Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 29 Φεβ 2024
Εκδήλωση: «Τα Πανεπιστήμια στη σκιά της Γενοκτονίας: Πειθάρχηση, Αντίσταση, Αποαποικιοποίηση»
Κλίκ για μεγέθυνση

 
 

Η πρωτοβουλία dëcoloиıze hellάş οργανώνει ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τις συνθήκες γενικευμένης πειθάρχησης στα πανεπιστήμια της δύσης απέναντι στη γενοκτονία των Παλαιστινίων. Εν μέσω και της κυβερνητικής επίθεσης ενάντια στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση και ό,τι συνέπειες αυτή θα έχει για την ελευθερία του λόγου η συζήτηση επείγει περισσότερο από ποτέ.

Εδώ και 4 μήνες η Ισραηλινή πολεμική μηχανή ισοπεδώνει και λιμοκτονεί την αποκλεισμένη Γάζα. Η μαζική δολοφονία αμάχων συνεχίζεται αδιάκοπα λαμβάνοντας διαστάσεις γενοκτονίας, όπως αναγνώρισε το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ. 

Η παιδεία βρίσκεται στο στόχαστρο της γενοκτονικής πολιτικής του Ισραηλινού κράτους. Σχολεία, πανεπιστήμια, δάσκαλοι/ες, ερευνητές, και ακαδημαϊκοί/ες είναι συστηματικοί στρατιωτικοί στόχοι. Όλα τα τμήματα των 12 πανεπιστημίων της Γάζας βομβαρδίστηκαν και κυρίως καταστράφηκαν. Περίπου 378 σχολεία έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές. Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας ανέφερε τον θάνατο περισσότερων από 4.327 μαθητών, 231 δασκάλων και 94 καθηγητών. Πολλά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων βιβλιοθηκών, αρχείων και μουσείων, έχουν επίσης καταστραφεί και λεηλατηθεί. 

Αυτές οι πολιτικές έχουν περιγραφεί ως «scholasticide» – δηλ. συστηματική καταστροφή δομών παιδείας, γνώσης και ειδικά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, που αποσκοπούν στην εξαφάνιση των δυνατοτήτων των Παλαιστινίων να ξαναχτίσουν την κοινωνία τους. Απέναντι σε αυτήν την ανείπωτη τραγωδία, τα πανεπιστήμια σε ό,τι αποκαλείται Δύση βιώνουν συνθήκες γενικευμένης πειθάρχησης, απειλών, και συμμόρφωσης που στόχο έχουν την επιβαλλόμενη σιωπή απέναντι στη γενοκτονία και την ακύρωση πρωτοβουλιών καταδίκης της από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ωστόσο, ακαδημαϊκές αντιστάσεις απέναντι στη γενοκτονία στην Παλαιστίνη αλλά και την πανεπιστημιακή πειθάρχηση συνεχίζονται, διογκώνονται και δικτυώνονται παγκόσμια, ανοίγοντας και πάλι το μαύρο κουτί της αποικιακής συγκρότησης της επιστήμης και του ρόλου των πανεπιστημίων στη νομιμοποίηση και αναπαραγωγή της εξουσίας — φυλετικής, ταξικής, έμφυλης, επιστημολογικής. 

Φιλοξενώντας ελληνόφωνες/ους ερευνητές και δασκάλους σε πανεπιστήμια της Δύσης (Γερμανία, ΗΠΑ, Αγγλία, Ισπανία, Ελλάδα) αλλά και της Μέσης Ανατολής, η εκδήλωση στοχεύει να φωτίσει την κατάσταση στο εξωτερικό και να ανοίξει μια συζήτηση για τα επείγοντα αυτά ζητήματα στην Ελλάδα εν μέσω της κυβερνητικής επίθεσης στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Συζητούν οι:
Γρηγόρης Ιωάννου (Manchester Metropolitan University, Μεγάλη Βρετανία)
Νικόλας Κοσματόπουλος (American University of Beirut, Λίβανος) 
Δέσποινα Λαλάκη (City University of New York – CUNY) 
Στάθης Παπασταθόπουλος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)
Κατερίνα Σεργίδου (Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων UPV-EHU, Ισπανία)
Λέανδρος Fischer (Aalborg University, Δανία) 

ΤΡΙΤΗ, 5 ΜΑΡΤΗ 2024, 7μμ.

Η συζήτηση θα γίνει διαδικτυακά – μέσω zoom. 
Συνδέεστε με τον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://zoom.us/j/2668276697…

Τεχνική υποστήριξη, Εργαστήριο Πολιτισμός-Σύνορα-Φύλο/ΒΣΑΣ-Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

από: https://info-war.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου