Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 28 Ιούλ 2018
Στα ίχνη υπόπτου για εμπρησμό βρίσκονται οι αρχές
Κλίκ για μεγέθυνση
Τελευταία ανανέωση 16:19 | 28 Ιουλ. 2018

Θέμα χρόνου θεωρείται η σύλληψη υπόπτου για τον εμπρησμό στο Νταού Πεντέλης. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εντόπισαν εστία που έχει δημιουργηθεί από ανθρώπινο χέρι στην περιοχή και θεωρείται ότι αποτελεί την εστία έναρξης της πυρκαγιάς, που οδήγησε στον θάνατο μέχρι στιγμής 88 ανθρώπων. Συνεπώς, ο δράστης είναι αντιμέτωπος κακούργημα, το οποίο επιφέρει ακόμα και ισόβια.

Παράλληλα οι αρχές ερευνούν τις δύο ταυτόχρονες εστίες που μπήκαν τα μεσάνυχτα στη Νέα Μάκρη κοντά στον δρόμο, σε απόσταση μόλις 300 μέτρων μεταξύ τους και αντιμετωπίστηκαν αμέσως από την Πυροσβεστική, καθώς και οι 14 ταυτόχρονες εστίες που φανερώνουν ένα ξεκάθαρο σχέδιο εμπρηστών στα Γεράνεια Όρη και αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα από τις δορυφορικές απεικονίσεις, που δημιουργούν ένα μοτίβο παράλληλων γραμμών και εστιών με σχεδόν ταυτόχρονη έναρξη, σε απόσταση μεταξύ τους 800-1.000 μέτρα και κοντά σε δρόμους για την εξασφάλιση της διαφυγής των δραστών.

Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη δεν έχει ενεργό μέτωπο πλέον ωστόσο στην περιοχή παραμένει ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής υπό τον φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων.

Εντοπίστηκαν 11 εμπρηστικοί μηχανισμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής είχαν εντοπιστεί 11 εμπρηστικοί μηχανισμοί που είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία.

Στις έρευνες που θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, συμμετέχουν εκτός από άνδρες της πυροσβεστικής, κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής και ομάδα του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

Αποστολή τους είναι να διερευνήσουν μεταξύ άλλων διεξοδικά τα στοιχεία τα οποία έχουν καταγραφεί με δορυφορικά μέσα και δείχνουν τα σημεία από όπου εκδηλώθηκαν οι αρχικές εστίες φωτιάς αλλά και μεταγενέστερες που οδήγησαν στο να λάβουν τα πύρινα μέτωπα ανεξέλεγκτες και φονικές διαστάσεις.

Σε κάποια σημεία από αυτά, βρήκαν φιάλες υγραερίου ή αλλιώς γκαζάκια, τα οποία οι δράστες είχαν τοποθετήσει μέσα σε ελαστικά αυτοκινήτων, ούτως ώστε η αρχική εστία να πάρει αμέσως μεγάλη έκταση.

Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες που εμφανίζουν υπολείμματα ενός εμπρηστικού μηχανισμού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Έθνους», ο μηχανισμός αυτός εντοπίστηκε στο Νταού Πεντέλης.

Εκτιμάται πως πίσω από τις καταστροφικές πυρκαγιές βρισκόταν οργανωμένο σχέδιο. Ιδίως ως προς την περιοχή της Κινέτας τα δορυφορικά δεδομένα έδειξαν ότι μισή ώρα μετά την αρχική θέση εκδήλωση της πυρκαγιάς, ξέσπασαν παράλληλα 13 θερμικές εστίες φωτιάς, οι οποίες εξετάζεται σοβαρά να είναι αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας. Εκείνη την ώρα η διεύθυνση του ανέμου ήταν βόρεια, βορειοδυτική και αυτές ξέσπασαν σε σημεία βόρεια και βορειοδυτικά της αρχικής εστίας. Και τα 13 σημεία βρίσκονταν σε νοητές και παράλληλες ευθείες κοντά σε οδικό δίκτυο ενώ μεταξύ τους απείχαν 1.100 μέτρα.

Σύμφωνα με το Έθνος, στο Νταού Πεντέλης, από όπου ξεκίνησε η τρομακτική πυρκαγιά ήδη έχουν δώσει καταθέσεις αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι φέρονται να είδαν κάποιον άγνωστο άνδρα να βάζει φωτιά και να εξαφανίζεται.

πηγη :tvxs.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου