚΑΪ) του εφησυχάζοντος Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου για την ψυχική και σωματική συμμετοχή των θυμάτων στο έγκλημα του βιασμού τους είναι απαράδεκτες, πολύ περισσότερο για ορθόδοξο κληρικό, και συλλήβδην προσβλητικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών.

Τονίζεται ότι ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εκπομπή εκπροσωπώντας τον εαυτό του και όχι τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου. Οι δηλώσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα του βιασμού, πέραν των άλλων, αμαυρώνουν και αδικούν κατάφωρα τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες και το αθόρυβο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο σε συνοδικό επίπεδο, όσο και μέσω των Ιερών Μητροπόλεων Αυτής και των φιλανθρωπικών φορέων τους, που στέκονται καθημερινώς και εμπράκτως στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέσα από δράσεις στηρίξεώς τους και ξενώνες φιλοξενίας τους, σε συνεργασία πάντοτε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές.

Η άνευ εξαιρέσεων αντιμετώπιση της γυναίκας ως ισότιμης με τον άνδρα και η προστασία της απέναντι σε κάθε μορφής κακοποίηση αποτελούν την επίσημη θέση και στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οποιαδήποτε άποψη κληρικού, ανεξαρτήτως βαθμού Ιερωσύνης, που αποκλίνει από τις ανωτέρω θέσεις της Ιεράς Συνόδου, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει την Εκκλησία της Ελλάδος»

Η ανακοίνωση της Νίκης Κεραμέως

Η Νίκη Κεραμέως καταδίκασε τη δήλωση του Μητροπολίτη σχετικά με τους βιασμούς γράφοντας στο Twitter ότι είναι: «Αδιανόητη και καταδικαστέα η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με τον βιασμό. Προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία και δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού»

 πηγη: https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου