Ένα τρίτο κατα σειρά ιστιοφόρο με 70 πρόσφυγες προσάραξε τα ξημερώματα της Πέμπτης στις δυτικές ακτές των Κυθήρων, στον όρμο Λιμνιώνα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το kythera news.

Να σημειωθεί ότι τα  δύο πρώτα ιστιοφόρα με συνολικά 166 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν την Τετάρτη στα Κύθηρα. Σύμφωνα με το λιμενικό στο πρώτο σκάφος το οποίο προσάραξε τα ξημερώματα της 17ης Αυγούστου σε βραχώδη ακτή στον Πίσω Γυαλό Καψαλίου, επέβαιναν 97 άνθρωποι, ορισμένοι από τους οποίους εντοπίστηκαν από το λιμενικό σε δρόμο των Κυθήρων. Το Λιμενικό συνέλαβε μάλιστα και τρεις Τούρκους που φέρονται να είναι διακινητές.

Συνολικά, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που έφτασαν στο νησί σε λιγότερο από 24 ώρες να ανέρχεται στους 236 ενώ ανάμεσά τους είναι σαράντα γυναικόπαιδα και μια έγκυος.

Καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες έχουν αφεθεί αβοήθητοι στο λιμάνι του Καψαλίου και μέχρι στιγμής δεν έχει προσφερθεί καμιά βοήθεια από επίσημους φορείς.

Με πρωτοβουλία κατοίκων προσφέρονται νερό, φαγητό καθώς επίσης ρούχα και παπούτσια στους πρόσφυγες ενώ δημοτικές παρατάξεις καταγγέλλουν την απουσία και την αφωνία της δημοτικής αρχής.

Έκκληση προς τις κρατικές αρχές να επιταχύνουν τη σωστή αρωγή προς τους ανθρώπους αυτούς και τη μεταφορά τους σε οργανωμένες και ασφαλείς δομές, αλλά και προς τις τοπικές αρχές, μαζί με την κυθηραϊκή κοινωνία, να δείξουν έμπρακτα την ανθρωπιά τους, απευθύνει ο Θοδωρής Δρίτσας. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κανέναν μας, αγαπητέ κύριε Δήμαρχε. Πάντα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να θέλει κανείς» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Η δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα

«Όπως έγινε ευρύτατα γνωστό, πάνω από 170 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν από χθες αποβιβαστεί στα Κύθηρα με διάφορους τύπους σκαφών που προσέγγισαν τις ακτές του νησιού. Ένα ακόμα γεγονός, που καταδεικνύει ότι ο κυβερνητικός ισχυρισμός για φύλαξη των θαλασσίων συνόρων είναι ανόητο και επικίνδυνο προπαγανδιστικό μύθευμα.

Το κυριότερο όμως ζήτημα είναι ότι, οι άνθρωποι αυτοί έχουν επείγουσα ανάγκη προστασίας, ανθρώπινης βοήθειας και περίθαλψης. Και εδώ, καταγράφονται αρνήσεις και αδυναμίες από τον κρατικό μηχανισμό. Μέρος της τοπικής κοινωνίας έχει κινητοποιηθεί, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας προσπαθεί, αλλά δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο με τις κρατικές αρχές, τον Δήμαρχο, την Εκκλησία και άλλους φορείς.

Είναι αλήθεια ότι το νησί των Κυθήρων δεν διαθέτει μόνιμες επαρκείς δομές πολυήμερης φιλοξενίας. Μέχρι όμως να μεταφερθούν οι άνθρωποι αυτοί σε οργανωμένη δομή και βέβαια, πάντα με σεβασμό στα δικαιώματά τους που προκύπτουν από τις διεθνείς Συνθήκες, το Τσιρίγο πρέπει να πρωτοστατήσει σε πράξεις αλτρουισμού, ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Το επιτάσσει η ιστορία του και ο πολιτισμός του.

Κάνω κι εγώ έκκληση και προς τις κρατικές αρχές να επιταχύνουν τη σωστή αρωγή προς τους ανθρώπους αυτούς και τη μεταφορά τους σε οργανωμένες και ασφαλείς δομές, αλλά και προς τις τοπικές αρχές, μαζί με την κυθηραϊκή κοινωνία, να δείξουμε έμπρακτα την ανθρωπιά μας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κανέναν μας, αγαπητέ κύριε Δήμαρχε. Πάντα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να θέλει κανείς.».

πηγη: https://tvxs.gr